KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Dva požara na otvorenom, koja su u prvim danima svibnja u Kaštel Gomilici podigla na noge pedesetak vatrogasaca i uzrokovala značajnu materijalnu štetu, kao i početak protupožarne sezone, razlog su zbog kojeg su kaštelanski vatrogasni zapovjednik Milivoj Taslak i zamjenik načelnika policijske postaje Kaštela, Joso Vujić, održali konferenciju za medije.

Ovom prilikom Taslak je naveo kako je broj požara na otvorenom u Kaštelima u blagom padu, no i dalje je zamjetno neodgovorno ponašanje građana, kao jedan od uzroka požara te je ovim putem sve građane pozvao na dodatni oprez i odgovorno ponašanje.

- Na ovaj način želimo upozoriti na eventualna buduća neželjena događanja i spaljivanje korova na otvorenim poljoprivrednim i šumskim površinama. Od 1. svibnja na snazi je zabrana paljenja i loženja na otvorenom, no pojedini građani i dalje to rade, ne pridržavaju se važečih odluka, a njihova postupanja stvaraju znatnu materijalnu štetu, od opožarenih površina do troškova vatrogasnog djelovanja – kazao je Taslak, navodeći kako je prošle godine na području Kaštela bilo nešto više od 700 požara, a skoro 50 posto su požari na otvorenom.

Kao jedan od razloga požara na padinama Kozjaka, često se navodi i stanje željezničke pruge te prometovanje vlakova. Taslak je novinarima pohvalio nastojanja Hrvatskih željeznica da se taj problem smanji, što je vidljivo i na samom terenu.

Naglašeno je i kako su prekršaji vezani uz paljenje vatre na otvorenom uređeni županijskim odlukama i kazne iznose od 500 do 2000 kuna. No prekršaji kod izazvanog požara uređeni su Zakonom o zaštiti od požara i kazne mogu biti značajne.

- Kad djelatnici policije zateknu osobe na požarištu kao i osobe koje su izazvale požar i materijalnu štetu, mi osobu procesuiramo po Zakonu o zaštitu od požara. Minimalna kazna je od 2 tisuće kuna do 15 tisuća kuna za fizičku osobu, a ona raste zavisno od štete koja je napravljena pa se tako kazna može popeti i do 150 tisuća kuna i propisana je kazna zatvora po prekršaju i do 60 dana zatvora. Za kaznena djela i veću materijalnu štetu kazna može biti i do 5 godina zatvora - naveo je Joso Vujić, zamjenik načelnika PP Kaštela.

Foto: PGK


KOMENTARI:

Stari Komentari (11)

 • (Gost_8216)

  A nije li ovi Taslak već godinama u sukobu interesa !!!!!!

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8152)

  kastelanski i svi drugi hrvatski vatrogasci .. moraju zasluziti za svoj rad samo pohvale .. jer vatrogasac.. kod nas i u danskoj nije isto .. a place su razlicite.;)

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8092)

  svaka čast vatrogasci , da nije vas puno kuća priko magistrale ostali bi žedni i šporki

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8152)

  nemoj tako..da smo ili ste.. i malo pismeniji..voda i kanalizacija..su mogli biti ..i prije 20..40..pa i sto godina..i na lukovu..ali hebiga..niste..;)

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8152)

  pardon..nisam napiso..i nismo..;)

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7120)

  A di je sinoć gorilo?

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8152) (Gost_4165)

  ma onda bi vatrogasci bili prazna žepa

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2234)

  Kad će se stavit brojilo na hidrantsku mrežu?

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2234)

  "svaka čast vatrogasci , da nije vas puno kuća priko magistrale ostali bi žedni i šporki"

  Koliko su računa izdali?

  oko 2 godina prije
 • 2234 (Gost_7226)

  2234 očito zakon nije za svakog isti ili ga neki tumače na sebi svojstven način ;)

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2209)

  Ko je spreman napravit kuću bez vode, neka ne krade iz hidranta uz posredovanje tuđe auto cisterne.

  oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara