OVAJ TJEDAN U DVORCU VITTURI
Spasiti sve zemlje iz krize te osigurati globalni prosperitet, zadatak je koji u narednih pet dana trebaju izvršiti učenici sedmih razreda osnovne škole Ostrog. Naravno, nije riječ o stvarnom rješavanju velikih svjetskih problema, već o igri World Peace Game, koja se igra ovog tjedna u Kaštel Lukšiću.

Škola Ostrog u projekt World Peace Game, edukativnu igru koja se u različitim dijelovima svijeta igra nešto manje od 40 godina, uključila se na inicijativu ravnateljice Nevenke Maras i profesorice Dijane Vinčić.
Njih dvije nazočile su predstavljanju projekta i igranju igre u Beču, gdje se igra igrala po prvi put u Europi te su došle na ideju da igru dovedu u Kaštela.

-  Ova je igra simulacija globalne situacije u politici, gospodarstvu, znanosti, nematerijalnoj i materijalnoj kulturnoj baštini, ekologiji i slično, koja igračima pruža mogućnost istraživanja povezanosti globalne zajednice posredstvom rješavanja brojnih ekonomskih, društvenih i ekoloških kriza, uz kontinuiranu prijetnju rata.
Kroz igru učenici stječu razumijevanje o tome koliko je kritičan utjecaj informacija i raspolaganja istima. Uče prikupljati i baratati informacijama, raditi u ekipi, donositti brze odluke, susojećati, ali što je najvažnije i uče se odgovornosti koju svi snosimo kako bi svijet učinili boljim  – kazala je o igri ravnateljica Maras.

Osim tridesetak učenika, u igri, koja se provodi u dvorcu Vitturi, sudjeluju domaći i strani profesori, koji prate igru učenika te sudjeluju u radionicima kako bi igru mogli prezentirai u svojim zemljama I svojim školama.

- Danas su s nama i dva profesora iz Sirije, koji igru žele dovesti u svoju zemlju, tu su gosti iz Engleske, a svi oni skupljaju iskustva kako bi se educirali o igri. Tu su i naši profesori koji će jednog dana, nadamo se, sami moderirati igru  - objasnila je Dijana Vinčić.

Prvi dan igre započeo je upoznavanjem igrača s tvorcem igre, američkim profesorom i pedagogom Johnom Hunterom, koji je izrazio zadovoljstvo početnim interesom kaštelanskih učenika te u pozitivnom  ozračju uveo učenike u igru.

- Nadamo se da ćemo pokazati svoja umijeća i da ćemo iz igre izaći kao pobjednici. Ujedno se nadamo i dobroj zabavi u narednim danima – kazala je grupa učenica.

Cijeli projekt potpomognut je od strane Grada Kaštela pa je početku igre nazočio i zamjenik gradonačelnika, Zoran Bonacin. Ravnateljica Maras ovom je prilikom zahvalila roditeljima te pojedinim kaštelanskim obrtnicima i poduzetnicima, koji su pomogli realizaciji projekta.


KOMENTARI:

Stari Komentari (8)

 • (Gost_8607)

  Svaka čast !!! Neka se i naša Hrvatska pridruži novitadama !!! Bravo ravnateljice !!!:)

  oko 2 godina prije
 • (Gost_3564)

  Bravo Neve! Šta ti više zavide, to si bolja.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9119)

  Koje gluposti.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1094)

  Bravo za školu! Inovativno učenje je budućnost!

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8095)

  A naručenih li komentara? Nema papira, ni sapuna u zahodima za našu dicu, a čime se gda bavi? Sapunica

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7173)

  Zašto vam smetaju ljudi koji su uspješni i bore se za bolje

  oko 2 godina prije
 • (Gost_132)

  Kakvi ste vi ljudi? Sve šta valja izmišljate razloge da nevlja? Bravo Nevenka i svima oko tebe na trudu i ustrajanju

  oko 2 godina prije
 • (Gost_132)

  Oli ti pereš ruke u školi pa znaš da nema papira i sapuna pa ono je za dicu a ne takve jadnike ka šta si ti

  oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara