Na dražbenom ročištu zakazanom za 10. ožujka ove godine na splitskome Trgovačkom sudu, u stečajnom postupku što se vodi nad Credo bankom, među nekretninama ponuđenim na prodaju je i Zeničko odmaralište u Kaštel Starom.

Početna cijena je 12,9 milijuna kuna, a budući da je riječ o zaštićenom kulturnom dobru, pravo prvokupa imaju RH, Splitsko-dalmatinska županija i Grad Kaštela.

Malo je vjerojatno da će država i Županija pokazati zanimanje, a posve sigurno da Grad Kaštela nema namjeru upuštati se u kupnju.

– Grad se niti može niti želi baviti turizmom – kazao nam je kaštelanski gradonačelnik Ivan Udovičić, podsjećajući da je zona u kojoj se nalazi Zeničko odmaralište prostornoplanskom dokumentacijom predviđena za turističku djelatnost, konktretnije za hotel sa sedamdesetak kreveta.

Ukupna površina prostora Zeničkog odmarališta, smještenog uz more, jest 5833 kvadrata. Sastoji se, pak, od kuće (194 kvadrata), napuštene i oronule, dva vrta, dvorišta, šume i pašnjaka.

U stečajnom postupku nad Credo bankom, Zeničko odmaralište je prvi put ponuđeno na prodaju u lipnju 2014. po početnoj cijeni od 30 milijuna kuna. Cijena je u međuvremenu očito padala, ali se kupci još nisu pojavili.
Credo banka u stečaju je vlasnik ove nekretnine postala aktiviranjem hipoteke kojom je štitila kreditna sredstva dana svojedobno tvrtki FISA d.o.o. iz Splita, tadašnjem vlasniku Zeničkog odmarališta.

Kad je Credo banka aktivirala hipoteku, pokrenuta je ovrha, no kako nije bilo zainteresiranih kupaca, na kraju je sama Credo banka preuzela (kupila) Zeničko odmaralište za trećinu procijenjenog iznosa (oko 7,9 milijuna kuna). Kupnja je obavljena na način da je za taj iznos umanjen dug tvrtke FISA prema banci.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari (8)

 • (Gost_6203)

  Jedino tu šta vridi je zemljište pod uvjetom da zgradu sami uklonite. Cijena zemljišta ( procjena prema onome šta plačaju hrvatske ceste ) je 70 Eura i to je sve. Amen !

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8938)

  Željezničko odmaralište je neusporedivo vridnije od Zeničkog pa ga je na vrime kupija plavostranački moćnik, a fiktivno uknjižija na bračkog ugostitelja da prikrije tragove.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_3750)

  Plavostranački močnik..... ???

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8702)

  70 eura 1m kvadrat?.na ćemu si ti goste 6203?

  oko 2 godina prije
 • vajalo bi razmotrit (Gost_3233)

  tuntek bi bilo dobro niku trgovačku butigu oliti napravit smještajne kapaticete za kaštelanske firule (lipok povezat poviše s gornjon ambulanton) da nemoramo za svaku odit u split

  oko 2 godina prije
 • (Gost_3221)

  8702/, kat H.ceste uzimlju, praksa pokazuje onda plačuju koliko oni hoče, uzmi i šuti jer ceš i bez toga ostati kad t oni i njihovi , porez za tvoje naplačuju ona to košta 300 Eu.(?!)

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7168)

  to bi bilo izvrsno misto za komunu

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8146)

  Grad kupit, platit koliko je država za to uzela...Kunu...

  oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara