JAVNA TRIBINA O PTSP-U
Što je posttraumatski stresni poremećaj, kako se manifestira, zbog čega veliki broj hrvatskih branitelja ima PTSP, kako pomoći osobama s ovom dijagnozom, tek je dio onoga o čemu se u petak navečer razgovaralo na tribini pod nazivom „PTSP i njegove posljedice“, koju je organizirala Udruga hrvatskih ratnih veterana Kaštela.

Predavanje o PTSP-u održali su psihijatri Goran Pavela i Nensi Kurtović iz Regionalnog centra za posttraumu u Splitu.

- Regionalni centar za posttraumu utemeljen je u svrhu zdravstvene zaštite hrvatskih branitelja i djeluje više godina na splitskim Križinama, a tri psihijatra, dva psihologa te ostalo medicinsko osoblje svakodnevno radi s oboljelima od PTSP-a, kako individualno tako i u grupnim terapijama. Osim splitskog Regionalnog centra za posttraumu, slični centri postoje i u Zagrebu, Rijeci i Osijeku – nazočne su informirali predavači.

Goran Pavela ove je večeri zainteresiranima objasnio razliku između stresa i traume te govorio o različitim oblicima PTSP-a i kako se ovaj poremećaj manifestira kod oboljelih.

- Ljudi često, kako bi išli naprijed kroz svakodnevni život, potisnu  traumatična iskustva, no događa se, kada zaspu, da te brane potiskivanja oslabe ili se ugase pa osobama koje su imale takva iskustva u snove dolaze slike koje su prouzročile traumu. Isto tako pojedincima se događaju i flash backovi, izazvani nečim što vide ili čuju i što ih podsjeti na traumu. Proživljena trauma u snovima i flash blackovi neki su od simptoma da osoba boluje od PTSP-a - objasnio je dr. Pavela.

Također je naglasio koliko je važna komunikacija sa stručnjacima, jer prema podacima, od približno 2800 branitelja koji su izvršili suicid od 1991. do kraja 2014. godine, njih čak 92 posto nikada se nije obratilo psihijatru.

Isto tako, naglasio je dr. Pavela, mnogi negiraju mogućnost da boluju od PTSP-a.

- Značajan broj pacijenata kod nas dođe s papirima za mirovinu, tvrdeći da im skoro pa nije ništa, no ispostavi se drugačije – ustvrdio je dr. Pavela.

Psihijatrica Nensi Kurtović u svom obraćanju nazočnima govorila je o konkretnom radu s oboljelima, ali i radu sa suprugama oboljelih, a oboje liječnika s tribine su pozvali sve branitelje i članove njihovih obitelji koji osjete potrebu, makar za razgovorom sa stručnjakom, da im se obrate kako bi dobili stručnu i učinkovitu pomoć.

Foto: Josipa Papić


KOMENTARI:

Stari Komentari (26)

 • (Gost_2278)

  u radu je spas .. on je najbolja medicina..;)

  oko 2 godina prije
 • (Gost_3871)

  ima ih puno koji su tražili ali nisu uzeti ozbiljno

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2232)

  lip partijski skup u or:p

  oko 2 godina prije
 • skup (Gost_122)

  Hdz

  oko 2 godina prije
 • (Gost_231)

  "u radu je spas .. on je najbolja medicina..;)"

  Onda bi kladare bile prazne, firme neopljačkane, a Hrvati bi radili, a ne živili na kredit. I upravo zato šta je osakaćena i opustošena ekonomija dočekala povratak branitelja s bojišta, umjetno su zbrinjavani ka i civili u penzije koje nema ko zaradit i isplatit, pa se dužimo. Vapaj časnim braniteljima i invalidima, vojnim i civilnim: očistite udruge od lažnjaka ili ih napustite pa nek se vidi ko je ko i ko je i di bija 1990. A bolesnima svaka pomoć i čast.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_3195)

  skoro svi ptsp-ovci piju vece kolicine alkohola-veliko kladjenje i gubitak novca su najveci uzroci

  oko 2 godina prije
 • (Gost_3530)

  mirovina+ kladionica=propast za pojedinca i obitelj

  oko 2 godina prije
 • slavko und mirko (Gost_2232)

  partijski zadatak izvršen :p pacijent preživio :p ostali voljno :p

  oko 2 godina prije
 • (Gost_107)

  Ptsp= velika mirovina??? Potpuno krivo....

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1092)

  počinu suicid radi "nepravde". prokockali mirovine, prokockali kredit, a familija nema šta jest, gubi kuću ili stan , žena prigovara, a nema nikoga pa ni likara koji bi ga iz tih gov.na izvukao. neznam ni jednog koji se ubio a da je iza sebe ostavio situiranu familiju.

  oko 2 godina prije
 • 107 = (Gost_2232)

  107 eto bitno je da si se ti rodija dre(k)t :p

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2167)

  Neki posli u rat za placu a ne za branit domovinu.sad dobili stan mirovinu itd . Ali triba radit a ne trosit tudje trude . Zivila revizija i popis branitelja. Da se vidi di je ko bija i di je ranjen.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2167) (Gost_1092)

  lustracija svih pa i branitelja

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9222)

  U radu je spas a u neradu je život !!!!!

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8125)

  iz osobnog iskustva znan da je najbolja terapija radit, 10 do 12 sati dnevno, suboton do podne a nedilja slobodna. slobodno vrime koristit ukoliko vrime dopusti ribolovon.
  ex.PTSP

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9222)

  Mogu li ja bit slobodan i subotu?. Mogu li ja vatat ženske umisto ribolova. Ali samo kad je suvo jer mi postole puštaju vodu i lumbrela nevalja , pukle 4 žice .

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9222)

  A goste 8125 zaboravija san te pitat di bi ja radija 10 do 12 sati. Neman zemlje jedino petšest pitari od matere. A da ti u povjerenju rečen da ništa i neznan radit. (sad nemoj svakom govorit, pa da mi se ocu ne rugaju ) Aj bog vidimo se na rivi u nedilju ako nebude kiše

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9222) (Gost_5555)

  A da ti u povjerenju rečen da ništa i neznan radit.


  onda ajde na koji tečaj ili upiši koju školu

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5718)

  Branitelji se ubijaju zbog šugavog odnosa države prema njima,nije sve u parama iako ih dosta jedva preživljava...lustracija bi zaliječila brojne rane,registar izdajnika također..

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5555)

  da ih se stavi pod unescovu zaštitu?

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8125)

  za dobri sex oboljelih od PTSP je sasvin jednostavan, svi računi tribaju bit plačeni, na kontu uvik triba bit pedesetak ijada kuna i više, kad si ispunija sve ove uvjete a nisu uopče zahtjevni možeš sexat ka gabriel pontelo.

  oko 2 godina prije
 • mladenadekastela (Gost_124)

  Izvrsne fotografije! Dokaz da i danas ima talentiranih fotografa u Kaštelima. Samo naprijed, budućnost je u tvojim rukama. Buđenje svijesti uz ovakvo predavanje. Pun pogodak! ;););););)

  oko 2 godina prije
 • (Gost_231)

  "Branitelji se ubijaju zbog šugavog odnosa države prema njima,nije sve u parama iako ih dosta jedva preživljava...lustracija bi zaliječila brojne rane,registar izdajnika također.."

  Je li se isto zato pokriju šatorima i pritu normalnome svitu plinskim bocama?

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9130)

  (Gost_5718)
  Branitelji se ubijaju zbog šugavog odnosa države prema njima,nije sve u parama iako ih dosta jedva preživljava...lustracija bi zaliječila brojne rane,registar izdajnika također.

  šta bi oni tili bit zakonom zaštičeni. borili su se za državu bez privilegiranih a oni sami žele bit svete krave.tili bi lustraciju ,i ja bi ali od 39-e god,a ne od 45-e. i komuniste i ustaše.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_672)

  "šta bi oni tili bit zakonom zaštičeni. borili su se za državu bez privilegiranih a oni sami žele bit svete krave.tili bi lustraciju ,i ja bi ali od 39-e god,a ne od 45-e. i komuniste i ustaše."

  Na žalost, svi smo dobili državu koja je sve šta je i neije valjalo prominila osim uhljebništva i nerada koje je jače nego ikad. To nije do sistema, to je do naroda.

  oko 2 godina prije
 • Svakom svoje (Gost_6218)

  Pa i psihijatru treba i još više PSIHIJATAR!!!!!!

  oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara