PUČKI PIVAČI ČUVAJU TRADICIJU
Župa Kaštel Štafilić sinoć je bila domaćin druge smotre korizmenih pučkih napjeva pod nazivom „Tebe propeta molimo“, koju su i ove godine s ciljem očuvanja tradicije, organizirali Pučki pivači Donji Kaštili, koji su i otvorili koncert napjevom „U Gospodina mučenje“.

U prepunoj župnoj crkvi Bezgrešnog začeća BDM, svu ljepotu tradicijskog korizmenog pučkog pjevanja, publici su, uz domaćine, predstavili mješoviti crkveni zbor župe sv. Ivana Krstitelja iz Kaštel Starog, Pučki pivači Gospe od Otoka iz Solina, te Pučki pivači iz Tugara, dok je stihove korizmenih napjeva čitao vjeroučitelj Mario Žuvela.

Posjetitelji koncerta, kroz kojeg ih je provela Lucija Carev, tako su imali prigodu čuti neke od poznatih napjeva, poput Puče moj, kojeg su izveli Pivači Salone, koji su i poznati upravo po njegovanju tradicionalnih liturgijskih napjeva, te Oči u oči i Tužno jauče, Gorko plače majka Marija Ivana pl. Zajca, kojima su se predstavili članovi mješovitog crkvenog zbora iz Kaštel Starog, pod voditeljskom palicom Antonije Teskere.

Neke od tradicijskih napjeva svog kraja, koje s ponosom njeguju preko stotinu godina, kao što su Puna tuge i Ispovidajte se, predstavili su i Pučki pivači iz Tugara, uz vodstvo Frane Novakovića.

Svi oni, na sebi svojstven način, publici su predstavili pjesme koje govore o kalvariji i muci Isusovoj, pa tako i domaćini sa svojim voditeljem Stivnom Donkovim, koji su izveli napjeve iz Štafilića, Staroga i Novog - Ispovidajte se, O biči priljuti i Poklon Svetom grobu, dok su ovu večer u kojoj je publika uživala, zaključili zajedničkim nastupom i svojevrsnom porukom „ Ja sam uskrsnuće i život“ Šime Marovića.

Foto: Zoran Radunić


KOMENTARI:

Stari Komentari (2)

  • (Gost_7243)

    lipo,fala organizatorima šta su doveli i pivače iz tugar da malo čujemo kako to oni izvode,gušt je čut uvik nekoga sa strane.nadam se da ovo stvarno postaje tradicionalni koncert...

    oko 2 godina prije
  • (Gost_2211)

    Drugi put pokazite vise slik iz publike. A moze i sa kora.

    oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara