SPOR OKO CEMEXOVIH BUNARA
Za izgradnju postrojenja za prihvat i distribuciju vode iz bunara za potrebe tehnološkog procesa u cementari Sv. Juraj u Kaštel Sućurcu te navodnjavanje zelenog okoliša cementare, nije potrebno provesti prethodnu studiju utjecaja na okoliš, odlučio je prije nekoliko dana Visoki upravni sud u Zagrebu.

Rezultat je to tužbenog zahtjeva Grada Kaštela protiv Ministarstva zaštite okoliša i prirode, a kojim je Grad Kaštela tražio poništavanje rješenja izdanog tvrtki Cemex kojim se toj tvrtki odobrava crpljenje vode iz vlastitih izvora bez prethodne studije utjecaja na okoliš.

O tužbenom zahtjevu istovjetnu odluku je u lipnju prošle godine donio Upravni sud u Splitu, a nakon žalbe Grada Kaštela i Vrhovni upravni sud u Zagrebu.

Inače, tvrtka Cemex provela je ispitivanja nekoliko izvora podzemnih voda na dubinama do 23 metra te su utvrdili da tom vodom mogu zadovoljiti potrebe svog tehnološkog procesa u kaštelanskoj cementari, kao i navodnjavati zelene površine uokolo tvornice. Time bi znatno smanjili količinu vode koju troše iz vodoopskrbe te ostvarili financijske I energetske uštede. Kako bi to realizirali, prije tri godine pokrenuli su proces ishodovanja potrebnih dozvola te koncesije za podzemne vode.

U skladu s postupkom, Cemex je Ministarstvu zaštite okoliša i prirode podnio zahtjev za utvrđivanje potrebe izrade procjene utjecaja na okoliš, a Ministarstvo je izdalo rješenje kako postupak nije potreban. Na to rješenje Grad Kaštela reagirao je tužbenim zahtjevom protiv Ministarstva, a sudski postupak odlukom Vrhovnog upravnog suda je završen te Cemex može bušiti i graditi bunare.

U Gradu i dalje smatraju da je studija utjecaja na okoliš bila potrebna, a naglašavaju kako je sada odgovornost na Hrvatskim vodama kako će bušotine biti eksploatirane.

- Predmet spora je rješenje MZOIP-a da za namjeravani zahvat – postrojenje za prihvat i distribucije vode iz bunara za potrebe tehnološkog procesa i navodnjavanja zelenih površina u pogonu Sv Juraj u Kaštel Sućurcu, nije potrebno provesti postupak procjene utjecaja na okoliš. Dakle to je bit postupka, a ne na koji način je dosada Cemex koristio postojeće bunare te na koji način će ih koristiti ubuduće.

Grad je samo tvrdio da je sukladno zakonu trebalo provesti postupak procjene utjecaja na okoliš i to u kontekstu već postojećih procjena utjecaja na okoliš koje se tiču upotrebe goriva iz otpada (RDF/SRF), a u kojim postupcima je Grad uspio ishoditi pozitivnu presudu.

Ono što je važno za istaknuti je upravo to da je angažmanom Grada došlo do ishođenja Vodopravnih uvjeta za izvedbu istražno-eksploatacijskih bušotina koji na dobar način zamjenjuju nedostatak postupka procjene utjecaja na okoliš, tako da je na Hrvatskim vodama odgovornost na koji način će bušotine biti eksploatirane te hoće li doći do eventualnih ekscesa pri postupcima eksploatacije.
Dakle, činjenica je da je Grad u konačnici postigao maksimalnu ekološku zaštitu postojećih bušotina iako je formalno izgubio spor sa MZOIP-om – komentirali su odluku suda iz ureda kaštelanskog gradonačelnika.


KOMENTARI:

Stari Komentari (7)

 • (Gost_8229)

  a da je ispitat i prijavit par tisuća kađtelanski bušotina i eksplataciju vode iz bušotine u marini koji upumpavaju u vjevovod te koriste za pranke brodova i punjenje čartera idve uredno naplaćuju. Molim administratora da ne briše komentare jer sko je otvorena mogučnost komentara molim lijepo

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2829)

  opa..judi..jos malo..i eto..voda cemex u plasticnim bocama..;)

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9104)

  Oće ka i svježa arija nakon spaljivanja škovac. Jedina stvar u ove 3 ipo godine koja je odrađena kako triba je da je zaustavljen naum pretvaranja Kaštela u spalioničarsku destinaciju. Šta se tiče bušotina ne triba in za travicu nego za kogeneraciju.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8545)

  Tko je vlasnik podzemnih voda u Hrvatskoj? Voda u Hrvatskoj nije privatno vlasništvo, pa je nitko ne može koristit bez odobrenja vlasnika, a to je RH. A koje institucije u ime RH mogu odobriti i naplatiti korištenje vpode, komu, pod kojim uvjetima i po kojoj cijeni propisano je zakonom. Grad Kaštela dužan je javnost informirati što se tužbom tražilo i o obrazloženju presude. Nitko, pa ni suci nemaju pravo poklanjati privatnicima državnu imovinu za ostvarivanje većeg profita privatnika. Razlog za takve "darove" može bit samo korupcija.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8545)

  I ne samo u ovom slučaju. Grad Kaštela je dužan informirati javnost o svim podignutim tužbama, razlozima, presudama i sudskim rješenjima sa obrazloženjem, sudskim troškovima, odvjetnicima i isplaćenim honorarima. Sve što se plaća iz gradskog proračuna mora biti objavljeno, jer to je naš novac i ni jedna transakcija ne smije biti tajna. Tajno je samo nezakonito izvlačenje novaca iz proračuna, a to je pljačka.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2127)

  U krugu tvornice Cemex u Kaštel Sućurcu u subotu oko 11.50 sati ozlijeđena su trojica radnika nakon što su pala s platforme u s visine od oko 6 metara.

  Prema prvim informacijama, dvojica su zadobila teže, jedan lakše ozljede, no nitko od ozlijeđenih nije životno ugrožen.

  oko 2 godina prije
 • Bb (Gost_7707)

  Koliko smo to platili moj grade? Zašto plaćamo ovakve stvari?

  oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara