SV. JURAJ ZAŠTITNIK SUĆURCA
I ove je godine u sućuračkoj župi svečano  proslavljen blagdan sv. Jurja, svetom misom i blagoslovom polja kod crkvice Sv. Jurja na Putalju te svetom misom u večernjim satima u župnoj crkvi.

Već u rano jutro mnoštvo vjernika zaputilo se hodočastiti u kolijevku svoje vjere, na Putalj, kako bi obnovili svoju vjeru i pradjedovski zavjet vjernosti Bogu.
Govoreći o liku sv. Jurja, koji simbolizira pobjedu dobra nad zlim, hrabrosti nad strahom i svjetla nad tamom, župnik don Ivan Delić istaknuo je kako je sv. Juraj jedan od najštovanijih pučkih svetaca, a ujedno i hrabri vitez i mučenik, koji se hrabro, svjesno i odlučno borio protiv zla, kojega simbolizira zmaj.

- Sv. Juraj je za svoju vjeru i Boga postao mučenik, te slovi za simbol pobjede dobra nad zlim te simbol nepobjedivosti i ustrajnosti u kršćanskoj vjeri. I mi se u današnje vrijeme moramo hrabro boriti protiv svega zloga, baš poput sv. Jurja, nebeskog zaštitnika Kaštel Sućurca. – rekao je župnik, nakon čega je svima uputio čestitku.

Već prema tradiciji, na kraju euharistijskog slavlja održan je blagoslov polja, maslinika, vinograda i vrtova, nakon čega su vjernici uživali u kratkom glazbenom programu, održanom na inicijativu Jerka Božina, a u sklopu kojega su pjesme u čast sv. Jurja i domovine pjevali: Župni zbor, Pučki pivači i muška klapa Podvorje, dok su stihove kazivali sućurački pjesnik Miroslav Luketin Sarajčev i djeca iz Gradske knjižnice Kaštela, Nevena Kovač i Anton Jerkunica.

Nakon zajednički otpjevane himne “Lijepa naša Domovino”, čiji su se stihovi ovog dana razlijegali obroncima Kozjaka, hodočasnici su se, unatoč lošem vremenu,  nastavili družiti na Vazdanu, proslavi na Putalju.


KOMENTARI:

Stari Komentari (6)

 • (Gost_6260)

  A zašto nisu bile Šinjorine?
  Putaljice su se ionako uvatile kvizova zadnje vrime.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2542)

  Pari mi se nikad manje svita

  oko 2 godina prije
 • ja (Gost_1239)

  i meni se cini, nikad manje svita,,,,, sta je ovo doslo a jos subota bila...,,

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7141)

  Jel se šta ispeklo, jilo i pilo na slavu sv. Jure

  oko 2 godina prije
 • (Gost_3127)

  ovo je odlično kako je bilo do 90 godine!e moji čučuranci da vas je razumit.triba bit mašo pameten

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7114)

  do 90-e di si ti živija? sučurani su feštali sve svece, i sv.juru, i sv.luku, i sv roka i išli su u druga sela za njiove blagdane. vas koji ste došli 90-e i koji ste navalili u prve banke u crkvi je štufalo i idete sve manje u crkvu pa mislite da sučurani ne idu, a ustvari vas nema.

  oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara