LJEPOTICA UZ MORE
Grad Kaštela planira urediti vilu kao višenamjenski objekt za poslovno-društvenu namjenu, komercijalni u prizemlju (kavana) te kao prostore za Turističku zajednicu (uredi) i višenamjensku dvoranu na prvom katu s pomoćnim prostorijama (predavanja, prezentacije itd.)

Smještena tik uz more i šetnicu u Kaštel Lukšiću, odmah ispod hotela "Palace", secesijska vila "Nika", u vlasništvu Grada Kaštela, ovoga trenutka spada u vrijedne, ali zapuštene objekte, no to bi se u dogledno vrijeme trebalo promijeniti.

Grad, prema riječima Sandre Zokić, pročelnice za društvene djelatnosti i opće poslove, planira urediti vilu kao višenamjenski objekt za poslovno-društvenu namjenu, komercijalni u prizemlju (kavana) te kao prostore za Turističku zajednicu (uredi) i višenamjensku dvoranu na prvom katu s pomoćnim prostorijama (predavanja, prezentacije itd.).

– S ishođenjem dokumentacije počelo se 2013. godine, kad je Ministarstvo kulture sufinanciralo izradu geodetske snimke i idejnog projekta, u prošloj godini napravljen je glavni projekt sanacije i projekt je sada u postupku ishođenja dozvola. Paralelno se radi i izvedbeni projekt – kaže pročelnica Zokić, dodajući kako se očekuje da će kompletna dokumentacija biti gotova za nekoliko mjeseci.

Nije za prodaju

Iznos od 3,5 milijuna kuna, koliko će stajati uređenje i stavljanje objekta u funkciju, Grad planira osigurati iz vlastitih sredstava. Rokovi uređenja stoga će ovisiti o raspoloživim sredstvima iz proračuna, ali i povučenim iz drugih izvora.

– Vilu "Niku" kontinuirano prijavljujemo i na natječaje Ministarstva kulture te Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, i nadamo se, budući da imamo gotovu dokumentaciju, da ćemo dio sredstava osigurati i na taj način – naglašava naša sugovornica.

– Upravo nedostatak novca glavni je razlog što "Nika", jedno u nizu kaštelanskih kulturnih dobara, nije ranije došla na red za obnovu. U ovom mandatu gradska uprava poduzela je sve da se pokrene rekonstrukcija, ali proces ishođenja dokumentacije je dugotrajan – podsjeća Zokić.

Svojedobno se pisalo o neslužbenim informacijama po kojima je "Tulipan grupa", vlasnik hotela "Palace", sremna na otkup "Nike". Sve da su te informacije i točne, prodaje neće biti, jasan je odgovor pročelnice:

– Grad je osobito nastojao dobiti vilu u svoje vlasništvo i nije raspoložen za njezinu prodaju. Plan je staviti što više takvih objekata u funkciju turizma i zadržati pozitivan trend razvoja turističke ponude.


Zaštićeno kulturno dobro

Izmjenom Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, "Nika" je 2008. dobila rješenje po kojemu ima svojstvo kulturnog dobra. Pod zaštitom je, međutim, bila i prije toga kao vrijedan arhitektonski spomenik s početka 20. stoljeća. Izgrađena je 1902. u secesijskom stilu kao obiteljska vila dr. Petra Kambera, koji je 1928. uz nju otvorio i hotel "Palace".

U osnovi kvadratnog oblika, vila ima podrum od 45 četvornih metara te dvije etaže i potkrovlje pojedinačne kvadrature 99 kvadrata.


Otkup na ime duga

Grad je "Niku" preuzeo od "Kaštelanske rivijere" na temelju nagodbe iz 2005. godine na ime duga komunalne naknade od 4,5 milijuna kuna zajedno s više objekata ("Miljenko i Dobrila" u Kaštel Lukšiću, dio zemljišta na kompleksu "Plavi Jadran" u Kaštel Starom i dio površine od 2273 kvadrata, što u naravi i predstavlja put uza sjevernu stranu turističkog naselja "Resnik"), zbog čega je teško utvrditi pojedinačnu vrijednost njezina otkupa.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari (39)

 • (Gost_7178)

  samo da se ne dogodi s ovom vilom ka i sa bankama koje je država sanirala i dala drugima

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5946)

  Zemljište Plavog jadrana je prodano firmi "Tulipan", zajedno s hotelom "Palac", a Berket ga je otkupio od firme "Tulipan" i postalo vlasništvo grada.Da li su izjave gospođe Zokić, iz neznanja, ili je to sistem kao diplomski rad gospodina Brkića?

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9366)

  grad treba sredit vilu, ima potencijala, ali za boga miloga kad će detaljnji planovi? ovi za nas šta nismo prioritet.:(

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7167)

  Pa ova zapuštena vila je na strani potoka u Kaštel Starom a ne u Lukšiću?

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7178)

  očeš reč da kaštelani neznaju granice kaštela

  oko 2 godina prije
 • (Gost_3212)

  Ja virujen da bi dogodine ovo moglo bit gotovo ako se naša Sandra uvati posla :D

  oko 2 godina prije
 • cima (Gost_4517)

  ... a di su umjetničke slike iz vile završile..

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1858)

  Kao prvo objekt se nalazi u Starom, a ne u Lukšiću.
  Kao drugo neka se uredi i cili bude u funkciji da zarađuje, tj. iznajmljuje.
  Ovaj objekt može za par godina vratiti uložen novac za njega. Kavana i ostalih prostora za ispijanje pića ima u bližoj i daljnoj okolici u izobilju.
  A za urede turističke zajednice neka se izgradi prizemnica negdje uz brzu cestu (magistralu).

  oko 2 godina prije
 • cccccccccccccc (Gost_7152)

  šta su dosadni više sa turistickom zajednicon ,stavit je u sućurac di je sva administracija u jednu kancelariju i ovako ih ne fali ,a ovako atraktivne objekte isoristit puno bolje, šta bi gospođe pile kavu uz more ma borati

  oko 2 godina prije
 • (Gost_4097)

  Granica Staroga, Kamberovo šetalište i Lukšića, Šetalište Miljenka i Dobrile (ranije: Obala kralja Tomislava, Šetalište A. Matijace) je potok. O Kaštelima bi ipak trebao pisat neki novinar starosjedilac pa takvih pogrešaka ne bi bilo.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7178)

  cima (Gost_4517)
  ... a di su umjetničke slike iz vile završile..

  u domoljuba na mistu

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1754)

  A znate li di je bila granica Lusica i Starega do 1904.? Ukralo nam veliki komad zemje tada. Vila je na povijesnom luksickom tlu

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8150)

  http://images-00.delcampe-static.net/img_large/auction/000/245/393/582_001.jpg:D

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6560)

  Na razglednici se vidii stvarni razlog propadanja. Stabla su potkopala temelje, priključke i ugrozila stabilnost vile. Naša obaveza je.... bla bla trlji brlji laži maži bla bla

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1151)

  Ovaj šumarak desno od vile Nika je napravija puno više za demografsku obnovu nego nedavno obećanje o 1000 euraca

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8178)

  hahha koji hotel Palac, pokojni? okruženje oko vile je danas predivno- džungla!

  oko 2 godina prije
 • Sq (Gost_3119)

  .. eee dobri stari "jebodrom",to su bila vrimena :D:D

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1151)

  U toj prekrasnoj vili su prije pedesetak godina, sa svojim obiteljima, stanovali likar dr. Senjanović i direktor hotela Mijo Lemo.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7207)

  i na razglednici piše da je u Lušiću a ne u Starome...

  oko 2 godina prije
 • (Gost_3227)

  jebala vas razglednica, mogli su napisat i gomilica. šta švabo vlaj zna di je sta u kastelima.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8137)

  Odgovara: # 387791

  (Gost_1754)
  "A znate li di je bila granica Lusica i Starega do 1904.? Ukralo nam veliki komad zemje tada. Vila je na povijesnom luksickom tlu"

  oko 2 godina prije
 • (Gost_3227)

  http://s24.postimg.org/kw2j9pjd1/villa_Nika.jpg

  evo ga, ispravljeno

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7207)

  Odgovara: # 387797

  to nije original slika, nešto si intervenira na njoj... ka i Brkić na diplomi

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2322)

  falsificiramo povijest i diplome
  http://postimg.org/image/lnjkh83ob/

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2322)

  http://s17.postimg.org/las6b1len/vila_nika.jpg

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2188)

  ovde je original fotografija i osim toga dobri tekstovi o Kaštelimahttp://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=945760&page=10

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7207)

  Odgovara: # 387820

  bravo 2188

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8158)

  sanjari..budalasi i muljatori..tko ce kupit..a da ne bude njegovo..vi mozda..ili tko drugi..;)

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5884)

  Ode je skočija kaštelanski nataliteg

  oko 2 godina prije
 • Ja (Gost_6197)

  Famozni su mi ovi komentari i fotke. Napokon malo duhovitosti na ovom portalu. Još triba povjerit "Kato - zlato" i "Tonkica palonkica frr" obnovu vile pa će sve stvarno bit valcer (ka i Baletna i Vitturi). I obavezno drveni prozori bez škura da se boje vidi šta omladina u šumici radi.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_3565)

  Di nestade Kaštel Kupres?

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5195)

  Dobro je da je barem ova villa ostala gradska pa će biti na ponos i korist svim građanima. Velika je šteta što je Palace, Zeničko, Ćipiko.. prodano špekulantima, a Željezničko tajnovitom kaštelanskom moćniku.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_3227)

  http://s29.postimg.org/rg94vmplz/villa_Nika_original.jpg

  oko 2 godina prije
 • (Gost_3122)

  Vilu uredit i da je u vlasništvu grada da, ali za urede i birokraciju nikako. Birokraciju triba smanjivat a urede zatvarat i ovo nikako nije da bi bilo, kako kažu, u funkciji turizma. A šta šta se tiče ostalih ideja..već vidim kako s prozora prolivaju dicu na ono jada od igrališta ili šta je ostalo od njega, jer im smetaju dok drže predavanja i prezentacije..Glupost i još jedam komod, finjak "gospode" koja bi urede na plaži u vili

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7121)

  http://digital.arhivpro.hr/muo2/document_viewer/static.php?viewer=img&docid=3797&page=0&fid=&c=org&ext=jpg&doctype=1
  ima još jedna verzija partage.muo.hr

  oko 2 godina prije
 • (Gost_3771)

  (Gost_3122) " .već vidim kako s prozora prolivaju dicu na ono jada od igrališta ili šta je ostalo od njega, jer im smetaju dok drže predavanja i prezentacije"

  Već odavno se dica ne igraju na tom igralištu. Nažalost, stoka ga je pretvorila u igralište i sraonicu svojih pasa.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1151)

  Uhljebarke iz turističke oće uzurpirat vilu,danas kad se većina njihovih poslova obavlja na internetu. Živile odluke pripametnih

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7121)

  Na zadnjoj razglednici je neko napravija crtu razgraničenja mora između Lukšića i Starog.
  Ružno je reć uljebarke, ispravnije je reć uhljebice:D

  oko 2 godina prije
 • Xy (Gost_8559)

  gospodo iz turisticke i opce djelatatnosti, di ste zadnja 3-4 miseca dok se odvlacija kamen i kamene ograde sa vile nike?!
  Oci su vam stalno zatvorene, a komunalcima i policiji nikako se ne radi

  oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara