ŠEST DESETLJEĆA TRAŽI OBEŠTEĆENJE OD DRŽAVE
Početak uređenja velikog mjesnog parka u Kaštel Kambelovcu, zbog njegovog dosadašnjeg stanja, mnogi su dočekali s odobravanjem, no među njima nije i Kambelovčanin Mijo Britvić, koji je zatražio zaustavljanje radova, jer kako kaže, još uvijek su u tijeku sudski postupci, u koje je uključeno upravo zemljište tog mjesnog parka.

Priča o obitelji Britvić i brojnim sudskim postupcima koje tijekom duge 62 godine vode protiv bivše države, a danas Republike Hrvatske, bivše Općine Split i Kaštela, danas Grada Kaštela, tvrtke Koteks i drugih privrednih subjekata, započela je 1953. godine, kada je zemljište obitelji Britvić, smješteno 200-ak metara sjevernije od parka, postalo općenarodna imovina. Tada je obitelj Britvić dobila rasporedno rješenje prema kojem 1700 metara četvornih njihovog zemljišta prelazi u općenarodnu imovinu, a njima kao obeštećenje daje se jednako vrijedno zemljište na području Njive, gdje je smješten današnji park. To rasporedno rješenje potvrdio je svojom presudom 1954. godine i Kotarski sud u Splitu, no rješenje i presuda nikada nisu realizirani.

Država se uknjižila, oni ne

- Na temelju tog rješenja i presude država je preuzela zemljište moje obitelji, no moja obitelj ne uspijeva se uknjižiti na zamjensko zemljište. Država je zemljište moje obitelji odmah dala na upravljanje tvrtki Koteks na što smo reagirali i tražili zabranu dok se nas ne obešteti. No, unatoč zabrani, zemljište obitelji Britvić ispsuje se s našeg imena, knjiži se Koteks kao organ upravljanja, a država kao vlasnik. Nakon toga bili smo primorani pokrenuti cijeli niz postupaka i sporova, kako bi zaštitili svoja prava, a dio tih postupaka traje i danas – kazuje nam Mijo Britvić.


Mijo Britvić

Nakon što je tvrtka Koteks preuzela upravljanje bivšim zemljištem Britvićevih, na nju su prešle i obveze obeštećenja, no u Koteksu tu obvezu nisu prihvatili već je obitelj Britvić, kako Mijo kaže, postala teniska loptica između Koteksa i Općine Split, koji su prema jednoj od presuda sporazumno morali provesti obeštećenje.  Ipak, s Koteksom uspjevaju urediti ugovor o najmu, koji se, koliko-toliko, provodio do 1968. godine, kada u priču ulazi spajanje Koteksa i Dalme, koja se nije željela uključiti u postojeće odnose.

I nakon toga za Britviće se pravna bitka nastavila pred različitim sudovima, a Općinski sud u Splitu 1987. donosi presudu u njihovu korist. Presuda se ukida na drugostupanjskom sudu, zatim slijede žalbe, pa ponovo presude u korist Britvićevih, pa ponovo ukidanje presuda, pa novi parnični postupci, više izvan parničnih postupaka, mijenjaju se nadležnosti sudova i tako sve do danas, Prema Britvićevim riječima, čak je Ustavni sud Republike Hrvatske donio zaključak prema kojem su nadležna tijela trebala postupiti po tim presudama što se nikad nije dogodilo.

Ostali bez skoro 4000 kvadrata

- Zanimljivo je da je predmet cijelog spora bilo zemljište površine 1700 metara četvornih, no danas je u pitanju i skoro 4000 metara. Naime, umjesto da ograde tih 1700 metara, država i Koteks zaposjeli su i ogradili oko 2900 metara četvornih mog zemljišta, a na parcelu koja je na tom području ostala u vlasništvu moje obitelji, ne možemo doći, jer put do nje vodi preko tih drugih parcela, pa se površina zemljišta, koje je u vlasništvu moje obitelji još od polovine 17. stoljeća, bez kojeg smo ostali, popela skoro do 4000 metara.– tvrdi Britvić.

Mijo Britvić reagirao je kod raspisivanja natječaja tvrtke Koteks za prodaju tog zemljišta, a isto tako reagirao je i kada je Grad Kaštela prije nekoliko dana započeo radove u mjesnog parku.

- Sudski postupci još traju te staro Britvićevo zemljište, preko kojeg su se dizali i poduzetnički krediti, ne može promijeniti vlasnika. Isto tako, dok postupci traju ne može biti ni zahvata na zemljištu u parku, koje je u cijeloj priči bilo zamjensko. Ja u ovom trenutku ne mogu tražiti obeštećenje, jer na papiru nisam vlasnik ni jednog ni drugog zemljišta. Ali zato tražim da se provedu pravovaljana rješenja i odluke o mom obeštećenju u vidu zamjene zemljišta te se mojoj obiteji dopusti uknjižba na ono što nam pripada. Dok se to ne ostvari neću odustati od pravne bitke, a neće niti moja obitelj – zaključio je Britvić, koji je pohvalio sadašnju gradsku vlast jer je pokazala sluha za sve što se događa.


Radovi u parku

A gradska vlast, na čelu s gradonačelnikom Ivanom Udovičićem, upoznata je s cijelom situacijom te je gradonačelnik nedavno s Mijom Britvićem o svemu i razgovarao. Na nekoliko dana bili su prekinuti radovi u parku, no njihov nastavak uskoro će uslijediti.

- Grad je vlasnik ovog zemljišta i imamo odgovornost prema sigurnosti građana te obvezu očuvanja i uređenja okoliša te zelenih površina i iz tog razloga radove na uređenju smo i započeli, a iz tog razloga ćemo ih i nastaviti. Žao nam je zbog situacije u kojoj se obitelj Britvić nalazi i s gospodinom Mijom ćemo se ponovno sastati i razgovarati o svemu. No, naša je obveza, kao vlasnika, park urediti i učiniti ga primjerenijim od dosadašnjeg stanja – kazao je gradonačelnik Ivan Udovičić, naglasivši da Grad poštuje trenutno zakonsko stanje vlasništva te da će u slučaju bilo kakvih promjena također postupati po zakonima.

Zanimljivo je da u svim sudskim sporovima, parničnim i izvanparničnim postupcima, Mijo Britvić, koji je već zagazio u deveto desetljeće života, nema odvjetnika, već sam zastupa svoju obitelj, a mnogi će kazati kako pravne knjige poznaje bolje od mnogih pravnika. Tijekom približno 170 različitih postupaka upoznao je i brojne sudce, za neke od njih ima riječi hvale, no neke često proziva.
Tako je svoju ljubav prema pisanju poezije spojio sa svojim iskustvima iz sudnica pa je veliki broj pjesama posvetio upravo sudcima.
Kritičku pjesmu poklonio je jednom od sudaca, koji ga je, zbog sadržaja pjesme kaznio sa 1000 kuna za vrijeđanje suda. Drugi put mu je ponovo poklonio pjesmu i „zaradio“ kaznu od 5000 kuna. Mijo je tada zaključio kako bi se Hrvatska mogla riješiti minusa u budžetu kada bi on sucima poklonio sve one pjesme koje je o njima napisao.


KOMENTARI:

Stari Komentari (34)

 • tadin (Gost_6449)

  mijo britviću..nedaj se...skidam kapu do poda zbog ustrajnosti u borbi za svoju imovinu. I nedaj . Nek plate pošteno ako baš toliko žele taj prostor. Drž se!

  oko 2 godina prije
 • (Gost_4156)

  ne daj se. hdz bi se na tvojoj grbaci reklamira. Neka Udovcic i Bonacin dadu svoju zemlju mukte

  oko 2 godina prije
 • domaçi (Gost_2163)

  U Kaštelima je sve moguće!:osporavanje vlasništva, uništavanje kulturne basštine ,,radova bez dozvole ,i ako imate lokalnog odvjetnika (povezanog sa strukturama vlasti) ne možete ništa.Ovo pišem iz osobnog iskustva

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2336)

  Obaveza grada je obavijestiti javnost po kojem projektu se radi uređenje parka.
  Prema viđenoj rampi reka bi da nema projekta. Pa pogledajte na šta rampa sliči. Ko je to crta?

  oko 2 godina prije
 • anoniman (Gost_2218)

  Taj park se moze urediti za djecu.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_3103)

  Grad treba poštovat zakon, dok se ne riješe imovinsko pravni odnosi nema gradnje! Samo naprid gosp.Mijo!

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5248)

  Mijo nedaj se i nedaj svoju didovinu Kambelovčani su uz tebe

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5633)

  Tili bi na brzinu smuljat put priko parka pa zaključit o nepotrebnosti građenja nogostupa u Dudanovom putu.Ajmo cilu širinu asfaltirat,imate prolaz kroz park! A mi smo glupa stoka sitnog zuba i ništa ne razumimo.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2267)

  Šjor Mijo, dršte se! Cila Kaštila vas podržaju! Sramota šta se radi i kako je lako određivat tuđe sudbine i gospodarit tuđin! I nažalost, nije ovo jedini primjer.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5231)

  nedaj bože da se dogodi sa tim parkom kao šta se dogodilo sa plavim jadranom. jedno parkiralište koje će se dat u koncesiju hvidri.dica nemaju šta radit po đardinima. ako ko i triba to su pasi.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_4131)

  radovi bez dozvola
  vec viđeno u gomilici
  na pomorskom dobru naravno

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8240)

  Muški britvići su poznati intelektualci.šjor mijo, do kraja

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9170)

  Doli zelene povrsine...

  oko 2 godina prije
 • (Gost_3112)

  Čekaj malo jesi to dudanov park iz 18. stoljeća ili je to sadija radni narod ili je to Mijin vinograd? Neko laže

  oko 2 godina prije
 • radničko samoupravljanje (Gost_5185)

  Svitu uvik isto di kod okreneš komunistički kosturi isplivaju.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5145)

  radničko samoupravljanje (Gost_5185)

  plakat češ ti za njin

  oko 2 godina prije
 • Vizionar (Gost_4238)

  Šjor Mijo nedajte da vam otmu didovinu ka ca su tili na stanici otet i još uvik pokušavaju braći bocmanima... Svi smo uz vas držite se

  oko 2 godina prije
 • (Gost_3447)

  Otkad je dudanov park bagulova didovina?

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1100)

  napokon netko normalan i normalno pita (gost3447).
  kakva didovina? a šta bi trebali reć Dudani kojih još ima?!

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8620)

  Odgovara: # 390632

  Već plaće onda smo kako tako živili,a sad pade mrak u kuću i veliki imali. Ne čuje se ni pisma dalmatinska liti sa plaža a kamoli gitara ! Već plaće budi siguran

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7096)

  sredit ce park ka i dudanov put, prosirit ce onaj parking do parka u park i odrizat stabla i unakazit skroz kambelovac, ionako na nista ne slici, samo skovace i divlje macke, ruzne nakaradne gradjevine nedovrsene strse na sve strane, samo nek se vidi ko je sta sagradija i nadogradija, ajme. tribalo bi debelu kaznu opalit onome ko je odriza stabla na dudanovu putu,masnu debelu kaznu toliko visoku da mu je i unuci jos budu tribali otplacivat...majmunska posla.... :-(

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7096)

  ostalo je jos malo stabala na plazi na baletnoj, sredite i to, isto i ona prema pecolaju, sve odrizite, napravite od svega parking....a govna neka plivaju i dalje po moru...iz one velike kanalizacije, onda ce poletit turista masu u kambelovac...sta sami sebi uradise, ali pitanje je tko?

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5145)

  kambelovac triba imat glavara, i ne samo on nego svaki kaštel. glavar će odlučivat šta i kako radit,ali bi mora bit starosjedioc i kome familija živi u selu

  oko 2 godina prije
 • (Gost_136)

  Odgovara: # 390647

  Malo poznavanja povijesti nije na na ničiju štetu. Šta se desilo s raznim plemičkim nekad bogatim obiteljima u novijem vremenu?

  oko 2 godina prije
 • (Gost_4095)

  5145 jel taj glavar treba bit iz austrije
  da glavar male su van glave

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7096)

  glavar bi bija zaustavija da se ne otpilaju stabla na dudanovu putu????..a sta je najgore to su uradili da bi se busevi mogli spustat do hotela baletna skola, a jakog li hotela , samo rodbina i poznanici rade unutra.... vise su vridila ona lipa stabla nego taj cili hotel....

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8633)

  sta nekome smeta baletna sta ga zulja
  sve bi sebi tija uvik mu malo
  terapija terapija pod hitno

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7096)

  A sta su nekome smetala stabla!!!!! a"hotel" baletna je moga svoje goste uputit pjeske sa autobusne stanice na baletnoj,,,,,nije im to bilo daleko spustit se sa stanice do "hotela"...zasto je tribalo unistit zelenilo,onako lipa stabla?????? a park je tribalo odavno uredit, a ako oni lik tvrdi da je park njegov onda ga je on triba uredit,jer onako je ono ruglo cilog sela....a u stvari park i ne moze bit privatno vlasnistvo....ka i ono uz more doli oni relly....nemoze se doc pjeske u selo,triba se autom parkirat ljudima prid vrata i prozore,da bi se moglo popit kavu u selu....

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1151)

  Odgovara: # 390756

  autobusi su prolazilii niz baletnu sve do parkinga! znači tribali su prošetat cilih 100 metara!

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8878)

  autobusi u marinu mogo doc skoro do recepcije pa i neka dolazu ovi i u baletnu
  kad se sirija put do mora u gomilici svak je muca
  dosta vise lazi

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7096)

  zali BOZE stabala na dudanovom putu, za nekome dobru zaradu u "hotelu".... :(

  oko 2 godina prije
 • Miki (Gost_6206)

  Svi placemo za stablima ...nikad ih vise nece bit tuzno da tuznije nemoze bit...

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1111)

  ljubomora i bolesna zavist pojedinca je zahtijeva hitnu hospitalizaciju

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2233)

  Neka ljudi zarađuju, ali to ne znači u cilju zarade rušit trajne vrijednosti zbog kojih turisti ovde i dolaze. Ako se sve betonira, posiče, preizgradi onda će nastat čuđenje zašto nema turista. Sutra će nekome smetat neki stari kaštel, oćemo li dozvolit njegovo rušenje "zbog toga šta je star, urušava se i prerasta ga je prostor" Dug je put od guzice do glave!

  oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara