NADLEŽNI VS RESTORAN LABINEZZA
Prema rješenju Ministarstva graditeljstva, Ivan Vukojević do ovog ponedjeljka imao je rok do kojeg je trebao sam ukloniti metalnu platformu smještenu nad morem, a kako to nije učinio, uslijedit će rušenje od strane nadležnih. Vukojević to rješenje naziva nastavkom dugogodišnje sage u kojoj odluke donose tijela koja nemaju nadležnosti.

Priča o terasi restorana Labinezza u Kaštel Starom, u vlasništvu Ivana Vukojevića, stara je 13 godina. Oko platforme na kojoj je terasa smještena lomila su se koplja gradskih, županijskih i državnih službi, građana, različitih inspekcija, konzervatora.

- Iako sam 2003. godine pribavio suglasnosti i odobrenja tadašnjeg Poglavarstva Grada, Mjesnog odbora i resornog Ministarstva te dobio 5-godišnju koncesiju od Županije, jer se radi o području pomorskog dobra, od samog početka rada na pontonu ja i moja obitelj postali smo taoci Grada Kaštela. Koncesiju sam dobio za postavljanje plutajućeg objekta u svrhu ugostiteljske terase, a plutajućim objektom smatra se onaj koji je nesposoban za plovidbu, pluta na moru ili je nogama naslonjen na morsko dno. S prvim radovima na postavljanju počeli su i prvi problemi, od slanja policije preko inspekcijskih službi pa do proglašavanja ovog područja zaštićenom zonom ispitivanja kaštela Andreis na rok od tri godine i pokretanja upravnog spora – uveo je novinare u priču o pontonu Ivan Vukojević.

U roku tri godine dva različita rješenja iste inspektorice

Kako navodi, zbog toga što njegov odvjetnik nije priložio dokument o vještačenju, izgubio je tada spor i Ministarstvo graditeljstva naložilo je uklanjanje pontona, što je i učinjeno o njegovom trošku.

- Pretpostavljajući da ponton neće biti problem, ako bude u potpunosti odgovarao zahtjevima i propisima, naručio sam novi ponton, koji je izgrađen u brodogradilištu Nuić te postavljen 2006. godine. U roku tjedan dana od njegovog postavljanja, nadzor je izvršilo čak 12 različitih inspekcija. Među njima su bili i Ivica Čikotić iz Lučke kapetanije te Albina Balić iz inspekcije Ministarstva graditeljstva. Oboje su izdali rješenje da se radi o plutajućem objektu – tvrdi Vukojević.

Nakon dvije godine Vukojeviću je istekla županijska koncesija. Kako bi je obnovio ponovno mu je trebala suglasnost Grada Kaštela, no tu suglasnost nije mogao dobiti iako je prethodno utvrđeno da je riječ o plutajućem objektu u skladu s propisima.

- I dalje se nastavljaju pritisci iz Grada, koji nema nadležnost na pomorskom dobru, tu su i konzervatori koji također nemaju nadležnost jer je rješenje o zaštićenoj zoni u moru isteklo... I tako 2009. godine, ista inspektorica koja je tri godine ranije utvrdila da se radi o plutajućem objektu, donosi rješenje kako se radi o građevini. Čak je i tenda nad terasom postala građevina. Po tom novom rješenju više nisam mogao dobiti koncesiju od Županije, no u Županiji, koja je jedina imala nadležnost, pokazali su sluh za razvoj turističke i ugostiteljske djelatnosti te zapošljavanje sezonskih radnika i nije im bilo primarno ukloniti objekt – nastavlja priču Vukojević te podsjeća kako su u Gradu prije nekoliko godina najavili proširenje rive te je on zbog toga potpisao izjavu kod javnog bilježnika kako će, kada radovi započnu, u roku 24 sata sam ukloniti ponton.

Predao zahtjev za legalizaciju

Kako su dijelovi konstrukcije platforme uništeni i bila je potrebna obnova, Vukojević je pred dolazak ove sezone kupio potreban materijal u vrijednosti oko 100 tisuća kuna te je nedavno započeo s radovima. Kako kaže, tada je neslužbeno upozoren u Gradu da ne kreće u nikakve investicije, a putem telefona inspektorica Balić kazala mu je kako će, ako nastavi s radovima, podnijeti protiv njega kaznenu prijavu.

- Nakon toga dobio sam i rješenje o uklanjanju objekta u kojem stoji da ga moram sam ukloniti do 18. travnja, a nakon toga će ga ukloniti onii o mom trošku. Objekt ne želim sam ukloniti posebno jer sam, zbog toga što su ga proglasili građevinom, uredno predao sve papire za njegovu legalizaciju. Postupak legalizacije provodi se u Agenciji za ozakonjenje bespravno izgrađenih građevina i sve dok oni ne odluče može li se on legalizirati, ili ne, ja ga sam neću rušiti. Dok ne dobijem odgovor o mogućnosti zadržavanja građevine u prostoru, rušenje građevine nije moguće - kategoričan je vlasnik Labinezze, koji tvrdi kako je sve ponovno inicirano iz Grada, odakle je očekivao pohvale za 25. jubilej svog restorana, a ne sve ovo što se događa.

U ovom trenutku restoran Labinezza, unatoč prvim predsezonskim turistima, ima zatvorena vrata. Kako na njima piše u tijeku je godišnji odmor, no prema riječima vlasnika, nije u mogućnosti započeti s radom jer ulaz u restoran vodi preko gradilišta na kanalizacijskom sustavu. Prema tijeku radova, Vukojević ne zna kada će biti u mogućnosti započeti s radom.

Konzervatori i gradske službe potvrdile uklanjanje

Iz Grada Kaštela i Konzervatorskog odjela u Trogiru o svemu što se događa kazali su kako se uklanjanju bespravne metalne građevine-platforme postavljene u moru u Kaštel Starom, pristupilo prema pravomoćnom rješenju Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Uprave za inspekcijske poslove.

- Predmetna građevina se nalazi unutar zone „A“ kulturno-povijesne urbanističke cjeline naselja Kaštel Stari, zaštićene rješenjem Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturne baštine, kao i na dijelu podmorskog arheološkog nalazišta ostataka kaštela Andreis.
Bespravna građevina je dotrajala i statički nestabilna te je postojala realna opasnost od njenog pada čime bi se ugrozili životi i imovina prolaznika te gostiju ugostiteljskog objekta koji koristi ovu nelegalnu građevinu. Naglašavamo da investitor Labinezza doo, suprotno navodima svog zakonskog zastupnika Ivana Vukojevića, nema potrebnu koncesiju na pomorskom dobru u svrhu postavljanja i korištenja platforme kao štekata ugostiteljskog objekta, a niti druge Zakonom propisane suglasnosti.
S obzirom da investitor nije sam uklonio navedenu metalnu građevinu-platformu u roku koje mu je propisalo Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, uklanjanju će se pristupiti putem druge osobe, na trošak i odgovornost investitora, a sve prema pravomoćnom rješenju navedenog Ministarstva - kazali su gradska pročelnica Marija Pelivan te pročelnik Konzervatorskog odjela u Trogiru Miroslav Katić.


KOMENTARI:

Stari Komentari (76)

Učitaj prethodne komentare
 • (Gost_2119)

  tako je. dok si ti trča ja san bija unutra

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6073)

  Šta se čudite? U ovom mistu svako radi šta ga volja. Kopaju kanale bez dozvole, držu štekate bez dozvole i proširuju iste do po ceste. Više nećemo imat di odat. Srića da još niko nije nastrada. Svi oni koji traže dozvole i rade po propisu su budale.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_4156)

  A kako ce izvadit one noge iz betona. Mozda ostanu ka sablje da se ko nabode

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5095) (Gost_2119)

  rvatino, ja san u zagrebu.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5095)

  Prijo iden do kladione,neman namjeru svađase iša san u Trogir i u Split u Austriji nisan nikad bija . veselo

  oko 2 godina prije
 • (Gost_3839)

  kastela.org briše moje komentare i komentare koji su na mojoj strani odnosno na strani zdravog razuma
  Ivan Vukojevića LABINEZZA

  oko 2 godina prije
 • 1234 (Gost_3112)

  Napokon će se srušiti ruglo mjesta. Trebalo bi vidjeti tko je uopće dao dozvollu za ovaj nazovi objekat i pozvati ga na odgovornost!!!

  oko 2 godina prije
 • goste 3839 nije izbrisan niti jedan komentar u kojem nikoga niste vrijeđali

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6224)

  Vukojeviću, koliko vidim, nitko ti ne briše komentare, samo trebaš na vrhu kliknuti UČITAJ PRETHODNE KOMENTARE, pa će ti se izlistati tvoji biseri, a razum nemoj spominjat ni u šali, jer si po rođenju od njega kastriran ;)

  oko 2 godina prije
 • (Gost_24)

  cekaj jel to ovi govori da pokušava legalizirat ka svoj objekt onu zeljezariju izgrađenu na MORU!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6121)

  Šta ste se uvatili VUKOJEVIĆA imaju Kaštela vecih briga od njega.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5125)

  Odgovara: # 392000

  Ajde muci molin te ti znas sta je nasa kultura i tradicija... I vako i nako nan je drzava u recesiji sve korumpirano fali radnih mista ti se nas(a)la govorit o ovome... Sigurno si puno toga postig(a)la u zivotu

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5249)

  Odgovara: # 391998

  E tako je slazem se

  oko 2 godina prije
 • (Gost_4233)

  "cekaj jel to ovi govori da pokušava legalizirat ka svoj objekt onu zeljezariju izgrađenu na MORU!!!!!!!!!!!!!!!!!!"

  e pa šta. i kaštilci su izgrađeni na moru pa su isto legalni. on je čovik doša 500 godin posli pa bi mu sad ti radi te sitnice uskratija prava.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5249)

  Odgovara: # 392030

  Slusaj ti mene koke aj bolje ti je da zacepis tu svoju prljavu gubicu jer neznas ni sta ni o kome pricas.. Gospodina Vukojevića znan skoro 20 godina i znam kakav je tako da ga nemas pravo vrijedat dok ga ne upoznas jer neznas kakav je uostalon ono sakrivas se pod anonimnoscu i ides iznit neko ka misljenje a ***** si da u facu ista kazes daj muci pola vas sta ode sad sere nije a niti ce postic sve sta je on postiga u ovoh 20 ako ne i vise godina,pusa

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2119)

  (Gost_5249) Odgovara: # 392030

  Di su točke di zarezi.To šta ti znaš dotičnoga to je tvoj problem. Možda si zna i vlasnika Čipika.Svi su oni dobri ljudi,a rade šta rade i ne drže do zakona ove države u koju se kunu.

  oko 2 godina prije
 • Gost_3839 - (Gost_9367)

  " neki moje kolege /uz dužno poštovanje/mogu raditi šta god zažele,na moju štetu ja nisam nikome davao novac niti sam se kome uvlačio u neku stvar niti sam član koje stranke,jer jemoja stranka RH "
  Branko Radačić novi predsjednik kaštelanskih liberala
  Uz predsjednika, liberali su izabrali i potpredsjednike Tea Jurašina, Daria Kurtovića, Ivana Vukojevićai Ivana Dželaliju.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_3160)

  Potpresjednik. Eno ga na slici u galeriji.

  oko 2 godina prije
 • Zdrav razum (Gost_4151)

  Proširit rivu, napravit vezove za jahte, svi će imat dovoljno mista za štekate, a tako bi i selendra mogla malo oživit i počet sličit na grad

  oko 2 godina prije
 • (Gost_433)

  Betteridgeov zakon novinskih naslova glasi: “Na svaki naslov koji završava upitnikom možemo odgovoriti riječju "NE"

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6198)

  Nemam pojma baš me briga... Ali kako je anarhija za gradit tako je anrhija i za rušit! 15 godina to stoji ako ne i više i do sada nije bija zakon za to riješit... Ako niste bili u stanju do sada srušit neka soji... Biti će uskoro kulturna baština!

  oko 2 godina prije
 • mate (Gost_2214)

  konzervatori su go...a, nešto zabranjuju a nešto dozvoljavaju iako je devastacija, ako triba konstrukciju rušit neka je ruše ali ostajem pri svom da su konzervatori go...a

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1766)

  Busanje o prsa s figon u džepu. To je formula uspjeha novokomponiranih domoljuba. Ko je s doticnim radija, nije se usričija. Na kraju on isoada zrtva, a zrtve smo svi mi...

  oko 2 godina prije
 • CV idiotarija g. I.V. (Gost_5195)

  1. Zaheba brata (hotel Tamaris) i proda zajedničko zemljište bez njegovog znanja.
  2. Uselija se u praonicu Hotela Resnik i dan danas neče iseli (čer živi tamo)
  3.Građu za čuveni ponton (cca 5000 kn, nikako više) suši na objektu Bile nasuprot Čondića, Objekt koji je pokuša otuđit od vlasnica bez naknade, te je isti nakon dugog suđenja izgubija.
  3. porezni dužnik moguče provjerit na stranicama, porez ne plača godinama jel je u blokadi zbog dugova.
  4. I nadogradnja u drvu na objektu restorana je bespravna zbog nje ima sudski spor s M.P.
  I.V. = 0

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6224)

  UŽAS!!! Čudovište još stoji na istome mistu, zašto nije srušeno?:(

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2158)

  "Šta se čudite? U ovom mistu svako radi šta ga volja. Kopaju kanale bez dozvole, držu štekate bez dozvole i proširuju iste do po ceste. Više nećemo imat di odat."

  I privatno i službeno. Takvi su običaji u selima.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8149)

  Ono da je normalan nebi ni napravija
  a onoga šta mu je progleda kroz prste prilikon izgradnje nakarade triba srušit skupa s nakarodon

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7136)

  ko mu je da dozvolu da 13 god nagrđuje misto? taj je kriv ne on!!

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1152)

  Berket mu je potpisa sporazum o nenapadanju upravo zbog ljigave koalicije s Radačićem.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9378)

  Berket mu je dao dozvolu jer je on tada bio na vlasti u Županiji.,Hdz to nre radi jer su oni veliki domoljubi i Hrvati

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7128)

  tribalo bi ovu platformu berketu stavit usrid marine

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9378)

  Goste 7128 oćito si i ti jedan od domoljuba kad ne shvaćaš sarkazam.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5365)

  (Gost_7136)
  ko mu je da dozvolu da 13 god nagrđuje misto? taj je kriv ne on!!

  al neznaš računat ko je prije 13 god. bija na vlasti u kaštelima,a i ko je bija župan

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9241)

  Na stranu šta je bilo i kako je bilo, činjenica je da platforma nagrđuje misto i triba je maknit i zabranit takove gluposti za vike vikova. Neka kupi stari brod, veže ga uz kraj i na njemu prima goste. Tako uostalom rade ugostitelji po svim mistima lipe naše a ne da grade platforme, prkose zakonima i zdravom razumu.

  oko 2 godina prije
 • to bi bija monte karlo na jadranu (Gost_3001)

  na potezu od lukobrana k. stari do k. novog (hotel) napravit marinu ;)

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7128)

  istu dozvolu ka i ovi ima je berket
  ista pašta

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5365)

  to bi bija monte karlo na jadranu (Gost_3001)
  na potezu od lukobrana k. stari do k. novog (hotel) napravit marinu

  riva od porta u novome do porta u starome je bila glavna šetnica kako dici tako i starima. šta je splitu njiova riva koju zovu dnevni boravak to je i donjoseljanima ova riva. napravit marinu znači nemoč proć rivon.o jakon jugu da ne govorin. ostavite se ludosti. ostavite običnom svitu da ima di izač i sest. nemora sve bit u korist lovaša.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_4156)

  On nas nikad nista , virujte. Svi bi tili bit bogati za par godin, a sami ne radit. Ne, ne to ne ide tako. Zivimo u vakumu sve nesto neprirodno. Nista nikad od nas.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9776)

  zasto lucica na sokolani treba papire a marina u gomilici je mogla radit priko 10 godina bez icega
  keep govern

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9776) (Gost_5365)

  je, u gomilici je berket radija priko 10 godin kako kažete bez papira. da je marušić tija radit moga je i on jer i njegova mama je radila godinama u sučurcu bez papira ,bez plačanja poreza. nije to njemu strano samo njemu lučica služi za skužu kako bi on bidan radija ali mu ne dadu. on koji je hdz-ovac , hsp-ovac i sve drugo u potribi nemože dobit papire. očito nije ozbiljan igrač.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_4133)

  Ovo nije grad. Ovdje civilizacije nema. Kako onda ovo zvati gradom. Idemo sa jednom sitnicom. Šetnicu uz more, bez ikakvog razuma uzurpiraju znani i neznani. Na plažama se uzurpira prostor. Od svi tih kao koncesija ne zaradi se plaća za jednog komunalnog redara. Žalost i žalosno, a gradonačelnik bez srama i rada.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2780)

  a pivci kukuriču po cile dane i noći,sriča šta nismo prijestolnica

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5365)

  ako pivci kukuriču bar ne seru po ulicama i đardinima.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9232)

  Ista se riva proširi od spomenika do iza pontona za manje od 100 000kn.
  Samo županiji i pomorskom dobru triba oduzet ingerenciju, jer ju ne opravdavaju.
  Samo smetaju.
  Sa 10 metri širom rivom dobivamo izgled velegrada s mora, i u oku turista.

  oko 2 godina prije
 • 9232 (Gost_3001)

  9232 to to to to to je to taj đir je ludilo

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2093)

  Odgovara: # 392054

  Poj ti lec seke koje cudoviste to si se zaboravila jutros pogledat u ogledalo pa to nazivas "cudovistem"

  oko 2 godina prije
 • ko tu koga (Gost_6150)

  Ovo je primjer kad se čovjek uplete u sopstvenu mrižu.
  Iz rećenice u rećenicu ponavlja kako je dokazao da se radi o plutajućem objektu da bi na kraju prićao o legalizaciji bespravno izgrađenih građevina, ... pa druže Vukojeviću odlući se.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_212)

  u autobuss s njin i na njivu odokle je i doša

  oko 2 godina prije
 • (Gost_3885)

  druže 6150 nisam ga ja krstio već Albina Balić inspektorica min.okoliša,ona ga je krstila 2006. kao plutajući,potom 2009.ga prekrstila u građevinski.
  Sada se nalazi u DOF-u tj.do 21.lipnja 2011.tj.mogućnost legalizacije uz pomoć navedene.LJudi ovdje lupetaju a ne znaju o čemu pričaju.
  Nitko ne govori da je ovo širi društveni interes.
  Konzervator Katić i Marija Pelivan pročelnica Kaštela zloupotrebljavaju svoj položaj i ovlasti jer se mješaju u Županiju gdje nemaju ingirencije nad tim.
  Ja sam dobio koncesiju od županije čije je vlasništvo pomorsko dobro uz suglasnost Mjesnog odbora,gradskog poglavarstva Kaštela koje su još uvijek aktivne tj.nisu povučene.
  Mene proganja Ivan Udovičić,Ivan Čagalj i Igor Maršić sve ove godine,ja sa Kaštelanima nemam nikakvih problema niti sam kad imao.Živim u Kaštelima 42 god.Imam dvije kćeri i 7 unuka i šta su oni a rođeni u Kaštelima.

  oko 2 godina prije
 • Jad i čemer (Gost_8208)

  Uvatili ste se Vukojevića (ne bez razloga) a di su ostali čardaci? Podignite malo pogled pa ćete vidit lebdeće "pontone" nasađene na kamenim kućama. Bašta Gradske Kavane već pomalo kopa rivu, napravili kanalić za postavit vodovodnu cijev pa će pomalo niknit šank, zatvorit, pa na kraju legalizirat. Tili su maknut šentade i proširit se prema moru a vas svitu ko šiša, nećeš imat di proć niti parkirat.

  oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara