KRŠĆANI SLAVE BLAGDAN CVJETNICE
Ove nedjelje kršćani slave blagdan Cvjetnice ili Nedjelju Muke Gospodnje, koja ujedno označava i početak Velikog tjedna, vremenskog razdoblja do najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsaa procesijama i svetim misama proslavljena je i u svim kaštelanskim župama.

Na dan Cvjetnice, Crkva se spominje Isusovog svečanog ulaska u Jeruzalemu dane prije Pashe, ali i njegove muke koja je uslijedila nakon toga, kada ga je narod  dočekao i pozdravio mašući palminim i maslinovim grančicama te rasprostirući svoje haljine putem kojim je išao jašući na magarcu.

Stoga se, u spomen na taj dan, i danas na Cvjetnicu održavaju  procesije s blagoslovljenim palminim i maslinovim grančicama, koje se nakon blagoslova nose u domove, polja...., a sama Sveta misa je posvećena Isusovoj muci.

Veliki tjedan, u koji ulazimo, vrijeme je kršćanske ozbiljnosti, sabranosti i promišljanja o svetosti vremena i događanja u njemu, a u bogoslužju je prožet uspomenom na Isusovu muku, kao priprema za blagdan Uskrsa, posebice posljednja tri dana kroz obrede  Svetoga Trodnevlja.

Veliki četvrtak dan je Isusove posljednje večere,  na kojoj je sa svojim učenicima posljednji put proslavio židovski blagdan Pashu. Na ovaj dan nema dnevnih misa,  u jutarnjim satima  obavlja se  liturgija na kojoj biskupi  posvećuju  ulje za svetu potvrdu, bolesničko pomazanje i katekumene, a jedino  se slavi misa Večere Gospodnje, kao  sjećanje na Posljednju večeru i ustanovljenje Euharistije i svećeništva, te obred pranja nogu.

Na Veliki petak, dan vazmenog posta,  nema svete mise, a oltar je bez križa, oltarnika, cvijeća i svijeća kao simbol Isusove muke i smrti. Bogoslužje ovoga dana, sastoji se od službe riječi sa središtem u muci Isusovoj po Ivanu, te klanjanja križu i pričesti hostijama blagoslovljenima dan ranije.

Velika subota je dan tišine, do Vazmenog bdijenja  navečer, koje se sastoji od službe svjetla s blagoslovom ognja , nakon čega slijede čitanja, krsna obećanja te Euharistijska služba.

Korizmeni pučki napjevi, inače, posebice se njeguju u kaštelanskim župama, a kako bi ih oteli zaboravu te generacijama koje dolaze učinili što pristupačnijim i lakšim za učenje, kantači župe Svetog Ivana Krstitelja iz Kaštel Starog, potrudili su se i snimke pučkih napjeva s koncerta u sklopu Dana kršćanske kulture 2007. godine odnedavno učinili dostupnima svima na Youtubeu.


KOMENTARI:

Stari Komentari (3)

 • (Gost_7546)

  Kad su i di ispovidi ovi tjedan?

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2204)

  U GOMILICI SUTRA U 9 I 4 POPODNE

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2102)

  U Novome u utorak u 9 i 4 popodne

  oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara