UZ SVJETSKI DAN TJELESNE AKTIVNOSTI
Završna manifestacija projekta „Biti fit je hit“, koji je proveo Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije u suradnji sa školom Bijaći, a u povodu Svjetskog dana tjelesne aktivnosti, održala se na igralištu škole u Kaštel Novom.

U projektu su sudjelovali svi učenici četvrtih razreda škole Bijaći sa svojim učiteljicama i učiteljem, koji su bili uključeni u interaktivne radionice o pravilnoj prehrani i važnosti tjelesne aktivnosti za zdravlje u sklopu ovog pilot projekta, kojeg je provela dr. med. Ivana Bočina, specijalist javnog zdravstva iz Nastavnog zavoda.

Na završnoj manifestaciji sudionici projekta prikazali su pomalo već zaboravljene igre poput „zoge“, „laštika“,  “olimpijade“, preskakanja vijače i konopca, graničara i drugih.

Učenici su tijekom provedbe projekta ispunili anonimnu anketu o svojim prehrambenim navikama, kao i o tjelesnoj aktivnosti, a preliminarni rezultati  pokazali su kako je više od polovice učenika, do tada, svakodnevno konzumiralo gazirane zašećerene napitke, uopće ne shvaćajući koliku količinu šećera unose u organizam. Unatoč činjenici da su gotovo svi učenici dnevno tjelesno aktivni više od jednog sata, što je i preporuka Svjetske zdravstvene organizacije za navedenu dob, više od polovice učenika odgovorilo je kako za računalom provodi nekoliko sati na dan, dok TV gledaju prosječno jedan i pol sat.

- Tjelesna aktivnost predstavlja oblik zdravstvenog ponašanja koje može izravno i neizravno djelovati na zdravlje populacije. Povezanost tjelesne aktivnosti te pravilne i uravnotežene prehrane, doprinosi ne samo održavanju poželjne tjelesne težine, već i smanjivanju niza čimbenika rizika.  Naime, tjelesna aktivnost na utječe samo na prevenciju, već i na liječenje kroničnih nezaraznih bolesti. Također su nepobitne psihološke, društvene, ekonomske i ekološke dobrobiti tjelesne aktivnosti.
Ovim se projektom još jednom pokušalo djelovati na promjenu zdravstvenog ponašanja mladih u cilju unaprjeđenja edukacije o važnosti tjelesne aktivnosti i pravilne prehrane, kao dijela unaprjeđenja i očuvanja općeg zdravlja – čulo se ovom prilikom od doktorice Bočina.


KOMENTARI:

Stari Komentari (4)

 • (Gost_2161)

  kad će profunkcionirat dvorana

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8146)

  druze tito mi ti se kunemo..da kroz..obruc..ne mremo..;)

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8146)

  kako se ovi drugi..zove..nije los..evo..odma na ruke..deset iljada ..da dodje u maksimir..zagreb..ili negdi u okolicu..to sad nije bitno..ali..neka samo potpise i dodje..sa cacom ili materom..;)

  oko 2 godina prije
 • Jadnik (Gost_6145)

  Koja smo mi sramota. Ravnateljica djecu uvede u dvoranu da bi se slikala za slobodnu s njima, a od dvorane nista. Sad ih izvede na igraliste za ove potrebe. Jadni smo jadni

  oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara