OKUPILE SE ZADRUGE I DRUGI ZAINTERESIRANI
Program Ujedinjenih naroda za razvoj – UNDP, u suradnji sa Zelenom energetskom zadrugom, Regionalnom razvojnom agencijom DUNEA, školom Ostrog, Energetskom zadrugom Kaštela i Platformom za dobru ekonomiju, ovog su vikenda u Kaštel Lukšiću organizirali okrugli stol i radionicu Zelena energija u vlasništvu građana, energetskih zadruga i lokalne zajednice, a u sklopu EU projekta WISE Power.

Radionici je nazočilo nekoliko desetaka predstavnika energetskih I sličnih zadruga, udruga, organizacija, ustanova te tvrtki s područja cijele Hrvatske. Neki od njih iznijeli su svoja dosadašnja iskustva, a neki su na radionicu stigli kako bi učili o tim iskustvima.

- Cilj nam je bio okupiti zadruge, ustanove, udruge i firme kojima je u interesu da građani imaju svoju energiju. U Europi su građani vlasnici zelene energije, pa tako primjerice u Njemačkoj solari postoje na oko 2 milijuna krovova, dok u Hrvatskoj taj broj iznosi tek tisuću solara. Želimo napraviti jedan veliki pomak te učiniti da zakoni budu proaktivni, a ne da koče, da se ljudi udružuju i zajedno investiraju u vjetroenergiju, solarnu energiju, energiju iz biomase i bioplina. Ujedno trebamo raditi na zajedničkim preporukama prema nadležnima u ministarstvima, jer neki od njih su upućeni, a neki su ipak postavljeni politički i često se s njima treba dosta raditi kako bi razumijeli ovu tematiku. Radiš s tim ljudima godinu, dvije, onda te ljude maknu i dovedu nove te onda sve ispočetka i upravo zbog toga je važna zajednička preporuka i zaključci prema nadležnima – kazao je Robert Pašičko iz UNDP-a, napomenuvši kako bi ulaganje u zelenu enrgiju građanima donijelo značajno veće uštede nego štednja na bankovnim računima, a posebno je naglasio kako  probleme građana Hrvatske neće riješiti niti jedan veliki strani investitor, već je rješenje dijela problema da građani sami prozvode hranu i energiju.

Među onima koji su na radionici iznosili svoja pozitivna iskustva bili su i predstavnici otoka Krka, za koje je u šali kazano da nikome nije jasno kako je taj otok još uvijek dio Hrvatske, a o pozitivnim iskustvima govorila je i ravnateljica prve energetski neovisne škole u Hrvatskoj,  škole Ostrog, koja je bila domaćin ovog druženja, Nevenka Maras. Ona je govorila o  realizaciji projekta energetski neovisne škole, od postavljanja 25 KW solarne elektrane na krovište škole, izolacije krovišta i zamjene rasvjete do financiranja putem donacija i Esco modela u kojem su dio sredstava dobili od jedne tvrtke, a novac vraćaju od uštede energije.

- Dobra praksa škole Ostrog, koja je članica energetske zadruge Kaštela, već se pročula po cijelom svijetu, pa imamo upite za pomoć u realizaciji energetski neovisnih škola, iz Brazila, Grčke, Tadžikistana – naveo je Pašičko.

Ovom okruglom stolu i radionici nazočio je i EU parlamentarac Davor Škrlec koji je kazao kako je zadrugarstvo normalan odnos u EU, gdje je svaki peti stanovnik član neke od zadruga, te kako Hrvatska svojim zakonima kao da ne pripada EU.

- Osim administrativnih barijera postoje i financijske barijere koje onemogućavaju da zadrugari apliciraju na kredite te da dobiju financijska sredstva. Osim toga, ako nešto i zarade ne mogu to dalje investirati, a da im država ne naplati porez na dobit. U izvršnoj vlasti nužne su promjene u glavama kako bi shvatili da moraju osnažiti svoje građane u tom smislu – zaključio je Škrlec.


KOMENTARI:

Stari Komentari (4)

 • domači (Gost_5764)

  Uvažena gospodo tražite od vlade promjenu zakonske regulative po pitanju dozvola za solarne panele i ostalu papirologiju.U nas je sve komplicirano. .Papiri opet papiri i uvik ti nešto fali.Tu je još i monopolHep.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_3158)

  Tako je! Mi čekamo već više od 3 godine. Na HROTi ili kako se već zove nikako doć na red. Napravili sve papire, šta nije bilo ni lako ni brzo ni jednostavno i onda zapelo. Sve kovote za tekuću godinu popunjene već 1. siječnja u 7:02. I tako iz godine u godinu, bez ikakvog reda i poštivanja redoslijeda onih koji su predali prije. Još nismo čuli da se ukidaju kvote i da se može raditi. I dalje sve drži mafija koja ima monopol!

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9184)

  Cemex je bez problema dobio dozvolu za solarnu elektranu od 300 MW. I izgradio je na krovu hale u kamenolomu. Iako je bilo mjesta za još jednu takvu elektranu, nisu zatražili dozvolu jer se poticaji plaćaju samo do 300 MW.
  Sada oni godišnje prodaju HEP-u 300 MW po znatno većoj cijeni nego što od njega kupuju. Razliku plaćamo mi koji ne možemo dobiti dozvolu ni za m2 solarnog panela.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2213)

  Ovo je debilana. Ukinimo laćanje gluposti i okrenimo se penalizaciji neefikasnosti u proizvodnji energije. Kazna za špakere na drva, nerentabilnu gradnju,...

  oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara