U sklopu dvodnevnog posjeta Zagrebu proteklog vikenda, muški pučki pjevački zbor iz Kaštel Lukšića nastupio je u nedjelju, 13. ožujka u prepunoj zaprešićkoj crkvi sv. Ivana Krstitelja.

Misno slavlje predvođeno župnikom Ivanom Frkonjom uljepšano je arhaičnim korizmenim napjevima lukšićkih „kantača“ te je izazvalo oduševljenje svih okupljenih Zaprešćana.

Nastup lukšićkih pučkih pivača u Zaprešiću poklon je gradu prijatelju u okviru zajedničkih aktivnosti Odbora za međugradsku i međunarodnu suradnju gradova Kaštela i Zaprešića, te turističke zajednice grada Zaprešića.


KOMENTARI:

Stari Komentari (11)

 • (Gost_3083)

  Pa dobro zar ovaj Portal služi za praćenje samo tih pivača? i drugi idu po Lijepoj našoj pa ni glasa o tome.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1725)

  Goste 3083 vi ih, te druge koji idu po Lujepoj našoj, prezentirajte na portalu i bit će sve ok.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_984)

  šta imate protivu nas lušićani, bili smo složni u onoj državi i sada smo to van svima smeta , e pa patite.
  Lušić najmiliji na svitu!

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5117)

  meni su najmiliji moji u sratoku

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1005)

  Prezentirajte po Portalu !jao koja prezentacija i to u Lukšiću di je sve mrtvo ,od silnih prezentacija po selu sve ste zaustavili i ništa nema.

  oko 2 godina prije
 • Hrvatska kulturna baština (Gost_3829)

  Kroz glasove lukšičkih kantača progovaraju stoljeća crkvenih napjeva odpjevanih u lukšičkim crkvama i kao takvi zasigurno privlače posebnu pozornost diljem Hrvatske,što oni svojom vjerom,ljubavlju prema crkvenoj pjevačkoj tradiciji i nesebičnim zalaganjem stalno potvrđuju i zato im čestitamo i samo naprijed.

  će posebnu pozornost

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2237)

  Opet su nan Lušićani krivi.
  Starosejanin

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1005)

  goste 3829 stoljeća crkvenih napjeva odpjevana su u mnogim župama puno prije ovih lukšičkih pivaća i to od pivaći koji su nažalost pokojni i koji su tu baštinu njegovali i u vremenima kada se to baš i nije njegovalo.

  oko 2 godina prije
 • za gosta 1005 (Gost_7240)

  Točno,nažalost oni su pokojni to međutim ne umanjuje vrijednost sadašnjih lušičkih kantača i upravo što oni danas u svojoj crkvi djeluju,a njihovi stari pokojni kantači uspjeli su i u tim vremenima koji nisu bili skloni crkvi prenjeti tu baštinu na mlađe generacije i zato se i ove korizme čuju svi napjevi u lukšičkoj crkvi kao i prije sto ili dviso godin i zato svaka čast lušičkim kantačima.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9224)

  Nitko ne umanjuje vrijednost lukšićkih pivaća već se triba i spomeniti ostalih župa u Kaštelima koji su tu vrijednost pivanja starih napjeva i prenošenja baštine godinama i kroz generacije prenosili al ih nije uzdizalo već su to radili tiho,pobožno,bez galame .

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1001)

  Ako netko radi tiho i bez "pompe", ne bi mu trebao smetati rad onih koji rade s "pompom ili promocijom." Nema sukoba pristupa ako se rade iz uvjerenja, ali ako se rade prividno onda dolazi do poteškoća i previtranja..

  oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara