KAD SE UDRUŽE KAŠTELANSKA I SPLITSKA KUHARSKA RUKA
Na spomen punjenih njoka, hobotnice na nekoliko načina, domaćeg kruha, pileće paštete s pistacciom i drugih različitih delicija, mnogima se otvara apetit, a kako bi zadovoljili te apetite, Kaštelanin Soniboj Grgin i Splićanin Vice Majić, odlučili su se na poduzetnički korak i u Splitu, na prostoru nekadašnjeg Koteksovog centra na Gripama, otvorili novi restoran, jednostavnog imena „Đir“.

Početak ovog teksta, iako nalikuje na reklamu, nije reklama, već početak priče o nastojanjima da se vlastita budućnost uzme u svoje ruke, da radiš ono što voliš i znaš raditi, ali i da se na jedan način poboljša gastro ponuda u ovom dijelu Dalmacije.

Dugogodišnji prijatelji i kolege „po kuhači“, Grgin i Majić, iza sebe imaju bogato kuharsko iskustvo. Radili su u raznim kuhinjama kako u Hrvatskoj tako i u Njemačkoj, Italiji. Usavršavali su zanat koji im je bio u krvi i za koji su se školovali, upijali pozitivna iskustva, stekli saznanja što gosti žele i na kakav način, a nakon svega, odlučili su zajednički otvoriti restoran, koji će se svojom ponudom razlikovati od uobičajenih.


Vice Majić i Soniboj Grgin

Prirodno, iskreno, jedinstveno

-  Uvijek smo željeli imati nešto što bi mogli urediti po svojim željama, ali i željama gostiju, koje smo upoznali kroz dugogodišnji rad u ovoj profesiji te pripremati hranu koju će rado svatko konzumirati i koja će biti svojevrsni odmak od onog na što smo navikli. Kad nešto voliš raditi onda ti je i cilj da to radiš, i to na najbolji mogući način – kratko je ideju o otvaranju vlastitog restorana, objasnio Soniboj Grgin, jedan od najboljih kaštelanskih kuhara.

Restoran se nalazi na prostoru nešto manjem od 700 metara četvornih, može primiti u istom trenutku oko 120 gostiju, a vanjska terasa, koja će biti u funkciji tijekom proljeća i ljeta ima dodatnih pedesetak mjesta. Uređen je prema ideji vlasnika, a posjeduje modernu opremljenu kuhinju koja je otvorena prema gostima, pa svi mogu, u svakom trenutku, pratiti što se i kako u kuhinji radi.

Vlasnici su mislili i na najmlađe pa u restoranu postoji dječji kutak, ali i prostor poput dnevnog boravka, u kojem gosti ugodno mogu čekati u slučaju da su svi stolovi zauzeti.

Naglasak na domaćem gostu

No, ono što je najvažnije u restoranu, ipak je ono što će se naći na jelovniku, a većina ponude bit će, kako su nam kazali ovi kuhari, danas kupljeno – danas skuhano, znači svježe, kvalitetno i cijenama prilagođeno domaćem gostu.

- Danas svi razmišljaju o stranim gostima, tako se i formiraju cijene, a svi zaboravljaju na domaće goste i njihove mogućnosti. Iako su strani gosti i više nego dobrodošli, mi se želimo približiti domaćem čovjeku. U skladu s tim bit će i ponuda, dosta osnovnih namirnica sami ćemo pripremati, različite vrste tjestenine, poput pljukanaca, ravijola, domaćih njoka. Nudimo i pice iz krušne peći, pripremamo domaći kruh. Mislimo da će gosti biti i više nego zadovoljni te da ćemo ispuniti njihova očekivanja – kazao je Vice Majić.

U restoranu će biti pripremane marende, ali ne one klasične, već će gosti moći uživati u sipi s bobom, hobotnici na gulaš, tunjevini na pašticadu, janjetini u različitim umacima...

Jelovnici koji će se naći pred gostima u vrijeme ručka ili večere puni su zanimljivih jela koje bi bilo teško sve nabrojati. Prema najavama mijenjat će se zavisno o sezoni, a bit će i organizirani dani posvećeni pojedinim jelima.

Raznolikost jela i pića za svačiji ukus

Iako će se na meniju naći internacionalna jela, glavnina njih ipak nosi predznak dalmatinska, i to s posebnim pečatom vlasnika restorana, u što su se uvjerili svi oni koji su ove subote nazočili svečanom otvaranju.

Na pivskoj i vinskoj karti također će se naći ponešto za svakog, a zavisno od potražnje i želja gostiju, na vinskoj karti mogla bi se uskoro naći i neka od odličnih kaštelanskih vina.

Za sve one koji će se, nakon čitanja ovog teksta, poželjeti sami uvjeriti u okuse i mirise iz kuhinje „Đira“, radno vrijeme restorana je od 10 do 24 sata, adresa u Ulici Matice Hrvatske br. 1 (ex Prodajni centar Koteks), a sve informacije, kao i rezervacije mjesta mogu se, u radnom vremenu, obaviti pozivom na telefon 021/552 261.

Detalji sa otvaranja restorana...Foto: Ante Majić

 


KOMENTARI:

Stari Komentari (25)

 • (Gost_3855)

  Bravoooooo! ☺

  oko 2 godina prije
 • (Gost_3178)

  svaka čast ljudi, ne sumnjam u uspjeh kad to rade dobri ljudi i dobri kuvari

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9172)

  Jel ova u poderanim jeans "sefica" ??? Aj molin te , obuci nesta drugo , radi gostiju .

  oko 2 godina prije
 • Mufon (Gost_3971)

  Odgovara: # 386704

  ..ili radi "tebe" ?!

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1221)

  Ja u subotu gren nagrčat bob,pa molin portal da pošalje reportera i fotografa kod mene u poje na Budožić

  oko 2 godina prije
 • (Gost_4234)

  ne triba ti portal dolazit nego ostavi koordinate da ti mogu poslat psihijatra, puno ti je potribniji

  oko 2 godina prije
 • (Gost_85)

  bravo!!!'☺️☺️☺️

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7177)

  Hvala na informaciji.Nastojat ćemo prvom prilikom probat njihove delicije. :p

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2210)

  Ne sumnjan u kvalitetu čim je Soni u pitanju.Sretno...

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8571)

  Daj Bože da Soni uspije u ovome.Svaka čast...

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5104)

  Pomozite mi se snač. šta je pri 20 i više godina bilo u ovome prostoru?

  oko 2 godina prije
 • (Gost_4234)

  mislin da je zadnje bija dućan sa opremom za dicu

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5240)

  šteta šta nije u kaštelima

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1186)

  Cijene?

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5886)

  U spizu ne sumjan, ma mi se cini da su sve nike lidjeraste katrige, po slikan. Jema li di sest kogod sa pravin stumkon?

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6153)

  Bravo!!! Bas lipi prostor i simpa ljudi...samo naprid

  oko 2 godina prije
 • Roko (Gost_7214)

  Bravo Vice i Soni vrhunski tandem

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2802)

  posjetit cu..zasto ne..spiza je sigurno ok..ali interijer je los..;)

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1408)

  Bravo majstori samo naprid,samo daj Boze pisla

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7243)

  Go Sony GO GO GO

  oko 2 godina prije
 • (Gost_4122)

  Momci, neka vam se trud i znanje višestruko isplati!

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2211)

  U restoranu će biti pripremane marende, ali ne one klasične, već će gosti moći uživati u sipi s bobom, hobotnici na gulaš, tunjevini na pašticadu, janjetini u različitim umacima...
  Obotnica na dalmatinski naćin.
  Obavezno nabavit janje i ispeć ga na ražanj; lešat bar dvi obotnice uz to.
  Kad je sve gotovo obotnice bacit pasin da ne smetaju dok se ji janjetina.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1851)

  a šta su tebi klasične marende?

  oko 2 godina prije
 • (Gost_3675)

  BTW, jeste li primijetili prostor u restoranu? Nije buža o gujice, nego spomenik suvremenoj arhitekturi koji struka želi zaštitit i sačuvat od propadanja, devastacije i nove ervacke elite ka šta je Kerum koji ga je tija srušit jer mu na paše za samoposlugu.

  Pokrenuta inicijativa za zaštitu kompleksa Koteks-Gripe u Splitu

  oko 2 godina prije
 • Silvana gost (Gost_6205)

  Imala proslavu rodendana....bilo je sve SUPER...!Pohvale svom osoblju restorana...sigurno dolazim opet!

  oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara