EDUKATIVNA MUZEJSKA AKCIJA KLIKAJMO NA BRDU KOZJAKU
Edukativnoj muzejskoj akciji pod nazivom Klik na kulturni krajolik u organizaciji Sekcije muzejskih pedagoga Hrvatske pri Hrvatskom muzejskom društvu i ove godine pridružio se Muzej grada Kaštela sa svojom obrazovnom i istraživačkom akcijom Klikajmo na brdu Kozjaku.

Tog 11. svibnja bio je oblačan i vjetrovit dan. Svi materijali bili su spremljeni, dogovori obavljeni, popisi učenika napravljeni, slikovni i filmski materijali ''na oblake obješeni''. Oni taktilni u Muzeju grada Kaštela i u Srednjoj školi Braća Radić pripremljeni. Sokovi, fritule i peciva servirani na brdu pred crkvicom sv. Ivana Krstitelja doneseni na leđima članova Bratovštine sv. Ivana Krstitelja od Birnja, dok se krčkao fažol s kobasicama u Planinarskome domu Malačka. Hrvatska gorska služba spašavanja sa svojim džipom i opremom stajala je u pripravi. Šteta bi bilo da sve to propadne.

Punim autobusom s Nehaja krenulo je 49 učenika (1., 2. i 3. razreda) SŠ Braće Radić na prijevoj Malačka, a odatle pješke hrptom brda put Birnja. U stankama smo čuli od predavača kako se pripremiti i kretati neurbanim područjima, utvrdili smo znanja o Kaštelanskom zaljevu, saznali o gradinama i arheološkim lokalitetima. U ugodnoj zavjetrini prapovijesnog gradinskog naselja Birnjac smo se odmorili kao i oni davno prije nas prije 3 800 godina. Ispod najveće gradine na istočnoj obali Jadrana Birnju čuli smo u botaničkom dijelu izleta o submediteranskoj klimi i bilju poput: klena, jasena, bijelog graba, hrasta medunca...
Slijedio je uspon na gradinu Biranj gdje nas je dočekao, danas neobičan, lijep prizor - četiri konja. Nakon okrjepe pred crkvicom sv. Ivana Krstitelja predavanja o značajnome lokalitetu Biranj poslušali smo sklonjeni od vjetra u crkvici. Na mobitelima smo klikali i gledali filmove i fotografije ranije pripremljene u Muzeju. Držali smo u rukama replike kamenih strelica pronađenih upravo ovdje. Poslušali smo i izlaganje o srednjovjekovnim lokalitetima na Kozjaku, kao i prošlost o samoj crkvi u kojoj smo se sklonili. Saznali smo što je to beneficij i čuli jednu vizitaciju iz 1641. godine napisanu upravo ovdje koja je ilustrirala prilike 17. stoljeća.
Zbog jakog vjetra pred crkvom nismo mogli napraviti najavljeni samoklik  dronom već smo to izveli klasičnim fotoaparatom i kamerom. Okrijepljeni pecivom i znanjem uputili smo se put istoka preko istraženog dijela kasno-antičke utvrde, talijanskih bunkera, Grebine i nizbrdo preko Talijanske ceste do autobusa, a zatim u planinarski dom Malačka na ručak - fažol s kobasicom.

Zbog svoje upornosti, znanja i zalaganja svi učenici dobili su Kaštilkovu Uspomenicu. Od početka edukativne muzejske akcije pa do njenog kraja skupljali smo plusove (bodove) za točne odgovore od kojih su deset najuspješnijih učenika dobili iz ruku obaju ravnatelja diplomu - čestitku i prigodne darove.
Nakon kratkog odmora autobusom i osobnim automobilima spustili smo se u Kaštela. Kako nam je bilo pogledajte na fotografijama i video uratku poručuju iz Muzeja.

Tekst: Mario Klaić
Fotografije: Helena Martinac
Video: Dominik Žanić, Ivan Šuta


KOMENTARI:

Stari Komentari (1)

  • (Gost_7705)

    Super! Bravo!!

    oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara