GASILI VATRU, SPAŠAVALI PUTNIKE
Pista zračne luke u Resniku sinoć je nekoliko sati bila zatvorena za sav zračni promet, a njome su odjekivale sirene, jurila vozila hitne pomoći i vatrogasaca, pista je bila osvjetljena vatrenim plamenovima iz aviona, a u nebo se dizao gusti, crni dim.

Boing 747 na letu iz Lime, 20-ak minuta prije slijetanja u splitsku zračnu luku, prijavio je kvar na hidraulici i moguće probleme pri slijetanju. Pri samom slijetanju došlo je do otkazivanja stajnog trapa, izlijetanja zrakoplova sa sletne staze, što je dovelo do destrukcije strukture zrakoplova, zapalilo se gorivo, a interventne službe krenule su u pomoć putnicima te prionule na gašenje požara.... bio je to scenarij velike vježbe provjere spremnosti svih interventnih službi u slučaju izvanrednog događaja, a koja se, prema međunarodnim i hrvatskim standardima održava svake dvije godine.

Za vježbu je ove godine izabran noćni termin, a cijeloj „dramatičnosti“ situacije doprinijela je i jaka bura, koja je dodatno zakomplicirala događanja na pisti.
- Vježba po svom karakteru ima dva temeljna cilja. Jedno je usaglašavanje, balansiranje ili, na neki način, dotjerivanje svih standardniha operativnih postupaka i njihovo harmoniziranje, a s druge strane imamo zadaću da uvježbamo sve sudionike kako bi u svakom trenutku bili u jednom, dobro istreniranom stanju – objasnio je pomoćnik direktora zračne luke Split, Pero Bilas.

Osim interventnih službi Zračne luke, u gašenju požara na Boingu 747 te evakuaciji putnika, koje su ove večeri odglumili zaposlenici Zračne luke, a njihov izgled pripremili djelatnici Crvenog križa, sudjelovale su i različite žurne službe s područja Kaštela, Trogira i Splita. Bila je tu služba 112, pripadnici kaštelanskih i trogirskih dobrovoljnih vatrogasnih društava, liječnici i medicinsko osoblje Hitne pomoći, zračne snage iz Divulja, Crveni križ i ostali.
U spašavanju aviona i putnika, od kojih je veći broj bio teže ozlijeđen, a deset putnika je izgubilo život, sudjelovalo je stotinjak pripadnika različitih službi, a cijelu vježbu pratilo je i nekoliko desetaka gostiju te službenih promatrača.

- Prvi dojmovi nakon vježbe kazuju kako je vježba bila uspješna, a sudionici spremni. No prava ocjena dobit će se nakon prikupljanja svih relevantnih podataka koje je ove večeri uočilo i zabilježelo dvadesetak službenih promatrača – kazao je Bilas.

Zanimljivost je da je ove večeri bio formiran i informativni centar u kojem su se nalazili „novinari“, također zaposlenici Zračne luke, koji su od Pere Bilasa, osobe zadužene za informiranje, tijekom trajanja vježbe dobijali obavijesti i informacije o stanju na pisti. Time se željelo provjeriti i ovaj segment organiziranosti izvještavanja javnosti pri akciji spašavanja.

Foto: PGK


KOMENTARI:

Stari Komentari (10)

 • u nebo se dizao gusti, crni dim. (Gost_2217)

  u nebo se dizao gusti, crni dim.

  Nije li taj gusti crni dim otrovan? Je li stvarno bilo potrebe proizvest ga ili je bio zbog ugođaja. Sreća da nije vježba zbog nesreća u nuklearkama. Onda bi pisalo: U nebo se dizao gusti, crni, visokoradioaktivni dim. Ali ga je bura odgurala u Trogir.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5238)

  Kroline nitko ne hvali

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2147)

  Sad će se oni hvalit kad dođu s posla (iza 4 i po)

  oko 2 godina prije
 • nekad 92/93 bijo tuntek kad je tribalo (Gost_8220)

  nemeš doć ni blizok air porta ako nisi podoban :p

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5138)

  "Boing 747 na letu iz Lime..."

  Nije 747 nego 737. Nije iz Lime nego iz Sinja.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5133)

  Volija bi vidit njijovu sposobnost da se stvarno nedaj Bože dogodi koja nesrića.Lako je ovako palamudit,kad znaš kad će počet vježba i oni su atento.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6219)

  ona tri sa slike 19
  oni će spasit sve

  oko 2 godina prije
 • gost (Gost_3120)

  Je li Joke Pavlov bija najglavni?? A? A? A?

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6086)

  To krolici, za 2 godine opet

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8185)

  Goog job;)

  oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara