Nakon što je početkom veljače u Gradskoj knjižnici Kaštela održana prva kreativna stvaralačka radionica kaštelanske čakavice za osnovnoškolce, kojoj je nazočilo više od 40 učenika, GKK u petak, 18. ožujka u 10 sati u odjelu GKK u Kaštel Sućurcu organizira uskrsnu radionicu kaštelanske čakavice uz pjesnika Miroslava Luketina Sarajčeva.

Povod organiziranja uskrsne radionice kaštelanske čakavice baš u petak, 18. ožujka jest povezivanje proslave najvećeg katoličkog blagdana Uskrsa s još nekoliko važnih događaja, a to su: Dani hrvatskog jezika (11 – 17. ožujka), Svjetski dan pripovijedanja (20. ožujka) i Svjetski dan poezije (21. ožujka).

Uz Dane hrvatskog jezika, koji se obilježavaju od 1991. godine, učenike će s kratkom poviješću hrvatskog jezika i njegovim razvojem kroz stoljeća (Trpimirova darovnica, Bašćanska ploča itd.), kao i s bogatom hrvatskom književnom baštinom pisanom na čakavici upoznati ravnateljica GKK Renata Dobrić, dok će ih sa starim kaštelanskim uskrsnim običajima upoznati Miroslav Luketin Sarajčev.

Ovom će prilikom, uz upoznavanje s kaštelanskim uskrsnim običajima, učenici imati priliku saznati i „ča su na blagdan o' Cvitnice u Kaštilima mladići pivali divojkama, dok su in dvore posipali cvićen“, nakon čega će se, uz čitanje uskrsne čakavske poezije sućuračkog pjesnika Miroslava Luketina Sarajčeva, okušati u pisanju i pravilnom izgovaranju vlastitih uskrsnih stihova na kaštelanskoj čakavici.

U povodu Svjetskog dana pripovijedanja, učenici će poslušati dvije hrvatske bajke, koje će biti ispripovijedane na kaštelanskoj čakavici.


KOMENTARI:

Stari Komentari (3)

 • (Gost_7133)

  U Kaštelima ,nažalost izumire i Hrvatski jezik,a o čakavici da ne govorimo........tužno

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6129)

  Smjesni ste cakavicom neznate govirit ni Hrvastki a ca oce Miro i Renata smjesni ste.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_203)

  nije to spontani čakavski govor več isforsirani.

  oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara