U ŽUPI KAŠTEL NOVI
Pripreme za blagdan Sv. Fabijana i Sebastijana u župi Sv. Petra apostola u Kaštel Novom započele su prije sedam dana, a završavaju u utorak, dan uoči samog blagdana, koji se slavi u srijedu, 20. siječnja.

Nakon što su se u pripremi blagdana svakog dana održavale večernje mise, na sam blagdan svete mise slavit će se u 10 sati i u 18 sati.

U 10 sati na rasporedu je jutarnja sveta misa, a u 18 sati glavna i svečana koncelebrirana sveta misa, koju će predvoditi don Damir Bistrić, župnik župe Bezgrešnog Začeća BDM iz Kaštel Štafilića.

Nakon ove svete mise, bit će upriličeno cjelivanje relikvija svetih Fabijana i Sebastijana.


KOMENTARI:

Stari Komentari (29)

 • (Gost_9215)

  Župa sv. Petra Ap. u Kaštel Novome slavi svetkovinu svojih zaštitnika ili patrona župe sv. Fabijana i Sebastijana.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_148)

  jo lipe fešte. nekad davno su starije kaštelanke oblačile kapute sa pelicom i stavljale zlato na sebe. onda se nije krzno i zlato nosilo svaki dan več u prigodi i imalo je svoju lipotu i vrijednost. sad je sve ištracano

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9215)

  Svaka čast goste 148. na komentaru, "sad je sve ištracano", što je vidljivo sa plakata proslave gdje se navodi da se slave Sv. "SUZAŠTITNICI".
  Niti sama župa više nezna što slavi, a kamoli će ostali puk držati do lijepote i vrijednosti slavljenja mjesnih patrona, kao što su to imali naši stari.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_148)

  nemože drukčije bit kad se svoje svetkovine prepusti drugima da oni ureduju. tako se dogodilo i sa božićem čiji badnji dan se slavi po selu sa srdelan, sa partijima i zabavnjacima.tako sa uskrsom pa imamo blagoslov sirnica u subotu, tako sa svim svecima kao da je sramotno feštat svece u familiji bez buke i derneka.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9215)

  Došli nedotupiti, pa istirali pitome!

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8217)

  a ko još u Novome drži bor,jaslice do Sv. Fabijana i Sebastijana? svaka čast iznimkama. više niko ni ne zna za taj običaj. Važno je samo šta su nas nova Bosanci naučili,sramota

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1197)

  u mene doma stoji do sutra

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9145)

  Nije problem došljacima, kakokažete bosancima, već u nama samima. Da netko od nas i drži bor i nakit bili bi proglašeni etnicima ili bilo kojim poogrdnim riječima.

  oko 2 godina prije
 • novljani (Gost_3205)

  A mi smo u našeg Fabe ka i svake godineeeeee....

  oko 2 godina prije
 • U Kaštila (Gost_7123)

  Bor se drži do svetoga Fabjana.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6226)

  U Kaštila (Gost_7123)
  Bor se drži do svetoga Fabjana.

  i nije se oglašavalo da je blagdan kojega sveca. vjernici su sami znali kako gredu blagdani

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9215)

  Može li mi netko pojasniti zašto se u Novomu božićno drvce i jaslice drže do sv. Fabijana i Sebastijana, voljela bi to znati.
  Hvala!

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1178)

  i ja bi..ali molim..samo jedan ..ne vise njih..;)

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2828)

  podrška iz Štafilića nemojte Novljani dozvolit da van bosanci nametnu obićaje njiove ,drž te jaslice i bor do Sv.Fabijana I Sebastijana I zapalite Badnjak ove godine ne dajte svoje obićaje jer tako nestaje misto!!!!

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8118)

  A kako neš izgubit kad ti je i pop njijov. Kako sada ima svita u crkvi ali njizi a Luka in ni valja Meni je luka valja i bija je dobar.A gošči 9215 prije nego joj odgovorin zašto držimo bor do svetog Fabjana A zašto ona skida bor uveče tri kralja? To je provokativno pitanje isto da je pitan jeli je bolilo prvi put

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9222)

  Gospon gost_8118, vaša zadnja rečenica u komentaru je prostačka, odnosno ne usporediva sa mojim istinskim pitanjem kojim želim saznati nešto više o tradiciji mjesta. U najboljoj namjeri željela sam saznati od kada i zašto je običaj u Novome držati bor i jaslice do sv. Fabijana i Sebastijana? Ako ste u stanju objasniti mi bila bi Vam zahvalna!

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1202)

  sta..zar jos nema odgovora .. zašto se u Novomu božićno drvce i jaslice drže do sv. Fabijana i Sebastijana..ma..ne bojte se..pokazite bar neki dokument..zapis..sliku i to bi bilo to..ajde. sta sekate..ja virujem da ima bar jedan hrabri nostalgicar..ha..ha..ha..;)

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9152)

  a šta te interesira. bor se u novome drža do sv fabjana i sabaščana jer je tako bilo i kad san bija dite odma iza onog rata. nisan se sitija pitat pokojnu mater i oca zašto, več san samo nastavija.onda nan nisu bili skupo okićeni borići od borovine i smrića ,ali mi je draži oni bumbak ,figurice izrizane iz sjajnog i krep papira nego danas svi baluni i parangali.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9152)

  i nisu moji bili orjunaši, nisu bili prosrbi. bili su obični ljudi koji su pošteno radili, živili i podizali nas četvero dice.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9216)

  Gospon gost_9152, kak sve znane, budete mi kazali od kada se bor i jaslice u vašoj kući držal do sv. Fabijana i Sebastijana, pre rata ili poslje rata kada ste vi gospon bili djete, usput mi budete kazali od kada se onako lijepi bor i jaslice izrađuju u župnoj crkvi u Novome. Gospon mnogo hvala!

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9216) (Gost_9152)

  rođen san prije onog rata. bora i jaslic se sičan ka dite ,a koja je bila godina neznan. da san zna da će me to neko sada u ovin godinan pitat bija bi zapisa. u crkvi su bila 2 bora visoka okićena srmom,a na desnu stranu od velikog oltara bile su jaslice i to puno lipe . a šta tebi gospon to triba. ako ćeš detalje onda pitaj kroničare u novome.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9222)

  Gospon gost_9152, vi kao jedan fetivi bi trebali to znati, kako bi poučili nas pridošle da i mi držimo bor i jaslice do sv. Fabijana i Sebastijana. Ako vi to naznate nama pridošlima objasniti tada vaša tradicija izumire polaka ali sigurno, zbog vašeg neznanja. To meni cijenjeni goste 9152 treba da saznam, naučim i prihvatim Vašu župnu tradiciju. Pošto nama neznate pojasnit zašto je to tako, a već nametati nešto "jer je tako bilo" što ni vama nije jasno, to se kod nas zove isprazno mudrovanje bez pokriča!

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1181)

  ipak hvala..i nemojte..kak zamerit..;)

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9240)

  Ma vidi ovog provokatora oče nas Novljane ka da smo orjunaši. Pa takva su vrimena bila isto ka ča sada u crkvi se uvukla čista uštašlija. A ja sam joj ili njemu dobro odgovorija da jeli bolilo prvi put i nijemi doša odgovor. Te ponovo pitan isto pitanje 9222 da mi odgovori

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5238)

  (Gost_1181)
  ipak hvala..i nemojte..kak zamerit.

  opčinija si me svojim kajkavskim.ja mislija da se reče kaj zamerit

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9221)

  Cijenjeni goste_9240, kak' vas strašno boli to vaše neznanje o vašim lijepim običajima, a kak' da ih mi prihvatimo kad vi ništa ne znate o njihovom nastanku. Vas cijenjeni gospon puno boli nečije ili možda vaše političko opredjeljenje, to vas ja ne pitam niti to ima veze sa držanjem bora i jaslica do sv. Fabijana i Sebastijana. Vi bi gospon trebali nešto naučiti o tom običaju kak' ne bi kod nas pridošlica kotirali kao bedak i čudak jer vas prvi put nešto strašno boli što nemate odgovor na postavljeno pitanje cijenjenom gosponu egzemplarnom uzorku domorodaca.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9222)

  Za gosta_5238
  Kaj = Kaj
  Kak, kak' = kako
  Milostivi vi se tak mali dotepenac!

  oko 2 godina prije
 • (Gost_3196)

  pa zar bosanci govore kaj??? ha ha ha

  oko 2 godina prije
 • (Gost_4186)

  (Gost_3196)
  pa zar bosanci govore kaj??? ha ha

  govore, govore i slovenski, žešče neg sami slovenci

  oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara