TRADICIONALNA MANIFESTACIJA KOD SV. MARTE
Kao što je i uobičajeno već duži niz godina, osnovne škole Bijaći iz Kaštel Novog i Kneza Trpimira iz Kaštel Gomilice, obilježili su Dan grada Kaštela, kao i Dan ovih dviju škola, projektom koji nosi naziv „Sačuvajmo Bijaće u 21. stoljeću“.

Projekt, koji obuhvaća likovnu radionicu, kviz u kojem sudjeluju učenici te prigodni svečarski program, tradicionalno se održava na povijesnom lokalitetu Bijaća, kod crkvice Sv. Marte, uz prisjećanje na 4. ožujka 852. kada je izdana Trpimirova darovnica, povijesni dokument u kojem se prvi put spominje ime Hrvat..

Ove godine u kvizu, u kojem su trebali pokazati jezično, povijesno i geografsko znanje o svom zavičaju te njegovim prirodnim odlikama, sudjelovale su ekipe šestih razreda škola domaćina, ali i gosti iz osnovne škole Kneza Mislava iz Kaštel Sućurca te trogirske škole Majstora Radovana. 
Nakon završetka kviza I pokazanog znanja, titulu najbolje ekipe ovaj put ponijeli su gosti iz Trogira.

Nakon održanog kviza na Bijaćima je uslijedio prigodni program, a u ulozi voditeljica našle su se učenice  Ana Alfirević i Ivona Certa. U programu su nastupili učenici obiju škola organizatora.

Gosti ovogodišnje manifestacije bili su Sanja Ivančić, muzejska savjetnica u splitskom Etnografskom muzeju i Sanja Acalija iz Muzeja grada Kaštela, koje su održale  predavanje na temu  „Kaštelanska narodna nošnja“, a autorice su stručne koncepcije izložbe „Povismo i sukno“ za koju je izvorna građa prikupljena i sačuvana kroz vremensko razdoblje od pedeset i više godina. U skladu s temom predavanja, članovi KUD-a Putalj bili su odjeveni u tradicionalnu kaštelansku narodnu nošnju.  

U ime grada Kaštela nazočnima se obratio zamjenik gradonačelnika Zoran Bonacin te školama slavljenicama čestitao njihov dan ističući da je ovo primjer svim drugim školama koje bi trebale posjetiti Bijaće, najznačajniji povijesni lokalitet iz hrvatske prošlosti. Među gostima našao se i trogirski pročelnik, Joško Jarebić.
Svima, koji su uveličali ovu manifestaciju zahvalila je ravnateljica škole Bijaći, Jadranka Šošić, naglasivši kako škola u Kaštel Novom  nosi značajno ime iz hrvatske povijesti na što su svi ponosni te kako svake godine s kolegama, učenicima i ravnateljem OŠ kneza Trpimira Zoranom Blaževićem na svetom tlu hrvatskih Bijaća svečano obilježavaju prvi spomen imena Hrvat proslavljajući Dan škole i Dan grada Kaštela.

Foto: PGK


KOMENTARI:

Stari Komentari (4)

 • (Gost_5803)

  Bravo jadro tako i triba

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1150)

  Gospođa ravnateljica , . . .

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8108)

  Bajkerica No. 1

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2772)

  Zbor Os.kneza Trpimira oborio s nogu. Dario Cuculic izvrsno ste uvjezbali klapu. Samo naprijed i sretno na natjecanjima.

  oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara