hren
 

U ORGANIZACIJI KLUBA ŽENA LIJEČENIH NA DOJCI OBILJEŽEN DAN NARCISA
Članice Kluba žena liječenih na dojci Kaštela, sedmu godinu za redom, prigodnom akcijom obilježile su Dan narcisa, posvećen svim ženama oboljelima od raka dojke, prodajom ovog nježnog vjesnika proljeća te podijelom edukativnih brošura, a sve s ciljem podizanja svijesti  žena o zdravlju dojke.

Osim članica kluba, predvođenih predsjednicom Borom Duvnjak, akciji u prodajnom centru Kaštela i ove su se godine priključilii čelni ljudi Grada Kaštela, predstavnici političkih stranaka i civilnih udruga, članice udruga „Katarina Zrinski“ iz Kaštela i Trogira, udruge „Srce za srce“ te članice Foruma žena Kaštela.

Obilježavanjem Dana narcisa, inače, želi se istaknuti važnost edukacije, preventivnih pregleda ultrazvukom  jednom godišnje kao i mamografije po potrebi, jer je upravo rana dijagnostika najvažnija  u borbi protiv raka dojke, jednog od najčešćih uzroka smrtnosti među ženama u Hrvatskoj.

Godišnje, naime, u Hrvatskoj od raka dojke oboli oko 2 500 žena, a umre oko 900 njih, pa se i nacionalnim programom liječenja raka dojke, na kojem se godinama radi, previđa jedan specijalizirani centar na razini države, isključivo  za liječenje od ove opake bolesti.

Stoga je, doznajemo od predsjednice Duvnjak, i novac od ove akcije  namjenjen kupnji linearnog akceleratora, aparata za jednokratno zračenje žena prilikom operacije, kako bi se izbjeglo naknadno neugono zračenje od trideset dana i time olakšalo oboljelim ženama.

Osim redovit pregleda i samopregleda, svaka žena može i  izborom zdravog načina života smanjiti rizik od nastanka ove zločudne boleeti, u prvom redu zdravom prehranom, smanjenjem stresa, tjelesnom aktivnosšću ali i izbjegavanjem alkohola i pušenja, naglašavaju organizatorice ove akcije.

Narcisi su se, osim u prodajnom centru Kaštela,  s istim ciljem ovoga subotnjeg jutra prodavali i na još nekoliko lokacija u našem gradu, a kupnjom cvijeća podršku  im  je dao velik broj Kaštelana.

Foto: Ante Majić (PGK)


KOMENTARI:

Stari Komentari (5)

 • (Gost_7102)

  Katarina Zrinska,to je ka i AFŽ šta je bija prije.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_6149)

  jesu li ove udruge dotirane od države.? jeli one vode evidenciju troškova?

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1730)

  Nesmeta nirko ni tebi organizirsti..dok negodujes mogao si i sam goste 7012 pridruziti se navedenoj organizaciji na nivou svjetske organizacije zdravlja i dati podrsku oboljel8m zenama...

  oko 4 godina prije
 • (Gost_9149)

  jablan je glavni

  oko 4 godina prije
 • (Gost_8180)

  Katarina Zrinska je produžena ruka hdz-a,ili kao šta je lokomotiva dinamu.Samo muzu pineze iz državnog proračuna,putuju,papaju i ka nešto rade humanitarno,a sve na tuđi račun.

  oko 4 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
########### za moodul