SURADNJA CEMEX-A I LOKALNIH EKO ŠKOLA
Ravnatelji i nastavnici OŠ kneza Mislava iz Kaštel Sućurca te OŠ Vjekoslava Paraća i OŠ don Lovre Katića iz Solina posjetili su CEMEX kako bi preuzeli osamnaest mBot edukacijskih robota potrebnih za sudjelovanje učenika u natjecanju iz robotike „Croatian Makers ligi“.

Tri škole su se na poziv CEMEX-a priključile projektu „Croatian Makers liga“, koji je još 2014. pokrenuo Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) s ciljem uključivanja robotike, automatike i programiranja u edukaciju osnovnoškolskog uzrasta.

Svjestan kako se radi o znanjima u kojima je hrvatsko školstvo izrazito deficitarno, CEMEX se odlučio uključiti u projekt kao partner te donirati po šest mBot robota svakoj školi kako bi omogućio učenicima lokalnih škola sudjelovanje u natjecanju iz robotike. Tvrtka vjeruje kako najmlađi imaju veliki potencijal u spomenutim područjima te im želi pomoći da ga razvijaju od malih nogu. „Svjesni smo kako se radi o zanimanjima i znanjima u kojima je hrvatsko školstvo izrazito deficitarno pa smatramo da ovaj projekt pruža mogućnost promjene. Upoznavanje učenika s automatikom i robotikom u osnovnoškolskoj dobi omogućuje njihovo usmjerenje ka tehničkim znanostima bez kojih nema konkurentnog gospodarstva“, izjavio je Ivan Bartulović, direktor Sektora ljudskih resursa u CEMEX-u.

„Ovakvi projekti pokazuju da je napredak u smjeru usavršavanja tehničkih i tehnoloških znanja u hrvatskom školstvu ne samo poželjan, već i moguć. Raduje me što će naši učenici, zahvaljujući partnerstvu s CEMEX-om, moći sudjelovati u ovom projektu i steći znanja koja inače ne bi imali priliku steći. Roboti su izuzetno atraktivni didaktički alati i siguran sam da će interes djece biti velik“, rekao je ovom prigodom Đuro Baloević, ravnatelj OŠ Vjekoslava Paraća.

Do sada je u projekt „Croatian Makers liga“ uključeno šezdesetak osnovnih škola i centara za rad s mladima. Obzirom da je  najveći broj prijava zabilježen u Slavoniji i kontinentalnoj Hrvatskoj, CEMEX je, kao dugogodišnji kum Eko škola iz svoje lokalne zajednice, odlučio potaknuti i škole iz Dalmacije da se uključe u ovaj projekt.

Natjecanje će započeti 15. travnja, a bit će organizirano u šest regionalnih centara: Zagrebu, Velikoj Gorici, Varaždinu, Osijeku, Rijeci i Splitu. Najuspješniji sudionici iz regija dobit će još naprednije robote, kako bi stečena znanja mogli podići na višu razinu.


KOMENTARI:

Stari Komentari (6)

 • (Gost_5205)

  Suradnja Cemexa i lokalnih EKO škola:D
  Slijedeće je valjda suradnja lisica i kokošiju?!

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1168)

  Poštovani,
  Hvala Vam na Vašoj prijavi za Croatian Makers Ligu i hvala što ste odlučili biti mentor mladim robotičarima.

  Veliko nam je zadovoljstvo obavijestiti Vas da je Vaša prijava prihvaćena i da će Vaš tim sudjelovati u Croatian Makers Ligi!

  Planiramo održati radionice za mentore na kojima ćemo mentore upoznati s osnovnim funkcionalnostima robota, ali i dodijeliti opremu potrebnu za provođenje Croatian Makers Lige.

  Uskoro ćete primiti obavijest o održavanju radionice za mentore u Vašoj regiji.


  Lijepi pozdrav,
  Croatian Makers tim

  oko 2 godina prije
 • probisvjet (Gost_9221)

  nek napravre robota koji ce mi otic po pivu i uplatit tiket, šteberi...

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7239)

  Odgovara: # 389071

  Trebaš spoznat svoje postajanje rob(otom) Programiran si na redovno punjenje lažnom nadom u kladionici. Za uzvrat im poklanjaš novce.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_4000)

  Neka djeca vide tko će ih uskoro zamijeniti. Dalmacijacement je ima oko 5000 zaposlenih. Cemex koji proizvodi više cementa, ima manje od 500 zaposlenih. Uskoro će bit dovoljan samo Renić. A sve ostalo će radit roboti.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2237)

  :D:D:D:D:D:D:D

  oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara