OBAVIJEST MASLINARIMA
Iz kaštelanske Savjetodavne službe stigla nam je obavijest za maslinare, o zaštiti i načinu tretiranja maslina, uslijed razvoja gljivične bolesti pod nazivom paunovo oko.

- Prema podacima DHMZ-a jesen 2015. godine  bila je topla i kišna, a ova zima vrlo topla do ekstremno topla, dok su oborine bile normalne.
Takvi uvjeti su pogodovali razvoju gljivične bolesti , paunovo oko(Spilocaea oleagina).
Nestabilni vremenski uvjeti i dalje pogoduju razvoju bolesti te se preporučuje provesti zaštitu maslina. Obilaskom terena uočena je pojačana zaraza na sortama Oblica, Drobnica i Levantinka, naročito na položajima sa slabijim provjetravanjem.

U maslinicima koji su podložniji napadu paunovim okom te gdje je pojačano otpadanje listova prednost dati pripravcima Stroby WG ili Nativo 75 WG ili Difcor.
U maslinicima koji su na prozračnijim položajima sa slabo vidljivim simptomima bolesti i gdje nema pojačanog otpadanja listova  mogu se koristiti pripravci na osnovi bakra.
U Republici Hrvatskoj dozvolu za primjenu u maslinama na osnovi bakra imaju sljedeći pripravci : Cuprablau- Z; Nordox 75 WG; Neoram WG.
Pripravci na osnovi bakra ujedno dezinficiraju rane nastale rezidbom te sprječavaju širenje bakterijske bolesti raka masline (Pseudomonas syringae pv. savstanoi).
Nakon uporabe navedenih pripravaka može doći do jačeg odbacivanja zaraženog lišća.

Također, upozoravamo maslinare koji provode rezidbu da obavezno vrše dezinfekciju alata, radi sprječavanja širenja raka masline.

Pripravke koristiti po mirnom vremenu prema uputama proizvođača. Nakon tretiranja popuniti evidencijski list o uporabi sredstava za zaštitu bilja, a potrošenu ambalažu zbrinuti na propisani način – stoji u dopisu koji je potpisala dipl.ing. Silvija Marušić.


KOMENTARI:

Stari Komentari (10)

 • Glumatanje! (Gost_5232)

  Previše glumatate. Šta se više poliva, više otpada lišće i nema roda. Zato je bolje ne polivati tada zaraženo lišće otpada polako i maslina funkcionira kako tako.

  oko 2 godina prije
 • g (Gost_7143)

  I naši su didovi polivali ???Što više polivanja to "zdravije".ulje.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9172)

  Je polivali su .... vise vode u ulje :p

  oko 2 godina prije
 • Cerskov (Gost_5216)

  Judi ne polivajte.jer ce se.olistit.sve.,ivaj s prvin komenton je sve.reka..eventualno na domaci receptur ajte i to.ako to.koristite.vise godin a ove.kemije.nikako

  oko 2 godina prije
 • (Gost_4609)

  Kako svaki dan gren u poje,i svaki dan u poju me uvati vela nužda,ja se poseren ispod masline,i sve mušice gredu na govno,maslina je zdrava.Provajte

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5140)

  Benzinom

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6200)

  Ne diraj u maslinu...samo drvo zna ča će odbacit a ča zadržat, agronomija samo više otrova..a onda MONSANTO cvita puno pinez.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8156)

  bučino ulje...

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8503)

  Ne polijevam, kiseline 0,1 i isto ga nemam kome prodat. Oni sta truju svit imaju dobre reklame i imaju ko ce ji reklamirat, strasno

  oko 2 godina prije
 • g (Gost_8229)

  Testira te maslinovo ulje na kiseline.Što ga ne testira te na teške metale naročito ako raste uz prometnicu ili oko aerodroma.

  oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara