hren

IZABRANE I NAJBOLJE TOČKE
Politička scena u Hrvatskoj nakon posljednjih parlamentarnih izbora, odlukom članova KKU Poklade, završila je u ognju. Kako čelnik Mosta, tako i SDP-ovci i HDZ-ovci,  glava zabijenih u kutije svojih stranaka, a stražnjica visoko podignutih prema najpoznatijem psihijatru u Hrvata, Boži Petrovu.

Naravno riječ je o krnji Donjokaštelanskog krnjevala, koji je i ove godine, unatoč lošem vremenu, na rivu od Nehaja do Kaštel Starog privukao tisuće Kaštelana i gostiju.

U samoj maškaranoj povorci našlo se 30 točaka, jedna atraktivnija i smiješnija od druge, u kojoj su sudjelovali ne samo domaćini, već i njihovi dugogodišnji prijatelji iz drugih krnjevalskih društava.

Na čelu povorke kretao se barjaktar sa zastavom KKU Poklade, a potom i nezaobilazni vatrogasci. Plesale su Kaštelanske mažoretkinje, s ponosom istaknuvši broj 30, kako bi i na ovaj način obilježile okruglu obljetnicu svog društva. Kao i u godinama prije, neizostavni dio povorke činili su i glazbari Zrinskog, a nekoliko kočija na porat je dovelo čelne ljude grada, predstavnike Županije, meštra od krnjevala Marka Grozdanića, kraljice velikog i malog krnjevala Kristijanu Grozdanić i Korinu Kosor te neizostavnog Miljenka pl. Zlatanića, kojem je bila posvećena vodeća maškarana točka „Nagrada za životno djelo“.

A u nastavku povorke bilo je svega. Domaćini su pripremili cijeli niz grupnih maski, „Vidoviti Neno i Iva“, „Istjerivači đavola“, „Lokice nakon 30 godina“, „Opatovac – Bregana“, „Šah – mat – pat“, „Zadnje kapi kaštelanskog crljenka“, „Moderne mame“... Našlo se tu i „Pravosuđe na hrvatski način“ s nekadašnjim premijerom Ivom Sanaderom i Tomislavom Horvatinčićem za volanom, a Horvatinčić je bio i glavna zvijezda točke koju su ove godine pripremile Krempitice. Iako malobrojna, točka „Sveučilište Mostar – podružnica Kaštela“ imala je ovog dana najbolji učinak, jer kako je kazao Pr.Dekan podružnice, od Nehaja do Starog prodali su čak 450 diploma pa bi Kaštela uskoro mogla postati grad s najvećim postotkom visoko obrazovanih stručnjaka.

Ove godine gostujuće maškare stigle su iz susjednog Trogira te Kaštel Kambelovca i Kaštel Sućurca, iz Korenice i Ptuja u Sloveniji.

Kambelovčani su u Stari stigli s točkom „Ja u anđele virujen“, u kojoj glavne uloge imaju Božo Petrov, Tomislav Karamarko i Zoran Milanović, a koja je bila jedna od glavnih atrakcija ovogodišnjeg karnevala u Rijeci.
Sućurani su na starosejsku rivu preselili proslavu „Mojeg srpskog venčanja“, a Trogirani su se predstavili „Demografskom obnovom“, „Kućom zabave“, „Ojkavicama Zagore“ i točkom koja je nosila naziv „Kanada“.
Pred tisućama gledatelja prošli su i „Plitvički anđeli“, a zvončari iz Ptuja, petu godinu za redom, oduševili su nastupom sve nazočne.

Ovog pokladnog utorka maškare su se u večernjim satima preselile u hotel Resnik, gdje je maškarana zabava trajala do duboko u noć.

Odabrane najbolje maske

Kako nas je informirao predsjednik KKU Poklade, Nikola Radić, donjokaštelanske maškare odlučile su ove godine dodijeliti nagradu najboljoj grupnoj maski Donjokaštelanskog krnjevala, u iznosu od 3 tisuće kuna.

Prema njihovoj odluci, nagradu će ove godine ravnopravno podijeliti dvije krnjevalske točke i to „Moje srpsko vjenčanje“ KPU Kampanel iz Kaštel Sućurca te „Prva kuća zabave“ trogirskih maškara.

Dobitnici nagrada nek se jave u prostorije Poklada, kako bi iste preuzeli, a o svemu daljnjem ćemo se dogovoriti, poručile su maškare Donjih Kaštela.

Foto: Ante Majić


KOMENTARI:

Stari Komentari (71)

Učitaj prethodne komentare
 • (Gost_1135)

  ..gleda san iz đardina u novome a žiri je gleda kako mu se reklo-sramota...najbolji su po meni ekipa iz Štafilića sa anton kokon i ćan-panon u zatvoru..hahahahahahahahahaha

  oko 4 godina prije
 • (Gost_4841)

  Treba napravit perfomans na organizatore maškar.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1130)

  Tko je odredio koja je najbolja slika?Imena?

  oko 4 godina prije
 • (Gost_9221)

  Najlepša tačka celog karnevala je Moje srpsko venčanje. Vi iz Suđurđeva mnog ste lepo to odradili i zato vam je dodelena vredna nagrada. Blagodarivan Vam i mnogo Vas cenim kevemi. Živeli burazeri!

  oko 4 godina prije
 • (Gost_8187) (Gost_1161)

  vi sučurani nemojte mislit da je vaša točka o severini izum,


  mogli su sučurani bit originalniji i prikazati"sučurački preljub" imali su štofa samo su tribali se odredit koji im je bolji

  oko 4 godina prije
 • (Gost_4233)

  Prijedlog za krnju 2017 god.
  Zdepast,velikog droba,bez ideala,sve za sebe po cijenu života.U životu je
  svašta proša:od SK DO HSS uvijek vjeran pojedincima iz HDZ-a/koji su na
  vlasti./Od krčmara do hoteljera.Radi njegovog interesa srušen je povjesni
  zid oko B.Škole a sada i drvored na Dudanovu putu.Potira sve kambelovčane
  iz klape Cambi i direkcije kambelovskog festivala klapa.Uzurpira veći dio oko
  B.Škole.Kupija hotel bez gotovine.Kad dolaze inspekcije pet dana unaprijed
  ga obavijeste.UDRUŽIJA SE SA POZNATIM MAFIJAŠIMA!Uvijek vjeran svoim
  boljševicima.Ima bezrezervnu podršku sadašnjeg gradonačelnika.Lik bez
  konkurencije u Kaštelima.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1130)

  Vi zapravo neznate nista o Sucurackoj zajebanciji.Govorite da je seve vec bila u kastelima i da je ovo kopija.Ovo vencanje je sa igoron i sa sinom aleksandrom koje je odrađeno maso dobro.Kad smo vec kod originalnosti sitite se gimnasticarki,blanke i ostalih tocaka koje su uvik najbolje i nasmiju svit ne samo uKastela nego di se god pojave.Zato malo realnosti spustite se na zemlju i ne tonite nije vam to potriba jer ce vas doc gledat manje svita nego Dinamo

  oko 4 godina prije
 • (Gost_8537)

  A jel bilo oni vlaja ca su sprovode cinili tada san se nasmijala i zgrozila od jada. Odlucila da vise ne gren gledat povorku.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_5750)

  Krnje nije bia pogođen. Trebali su zapalit stablo jer je dobro poznato da su zadnje dvi godine najveći neprijatelj Kaštela stabla i drvoredi!!

  oko 4 godina prije
 • (Gost_9102)

  Izbjeglice i srbolina najbolji

  oko 4 godina prije
 • (Gost_2256)

  maskare su super ko ih vodi

  oko 4 godina prije
 • (Gost_9216)

  Jebo kevu, najleši lik je prota iz Moga srpskog venčanja, mnogo vaspitan, molidben, pravi drugarčina i verujem da je mnogo dobar tucaroš, alaj mu vera sve je koke iz čoko!

  oko 4 godina prije
 • (Gost_4169)

  Pohvala svim točkama na trudu koliki god da je. Šta se tiče krnje - vješto izrađen, ALI ovo je čisti primjer kad šala prelazi granicu i pretvara se u GREZARIJU.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_3089)

  Krnje je faliven, tribalo je bit obrnuto: hdz i sdp na nogan a Petrov na kolinin.

  oko 4 godina prije
 • gost tjdomači (Gost_3229)

  zašto Kaštela kao grad nemaju jedinstven krnjeval a ne svako selo svoj.Dogobine bi i rudine i radun mogli imat svoje .

  oko 4 godina prije
 • (Gost_9586)

  Najboje je da bude jedan krnjeval u kaštila.
  Povorka neka krene iz resnika a završetak neka bude isprid općine.
  Tako bi se osin uštede ususret izašlo gradskin ociman da ne moraju vonjat prdce od konji dok se vozu u kočijan

  oko 4 godina prije
 • ja (Gost_2150)

  kako vas nije sram, sidit iza ekrana i samo negodovat. Kao prvo i osnovno svi vi dušebrižnici koji pljujete po maskarama i bilo kakvom društvenom događaju, morate znati da grupe maškara čine volonteri i ljudi dobre volje, koji od toga nemaju nikakvu korist. koji odvajaju svoje slobodno vrime, štimaju smjene za posa.....da bi mogli odraditi nešto sa ciljem da oraspolože druge. i to se ne cjeni...a glavni je komentar, oni troše novce iz proračuna, oni idu, piju na račun grada bla bla....maškare kao i svaka udruga dobija određeni dio novca iz gradske blagajne. ali to je novac koji je namjenjen u proračunu za financiranje udruge. dakle ako ga ne daš maškarama, moraš ga dat nekoj drugoj udruzi. a udruga može bit i dva čovika. i dobit novce i poist i popit da niko ni nezna. A za organizirat neke događaje kao što organiziraju maškare treba se dosta novca potrošit. dakle treba platit toliko toga, počevši od izrade maski, osiguranja, razglasa, rasvjeta, muzika, prijevoza.

  oko 4 godina prije
 • ja (Gost_2150)

  i onda neko ima obraza prozivat maškare. niko iz maškara nije ni kuće ni vikendice napravija niti osigura dici posa......

  oko 4 godina prije
 • (Gost_4236)

  ja (Gost_2150)
  i onda neko ima obraza prozivat maškare. niko iz maškara nije ni kuće ni vikendice napravija niti osigura dici posa......


  koliko se sičan,a sičan se, maškare su maškare i nisu spadale pod kulturni događaj. sad se upinjete od toga stvorit nešto šta nije, a zašto. možda zato da vas grad dotira. zašto nebi sami miščani simpatizeri ka prije 55 god. neka daju šta imaju,ako očedu. u tom slučaju ne moraju koketirat sa kaštelanskim političarima da ih spomenu a da se ovi ne ofendu.. netko je na ovon portalu napisa kako se išlo u beograd po mišljenje. je, išli su meto , canculina i orlić.svake godine.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_6232)

  treba priznati trud volonterima za rad u maškaran u sva tri mista.
  ali to ih ne amnestira od neznanja.
  iako je prava odgovornost na Gradu i Turističkoj zajednici.
  zadnja velika jedinstvena povorka je bila 1971 ili 1972 godine , koja je išla iz Kaštili do Splita.
  bilo je pokušaja da se urade jedinstvene kaštelanske maškare,ali sitni mali kampanelski pogledi to ne trpe.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_2098)

  Podržavan inicijativu o jednoj povorci maškar.
  Start u resniku
  Cilj u sućurcu
  Ovako troje maškare a niko s nikin ne govori
  A o ljubomori da i ne govorin
  Ali ne triba se ćudit u ovon politikon izrežiranon igrokazu da se sedan seli pritvori u Grad da imamo troje maškare
  Dva kuda
  Dvi udruge roditelji poginulih
  Tri planinarske udruge
  Tri nogometna kluba ...
  A s novcen koje dobivaju nemoze niko normalno radit jer ga je malo.

  Umjetni grad nema centar
  Nema glavni trg
  Po grada smrdi na fonju
  Došljaci pilaju stogodišnja stabla kada su in oci i didi sadili
  Kriminala u kaštila nikad više
  I ča će nan onda oti grad kad smo u svemu podiljeni
  Jedino zaradi općine i gradski oci
  Jer drugačije je bit vlast u gradu od 50 ijad nego u selendri ( ka ča jesmo) od 5-6 ijad

  oko 4 godina prije
 • (Gost_4902)

  vidi glave u Marka ka da je iz kambelovca

  oko 4 godina prije
 • (Gost_3735)

  jedva čekan povorku 2017 u donjin kaštilin 28.02.2017 u 15 i 30 iz nehaja.

  oko 4 godina prije
 • adiste? (Gost_219)

  jedino mažoretkinje i zvončari, pravi profesionalc, sve ostalo AJME...
  Donjokaštelanski Krnjeval odavno je izgubija svoju originalnost, čitaj DUŠU Dobro je reka oni gori - GREZARIJA, ali eto neka je dici na veselje
  Meto i Canculina se okreću u grobu...

  oko 4 godina prije
 • (Gost_3735)

  poštovani goste 219,fala na kritici,evo mi te ovom prilikom pozivamo da svojom originalnošću iduću godinu dođeš, prijaviš točku,okupiš ljude,napraviš nešto lipo i upečatljivo i zadovoljiš ovu zajednicu u cjelini! al stvarno dođi...pozdrav

  oko 4 godina prije
 • (Gost_3836)

  di se moze kupit maskadur?

  oko 4 godina prije
 • (Gost_3675)

  "Krnje je faliven, tribalo je bit obrnuto: hdz i sdp na nogan a Petrov na kolinin."

  Aha, to je poznati položaj "u autobusu".:D:D:D

  oko 4 godina prije
 • domači (Gost_9127)

  Poštovani maškare su postale biznis.Napravimo jedne maškare na nivou grada.Učimo od pametnih.Izađimo iz okvira. 7sela.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_97)

  Ajde lovi rake govnjre ti poviše

  oko 4 godina prije
 • (Gost_4722)

  Zašto se maškare ne bave Kaštelima i njihovim problemima?
  Ismijavate Sirijske izbjeglice, Severinino vjenčanje, Horvatinčića itd
  Ok svaka čast. Gdje su tu naši problemi? Koliko je točaka bilo u maškarama koji se bave našim lokalnim problemima?
  Ne želi se blatit ruka koja daje nešto novaca? Zar je tako niska cijena šutnje?

  oko 4 godina prije
 • za gosta 3735 (Gost_1230)

  Odgovara: # 386632

  Koliki mi je buđet da to napravim, "ništa, vjerojatno ćeš reć: "svi mi radimo volonterski", a onda na šta se potroši 150 000 kn, ako je sve volonterski??!

  oko 4 godina prije
 • (Gost_8175)

  na goldune budalo

  oko 4 godina prije
 • (Gost_4722) (Gost_6244)

  bravo! od straha od ovih političarčića usrali se ko grlica pa onda traže teme okolo. seve im je najveći domet

  oko 4 godina prije
 • (Gost_5214)

  judi moji sve kaštelanske maškare koštaju ovi grad oko 190 000 kn.godišnje.e sad vi prosudite i recite jeli to normalno .zašto nebi cili bazen tj ovi lipi zaljev bija ukljućen u zajednićke maškare.pa tako krenemo od Vranjićki,Solinski,Kampaneli,Polantana,Poklade i trogirske Rašpine taj dan svi u jedan.pa da vidite kako bi mi bili jači od RJEČKI za par godin.ali mi to ne možemo jerbo se prisidnici maškar nemogedu dogovorit.evo in prijedlog pa neka promisle..........

  oko 4 godina prije
 • (Gost_7121)

  Maškare bi u svojim točkama trebale bit, između ostalog, korektiv društva i moralnih vrijednosti lokalnog kraja
  Kao "Bog će te pokarat" ili "Izać ćeš u maškarama" slično je
  (Meto i maškare bi trebali bit nepotkupljivi i objektivni, bez straha od ikog,
  u stilu nezavisnog novinarstva)
  Danas to nažalost nisu

  oko 4 godina prije
 • (Gost_7121)

  domači (Gost_9127)
  "Poštovani maškare su postale biznis.Napravimo jedne maškare na nivou grada.Učimo od pametnih.Izađimo iz okvira. 7sela."

  Mudro i produktivno, samo ima jedan mali problemčić a to su novci, kako će se podilit?

  oko 4 godina prije
 • (Gost_223)

  di se moze kupit maskadur?

  oko 4 godina prije
 • (Gost_7216)

  moš kupit u trafici žorž kod spomenika...dogodine grad daje pare samo za 1 krnjeval ovo je provjerena informacija!

  oko 4 godina prije
 • (Gost_2150)

  Odgovara: # 386666

  eto vidiš kako iz neznanja se pišu gluposti.u kambelovcu i solinu Sućuraške maškare su bile točka ''advent u kaštelima''.... jedan bor i to je to.vidit ćeš dogodine kako će kaštela bit okićena

  oko 4 godina prije
 • (Gost_5105)

  Stvarno, točka "advent u Kaštelima" bravo! Gorući problem Kaštela,tresle su se gaće nekim lokalcima od ove točke. Srame se i ne smiju izać na ulicu od sramote nakon šta su ih maškare "podbole". 7 borova u Kaštelima je čudno a tri karnevalske udruge su normalna stvar?!

  oko 4 godina prije
 • (Gost_6211)

  poltroni i ulizice

  oko 4 godina prije
 • gost1234 (Gost_8174)

  Jedne maškare u gradu Kaštelima i svi ćemo pomoć materijalno i moralno.pozdrav svima.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_2813)

  Nazalost nisu više maškare "nega mačkare"

  oko 4 godina prije
 • (Gost_2150)

  Odgovara: # 386785

  onda po tvome nebi tribalo bit ni 7 utvrda. srušit sve i ostavit recimo Vitturi..... šta će nan ostalih 6. nema smisla. jedan grad, jedna utvrda. isto tako i za crkve. nek se sve pozatvaraju, ićemo svi u jednu....ko je vidija u jednom gradu imat više crkava... triba to financirat bla blaaaa......pa mi smo grad od 60 000 ljudi. ako nema mista za 3 maškarane udruge, koje sve skupa broje 200 članova ( i to san puno reka) koje rade fešte i druženja za mnogo veću masu ljudi. Ljudi pate od dosade, monotonije, neimaštine..Kad im daš malo veselja, nade, razbibrige... opet nevalja...bože dogodien svih sedan sela imalo krnjavalsku udrugu.i išlo 7 povorki. i 7 maskembala i 7 fešti.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_8185)

  Živile mačččkare

  oko 4 godina prije
 • (Gost_6560)

  I neka svih 7 šuti
  Šutnja je zlato
  Ko pisne
  Neko mu kesu stisne

  oko 4 godina prije
 • (Gost_9366)

  Zašto samo 7? Ajmo 77 karnevalskih udruga. Kaštela su velik grad - 777 udruga bi bilo taman.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_9235)

  hoćemo
  7 dana rođendana grada/sela kaštela
  21 sinjsku alku
  64 omiški dan klapa
  234 večeri dalmatinske pisme
  365 novih godina
  pod motom, kvantitetom protiv kvalitete

  oko 4 godina prije
 • (Gost_6235)

  nisan čuja ništa o Benazir Buto?

  oko 4 godina prije
 • sedam (Gost_6232)

  dragi goste 2150, ti vjerojatno imas dobre namjere,ali to nije dovoljno.
  brkaš udruge i karnevalska događanja. može biti udruga i 3 i 10 to sa organizacijom nema veze.kaštela moraju imati jedinstvene dane krnjevalskih događanja organizirane iz jednog "centra", odgovornost treba biti na Gradskoj upravi i Turističkoj zajednici i recimo Organizacijskom odboru,a kako će to izgledati stvar je kreativnosti,umješnosti i novaca prije svega.
  samo uzalud je čoravom mahat i gluhome šaptat.
  lp

  oko 4 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara
 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij