OBILJEŽAVANJE DANA SVJESNOSTI O AUTIZMU
Različitim manifestacijama u subotu je diljem svijeta obilježen Dan svjesnosti o autizmu, a ovaj dan obilježen je i u udruzi roditelja djece s posebnim potrebama Naša dica u Rudinama i to zajedničkim druženjem članova i prijatelja udruge na veseloj vrtnoj zabavi.

Dan svjesnosti o autizmu obiježava se svake godine 2. travnja, prema odluci Glavne skupštine UN-a, čime se želi skrenuti pozornost javnosti na sve veći problem ovoga složenog poremećaja koji se kod pojedinaca najčešće razvije u prve tri godine života i uglavnom traje do kraja života.
Autizam je kompleksan razvojni poremećaj čiji je specifičan uzrok još nepoznat. Prema epidemiološkim istraživanjima, na 10 tisuća novorođene djece rađa se 4 do 5 djece s autizmom, a kada je riječ o autističnom spektru poremećaja govori se o 10 do 15 djece na 10 tisuća novorođenih. Autistične osobe imaju teškoće u komunikaciji i socijalnim odnosima, te se opiru svakoj promjeni navika.

Udruga Naša dica petu godinu zaredom obilježila je Dan svjesnosti o autizmu, na otvorenom prostoru uz sadržaje koji su  namjenjeni djeci kroz senzoričke aktivnosti, te uz  druženje roditelja, zaposlenika, volontera i prijatelja udruge.

I ove godine iz Kaštela, kao i drugih gradova u Hrvatskoj, u zrak su pušteni prepoznatljivi plavi baloni, s natpisom 12 000, koji simboliziraju procjenu broja  osoba pogođenih autizmom u Hrvatskoj. S poremećajima iz autističnog spektra, u veljači ove godine, u registru koji  vodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo, registrirano je tek 1847 osoba.

Uz članove i prijatelje udruge obilježavanju Dana svjesnosti o autizmu, u Rudinama su se pridružili i zamjenik gradonačelnika Mili Novak te pročelnica za društvene djelatnosti, Sandra Zokić.

Foto: PGK


KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara