IZLOŽBA U POVODU DANA FRANKOFONIJE
Djelić Francuske u srijedu navečer stigao je u Kaštela i to kroz zanimljiv postav male izložbe koja nosi naziv "Hommage a Dior", a koja je u odjel Gradske knjižnice Kaštela u dvorcu Vitturi stigla zahvaljujući upravo Gradskoj knjižnici te udruženju Prokultura iz Splita.

- Ožujak je mjesec frankofonije i tradicionalna je manifestacija u Hrvatskoj, koja na različite načine obilježava francuski jezik i francusku kulturu. Frankofonija je organizacija koja broji preko 55 zemalja u svijetu u kojima se govori francuski jezik. Hrvatska u ovom mjesecu, u 15 gradova, obilježava različite vidove francuske kulture. Udruga Prokultura i Gradska knjižnica Kaštela, u suradnji s Gradskom knjižnicom Solin i udrugom Jasličarke, odlučili smo ovaj put predstaviti izložbu Mladena Radovnikovića, posvećenu najvećem imenu francuske mode, Christianu Dioru – kazala je o ideji izložbe Nansi Ivaniševič, predsjednica Prokulture te predstavnica predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović u frankofoniji.

Na izložbi je predstavljena jedna cvjetna haljina, kao i modni dodatci poput cipela, šešira, torbice, kutije, nakita i kozmetike, a sve po uzoru na Diorove kreacije. Haljinu i modne dodatke izradile su članice solinske kreativne udruge Jasličarke, koje vodi Mladen Radovniković.

Zbog čega je upravo Dior izabran kao tema francuske modne scene, koje su karakteristike njegovih kreacija, kao i kratak osvrt na njegov život i rad, ove je večeri Kaštelanima prezentirala apsolventica francuskog jezika i kulture, Lucija Mandac.

- Posebnost Diora je u tome što je vratio ženstvenost u modu. On je prvi kreator koji je poslije 2. svjetskog rata kazao stop krutom oblačenju, kockastim ramenima te poručio obucimo žene u raskošne haljine, vratimo glamour i ženstvenost. Djelić Diora prisutan je i danas, u današnjoj modi, jer žene vole biti uređene i zapažene, a Diorove kreacije upravo su vodile tome. Kao što vidite ovdje na izložbi, njegova haljina bila je uskog struka, na bokovima se širila, haljina leprša. Svi modni dodatci predstavljaju eleganciju, a članice Jasličarki to su veoma dobro pokazale u svojim radovima – kazala je, između ostalog Mandac, naglasivši kako se ove godine obilježava točno 60 godina od kada je Dior osnovao svoju modnu kuću i stvorio prvu kolekciju koja je promijenila modnu scenu.

Ova mala reprezentativna izložba bit će postavljena u odjelu Gradske knjižnice u Kaštel Lukšiću do kraja ožujka.

- Gradska knjižnica Kaštela po prvi put se uključila u Dane frankofonije, a osim ove izložbe, organizirat ćemo i kratki tečaj francuskog jezika, 19. ožujka u Dječjem odjelu GKK u Kaštel Starom. A tečaj će voditi upravo Lucija Mandac – najavila je ove večeri ravnateljica GKK, Renata Dobrić.

Za potpuni francuski ugođaj ove večeri, svoj doprinos je dala i Blanša Bašić otpjevavši nekoliko šansona, uz gitarističku pratnju Gorana Caktaša, kao i pršutoreznica Milić, pobrinuvši se za zanimljive francuske okuse na nepcima.

Foto: Ante Majić (PGK)


KOMENTARI:

Stari Komentari (3)

 • (Gost_6113)

  osin ove vešte i kolajne sa ogromnim perlama šta je bilo još od diora izloženo?

  oko 2 godina prije
 • (Gost_609)

  Bravo Lucija! Svaka čast. Pametna, mlada i lijepa.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6189)

  Svašta!

  oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara