ODGOVOR NA POZIV NA IZJAŠNJAVANJE
Iako su o pozivu Ministarstva zaštite okoliša o izjašnjavanju o potrebi izrade nove Studije utjecaja na okoliš, zbog izmjene projekta Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici, saznali tek nešto prije prije isteka roka, iz udruge Lijepa naša Kaštela na vrijeme su reagirali te, kao Krizni eko kaštelanski stožer – KEKS i još neke ekološke udruge, na adresu Ministarstva poslali svoje primjedbe i mišljenja te zahtjev za širom javnom raspravom.

- Obzirom da Idejni projekt Centra za gospodarenje otpadom Lećevica iz 2015. godine sadrži znatne izmjene u odnosu na onaj iz 2006. godine. , uvjereni smo da je izrada nove Studije utjecaja na okoliš neophodna. Zbog izmjena na projektu može doći do pogoršanja utjecaja na okoliš u odnosu na početno stanje osjetljive krške podloge sa sustavom podzemnih voda koje pitkom vodom snabdijevaju naš Jadro kao i izvore drugih rijeka srednje Dalmacije.
Što više i u tekstu Idejnog projekta CGO Lećevica iz 2015. godine može se pročitati tvrdnja da će planirani zahvat imati negativan utjecaj i to na područje od Marine do Žrnovnice a vjerojatno i šire, pa će se vremenom onečistiti pitka voda cijele srednje Dalmacije. Provedena istraživanja tzv. traserima to potvrđuju.

Svjesni brojnih problema vezanih za odgovarajuće zbrinjavanje otpada, ovim putem apeliramo da se javnost i zainteresirana javnost pravodobno upozna s točnim informacijama o zahvatu CGO (Arhuška konvencija) kako bi mogla sudjelovati u kreiranju Projekta kroz javne rasprave.

Uvjereni da će znatno korigirani Idejni projekt CGO Lećevica biti u skladu sa svim zakonitostima o zbrinjavanju otpada koje propisuje Europska unija ( čiji smo i mi dio) i da će svijest o potrebi očuvanja našeg prekrasnog okoliša, zdravlja ljudi i svih živih bića koja tu žive, nadamo se najboljemu u skladu s izrekom : Bolje spriječiti nego liječiti – stoji u dopisu iz ekološke udruge Lijepa naša Kaštela, koji je potpisala predsjednica Vera Rilov.


KOMENTARI:

Stari Komentari (19)

 • (Gost_6130)

  udruga "Lijepa naša Kaštela" is not dead?!

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6130)

  http://www.websophist.com/Evian_Naive_2Bottles450O.jpg

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8016)

  http://i2.wp.com/www.lenmallen.com/wp-content/uploads/2015/03/its-alive.jpeg?resize=300%2C238

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1221)

  Ožive po nečijoj potribi. Ne znaju za javnu raspravu o lebdećem pepelu u Cemexa? Nema ih čut! Ne znaju za javnu raspravu o radioaktivnoj šljaci? Nema ih čut! Ne znaju za javnu raspravu o hidroavionskom pristaništu u Divuljama? O luci (u kojoj je navedeno pristanište) za koju je gđa. Ivna rekla da svojom ljepotom nadopunjava krajolik? Nema ih čut! Nema ih čut ni u dvi rasprave o izgradnji turističkih terena nasipavanjem mora na Puntici i Glavici u Kaštel Lukšiću! Nema ih čut ni u javnoj raspravi o rekonstrukciji porta (opet nasipabanjem mora) u Starome!
  Upravo zato Lijepa naša Kaštela, Kaštela su ljepša kad šutite. Jer tada se manje uočava podilaženje ''ekologa'' krupnom kapitalu.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1237)

  Odgovara: # 390736

  Nadodajmo jos, oglasili su se i o Dudanovom putu gromoglasnom tisinom.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8335)

  Vama Kastelanima triba zabranit dovoz smeća na Karepovac pa se gušite u svom smradu. Našto što je suvremeno kao centar Vam ne odgovara, naravno kad ne znate i ne zelite znati da isto nema nikakvih negativnih utjecaja na okolis!

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1221)

  Izuzetno SUVREMENI CENTAR počeo se graditi 2005. godine. Prošlo je eto samo 11 godina a tehnologija koju bi Centar danas koristio bila bi potpuno ista. Prije 11 godina mobiteli su bili veličine omanjeg kufera a crno-bila TV je bila sasvim normalna.
  Stoga se ne može govoriti o suvremenoj već o zastarjeloj tehnologiji koja se praktički već napustila u EU.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1216)

  Ako ne Lećevica, a koje riješenje postoji tj što je alternativa, jer zero waste koncept je barem kod nas neprovediv.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_226)

  Koncept zero waste je itekako provediv. Ako budu plaćali svi samo za količinu smeća koju proizvedu, a ne budu plaćali za onaj otpad koji odvojeno prikupe, većina će odvajat. To je način kako je zero waste uveden i u druge zemlje, a ne urođena disciplina. Dok god mi plaćamo po kvadraturi stana, a ne po količini proizvedenog smeća, neće se uspostavit razuman sustav. A centar u Lećevici nije suvremen nego zločin kojim će se izvlačiti građanima novci, a rezultat će bit zagađena voda, tlo, zrak i sve živo.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8154)

  Odgovara: # 390751

  Ne, mi kaštelani smo samo malo obrazovaniji od ostalih, a iz spomenutog centra će ulazit smeće a izlazit cviće. Koja bajka. Je si li pročita Elaborat. Zločin bez premca. Za ovo bi trebalo odgovarat a ne pametovat zaposleniče županije. ;)

  oko 2 godina prije
 • lijepa naša (Gost_6232)

  bravo gost 226!!
  bit problema lezi u socijalističkom logici komunalnih službi i javnih ustanova. naplačuju otpad za objekte a ne za ljude. a brzina rješavanja problema iz ekologije najbolji nam je primjer EKO kaštelanski zaljev radi se od 1986 godine i još ce brat bratu 20 godina , ti je 50 godina , zamisli kako je svijet izgledao prije 50 godina!!!
  O "Lijepoj našoj" besmisleno je trošiti rijeći. i njenim trabantima.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2326)

  Odgovara: # 390764

  Zar zero waste ne znači nema otpada i kakve veze ima naplaćivanja po glavi,pa svejedno ukupna količina otpada ostat će ista.A šta se tiče razvrstanog otpada gdje bi se trebao on odlagati. I molim pojasnite kakav je centar to u Lećevici, jer iskreno nemam pojma o tehnologiji zbrinjavanja otpada.I zbilja ako
  će nam to zagadit izvore onda je to katastrofa.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5169)

  "Koncept zero waste je itekako provediv. "

  Aha. Pogotovo u kaštilima. Kako ti kupus?

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5169)

  "Ne, mi kaštelani smo samo malo obrazovaniji od ostalih"

  :):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):)

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6355)

  Goste 2326 vi ne znate da otpad nije smeće. Smeće je pomiješani otpad i s njim se ne može ništa učiniti, pa ni gospodarit, osim odložit ili spalit. Otpad odvojeno skupljen je sirovina koja se može reciklirati, a to je gospodarenje otpadom. Centri za gospodarenje otpadom su u samom nazivu laž i manipulacija s kojom političari prodaju maglu jer će neki od njih trgovanjem smećem imati osobne financijske koristi, a sve ćemo platit mi. Možda će Vam to postat jasno kad dobijete račun za transport svoga smeća i smeća iz cijele županije u Lećevicu. Samo najprije moramo platit zemljište, izgradnju Centra na kršu, pristupne puteve, tunel, infrastrukturu...

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5169)

  "Goste 2326 vi ne znate da otpad nije smeće. "

  Ako otpad nije smeće, ni kokoš nije meso.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_3227)

  A možda ni ti nisi čovik.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_3227)

  Naravno da kokoš i meso nisu isto. Kokoš daje jaja i leže piliće od kojih dobivamo nove kokoši i nova jaja. A meso možeš jedan put izist, probavit.. i to je to. Kraj!

  oko 2 godina prije
 • (Gost_3670)

  Odgovara: # 390861

  Goste 2326 vi ne znate da otpad nije smeće?? Slijedi zaljučak; Smeće je pomiješani otpad.... hi hi.

  oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara