TEK TRI UDRUGE NISU PODNIJELE IZVJEŠĆA
Skoro sve kaštelanske udruge uspješno su savladale najvažnije korake usklađivanja s novim Zakonom o udrugama, potvrdila nam je pročelnica za društvene djelatnosti u Kaštelima, Sandra Zokić.

- Donošenjem novog Zakona o udrugama najavljene su određene izmjene, no ipak, mogu kazati,  nije bilo „tako strašno“ kao što se najavljivalo. U suradnji s Uredom državne uprave imamo saznanja da je većina udruga uskladila Statut s novim Zakonom. U svakodnevnom radu i komunikaciji s udrugama vidimo da naplaćuju članarinu, vode evidenciju o OIB-ima članstva, znači poštuju nove zakonske propise, a prilikom prijava za dodjelu sredstava od Grada prilagali su izvadak iz registra udruga, gdje se također može provjeriti njihova usklađenost sa Zakonom – kazala je pročelnica Zokić.


Sandra Zokić

U Kaštelima ima oko 150 udruga, dio njih, one sportske, financiraju se preko Zajednice športskih udruga, a oko 80-ak preostalih udruga imale su obvezu u Upravni odjel za društvene djelatnosti, do kraja siječnja podnijeti financijska izvješća i izvješća o realizaciji programa i projekata koji su sufinancirani iz programa javnih potreba iz kulture, tehničke kulture, socijalne i zdravstvene zaštite te udruga građana u prošloj godini.

- Sve udruge iz područja kulture i socijalne zaštite, te 14 ostalih udruga uredno su podnijele izvješća, a to nisu učinile tek tri udruge. Kako je preporuka zakonodavca da ova godina bude godina prilagodbe, ovim udrugama dat ćemo još jedan rok za podnošenje izvješća, a ako tu obvezu ne ispune Grad neće sufinancirati njihove programe, a i morat će vratiti sredstva koja su eventualno dobili od Grada za realizaciju pojedinih projekata u prošloj godini - informirala nas je pročelnica.

Ovih dana Grad je s udrugama potpisao i posebne ugovore, koji uređuju prava i obveze kako udruga tako i Grada, a pridržavanje uvjeta ugovora omogućit će i dalje dobar poslovno-suradničkog odnosa lokalne zajednice i udruga građana.


KOMENTARI:

Stari Komentari (6)

 • (Gost_6381)

  Kakve veze ima gospođa Zokić sa usklađivanjem udruga sa Zakonom? Prema zakonima RH za ta pitanja je još uvijek nadležan Ured državne uprave i nadležne inspekcije.

  oko 2 godina prije
 • gost 4825 (Gost_4953)

  najpri van nije valja gradonacelnik,pa ste se uvatili zorana,a sad napadate sandru.niko ne valja ,dragi grintavci ujutro pokrit ogledalo da se ne pripade onoga ča vidi i prikrstit se pa ce vas proć volja pljucanja bar u korizmi.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5066)

  150 udruga? I većina na gradskoj špini. Najidealnije riješenje bi bilo provjest inspekciju o svrsi tih udruga, ugasit one besmislene i bespotrebne , te one koje su stvorene samo da bi se isplaćivale plaće presjednicima i tajnicama , eventualno spajanje više udruga koje su u istom području dijelovanja. Ukidanjem prema mom mišljenju velikog broja udruga bi pomoglo da se ostalim korisnim udrugama dodjeli više sredstava za djelovanje a ne kao sada sredstva za puko preživljavanje. Slični postupak bi se moga provest i na racini cijele države jer je veliki broj besmislenih udruga kao što je npr "UDRUGA ZA POBOLJŠANJE DRUŠTVENOG ŽIVOTA SAMACA "SO SWEET" "

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7100)

  Pa dobro je gost gore napisa apsolutno Sandra Zokić nema nikakvu ingerenciju nad usklađenjem sa zakonskim procedurama niti ih propisuje niti nadzire, a niti savjetuje. Upravni odjel za društvene djelatnosti bavi se isključivo dodjelom sredstava po uvjetima propisanim po javnom pozivu.Ovdje je netko polupao lončiće.Loš marketing!

  oko 2 godina prije
 • roko (Gost_4112)

  mene više zanima koje to tri udruge nisu program podnijele... zna li itko?

  oko 2 godina prije
 • Gloria (Gost_6156)

  Nisam ni ja uskladila, pa ko mi sta može!!

  oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara