VEČER PUNA EMOCIJA, GLUME I SATIRE
Večer retrospektive „Ča smo sve činili“, koja se povodom 25 godina održavanja Čakavske večeri  održala u školi Bijaći u Kaštel Novom, za cilj je imala okupiti nekadašnje sudionike ove manifestacije te prikazati većinu dosadašnjih zbivanja, u čemu su organizatori u potpunosti uspjeli. 

Na samom početku večeri nazočne  je pozdravila ravnateljica Jadranka Šošić,  a zamjenik gradonačelnika Mili Novak čestitao je školi Bijaći na vrijednom jubileju očuvanja čakavske riči i projektu Čakavskih večeri koje su, kako je kazao, godinama jedan od najposjećenijih kaštelanskih kulturnih manifestacija.

Nekadašnja učenica škole Bijaći, Marina Marinović, koja je i sama svoj životni poziv našla u radu s učenicima, ove je večeri sve podsjetila na svoj rad „Judi, prikažuje se, koji se je, poput drugih učeničkih radova na čakavici, izvodili prve tri godine Čakavskih večeri.

Potom je uslijedio kolaž dramoleta Marije Meri Bradarić, umirovljene učiteljice hrvatskoga jezika koja je punih 13 godina pisala i režirala vlastite dramolete. Za ovu priliku autorica je izdvojila najupečatljivije trenutke iz sedam dramoleta spojivši ih u zanimljiv kolaž. U predstavi su nastupili bivši učenici škole, od kojih je većina u dječjoj dobi glumila u njezinim predstavama.

Uslijedila je reportaža Ivane Lukas Bartulović o zadnjih osam godina, kada su predstave režirale učiteljice Katja Bašić i Sandra Špika prema tekstovima upravo Ivane Lukas Bartulović te Vinkice Britvić, profesorice iz škole Kneza Trpimira, koja je scenarij dramoleta potpisala prošle godine.

Gosti su imali priliku u predvorju škole pogledati izložbu s dijelom sličica i zapisa o proteklim Čakavskim večerima, a postavile su je učiteljice Benita Vladušić i Terezija Zokić u suradnji s učiteljicama Ivanicom Debak i Katarinom Cvitković. Program Retrospektive vodila je Lucija Carev.

Višednevne aktivnosti u povodu 25. Čakavske večeri nastavljaju se stručnim skupom o čakavskom narječju u petak poslijepodne u dvorcu Vitturi, čakavskom radionicom u ponedjeljak te okupljanjem učenika nagrađenih u natječaju „ČA u versin, riči i pinelu“, a završnica je sama 25. Čakavska večer „...volin ČA volin...“  koja će se održati 28. travnja u Kaštel Sućurcu,


KOMENTARI:

Stari Komentari (14)

 • (Gost_8205)

  Lipa obljetnica! Neka dica uce cakavicu jer ko ne poznaje svoju proslost, nema buducnost.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9215)

  Na litretanom panou neđu dičiin radovina piše: šuferine, ubotnica i žvejerin!!!
  Oli su ove riječi napisane na kaštelanskoj čakavici???
  Cijenjena ravnateljice, educirajte učitelje pravoj kaštelanskoj čakavici, kako nebi pravili makakadu i makarunadu od vašeg njegovanja kaštelanske čakavice!!!

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9749)

  šunferine ,obotnica i žveljerin

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5887)

  Bravo za ravnateljicu ma sta mislilli o njoj, kad netko drugi u ovim kastelima odrzi ovakvu tradiciju. Bravo za Mericu i ostale učitelje, lipo je vidit svoju bivsu skolu da se ima cime ponositi i pohvaliti. Bravo

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8137)

  živija Kradeze i evo njijove učiteljice, javite se čači

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8608)

  Odgovara: # 392226

  3/4 učenika škole nisu čakavci

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7661)

  Svaka cast svim nastavnicima, ali nastavnica Meri Bradaric je jedna posebna osoba koju nikad necu zaboravit a proslo je vec 20 godina

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1813)

  Dičite se Čakavicon,a po školi se priča bosanski i slušaju se cajke iz šumadije

  oko 2 godina prije
 • (Gost_3222)

  Gospođa ravnateljica reže tortu ,.....,mljac !!!!

  oko 2 godina prije
 • (Gost_4727)

  pozdrav marini sa štalije

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1113)

  A od čijih pinez se platila ova mala tortica? Biće da Ivo Sanader sad kad je poluizaša iz pržuna.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1113)

  "Večer retrospektive „Ča smo sve činili“, koja se povodom 25 godina"

  nastavi niz: od paljenja svitla i izlaska iz mraka,...

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9233)

  Ipak bi ravnateljica trebala nositi pristojniju odjeću.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9172)

  (Gost_9233)
  " Ipak bi ravnateljica trebala nositi pristojniju odjeću."

  Ajde reci , ca je tu nepristojno ??? Budaletino , tovare !!!

  oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara