PRIJE 24 GODINE
Na današnji dan 1992. hrvatsku su neovisnost zajedno priznale članice Europske unije, a Njemačka, koja je uz Svetu Stolicu odigrala ključnu ulogu u tom procesu, taj je dan uspostavila i diplomatske odnose s Hrvatskom.

Tog 15. siječnja 1992. kada je Hrvatska postala međunarodno priznata država, Domovinski je rat bio u jeku, a gotovo trećina zemlje bila je pod okupacijom tadašnje JNA i srpskih pobunjenika.

Na svoje je, tada priznate granice, Hrvatska izišla tek nakon završetka mirne reintegracije istočne Slavonije i Podunavlja, nakon šest godina. Te večeri, prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman u emotivnom je obraćanju naciji poručio: Današnji dan - 15. siječnja 1992. - bit će zlatnim slovima uklesan u cijelu, četrnaestostoljetnu, povijest hrvatskog naroda na ovome prostoru, za nas svetom tlu između Mure, Drave, Dunava i Jadrana. Svojim je suradnicima pak rekao: Stvorili smo međunarodno priznatu Hrvatsku. Slavimo noćas, a onda zasučimo rukave na izgradnji nove demokratske države.
Međunarodno priznanje Hrvatske postupno je uslijedilo nakon njezina proglašenja neovisnosti 25. lipnja 1991. Istog dana razdruživanje je proglasila i Slovenija, a već idućeg dana novonastale države uzajamno su se priznale.
Paralelno je tekao i proces razdruživanja Sovjetskog Saveza, u kojemu su prednjačile baltičke države i Ukrajina, koje su, iako tada još i same bez međunarodnog priznanja, priznale Hrvatsku tijekom 1991.

Kao prva međunarodno priznata država koja je priznala Hrvatsku ostat će zapamćen Island (19. prosinca 1991.), a istoga dana to je učinila i Njemačka, iako uz odluku da njezino priznanje na snagu stupa 15. siječnja 1992., zajedno s ostalim članicama Europske unije.

Dva dana prije EU, 13. siječnja, Hrvatsku je priznala Sveta Stolica, no Vatikan je priznanje Hrvatske i Slovenije najavio još 20. prosinca 1991., posebnim dokumentom kojim se odredio prema hrvatskom i slovenskom zahtjevu za diplomatskim priznanjem. Vatikanska diplomacija, kao prva u svijetu, još je 3. listopada 1991. objavila da radi na hrvatskome međunarodnom priznanju. Dan nakon Svete Stolice, Hrvatsku je priznao San Marino.

Nakon što je Hrvatsku priznala Europska unija, tijekom tog 15. siječnja 1992. uslijedila su i priznanja Velike Britanije, Danske, Malte, Austrije, Švicarske, Nizozemske, Mađarske, Norveške, Bugarske, Poljske, Italije, Kanade, Francuske, Španjolske, Portugala, Irske, Luksemburga i Grčke. Dan poslije to su učinili i Argentina, Australija, Češka, Čile, Lihtenštajn, Novi Zeland, Slovačka, Švedska i Urugvaj.

Do kraja siječnja 1992. Hrvatsku je priznalo još sedam država - Finska, Rumunjska, Albanija, Bosna i Hercegovina, Brazil, Paragvaj i Bolivija.
Zatim su, među ostalima, uslijedila i priznanja Rusije (17. veljače), Japana (17. ožujka), SAD-a (7. travnja), Izraela (16. travnja, iako su diplomatski odnosi uspostavljeni tek pet i pol godina poslije), te Kine (27. travnja). Prva azijska država koja je priznala Hrvatsku bio je Iran (15. ožujka 1992.), a afrička Egipat (16. travnja 1992.).


KOMENTARI:

Stari Komentari (37)

 • . (Gost_1235)

  dobra država za 200 obitelji.Zg=bg

  oko 2 godina prije
 • (Gost_3147)

  koja bi bila razlika da nas nisu priznali

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5338)

  Odgovara: # 384347

  reka je dr.Franjo imamo državu, kome zna se.

  a mi možemo reč ima nas država :p

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2148)

  Za neuke, Hrvatska postoji dugo, nekad je bila kneževina,kraljevina, banovina. Priznata je bila od svih osim svojih. Ovo međunarodno priznanje je glupost, zbog kojeg su se mnogi obogatili i uhljebili. Svi koji su pobjegli iz Hrvatske nisu ni znali da Hrvatska postoji i da u njoj žive sretni ljudi. Međunarodno priznanje donijelo je veliku nesreću domicilnom hrvatskom stanovništvu.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5508)

  Hrvatska iznad svega

  oko 2 godina prije
 • g (Gost_6203)

  Živjela Hrvatska i svi njeni državljani .Pozdrav.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7760)

  Moram napisati, sram neka vas bude zbog ovih komentara. Na danasnji dan ovako komentirati, odakle ste. Niste svjesni da vam se neki srame, zgrazavaju, neki gustaju. Izist cete se u svojoj zloci. Jeste li izgubili koga tko je branio Lijepu nasu.... prijatelja, poznanika....imate spomenik na Malackoj i vi ovako.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_193)

  "Za neuke, Hrvatska postoji dugo, nekad je bila kneževina,kraljevina, banovina."

  Na žalost, i opet će.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8229)

  Znači ljudi su nezadovoljni,frustrirani,bez novca,bez sigurnosti, bez..........

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1230)

  Jeste li izgubili koga tko je branio Lijepu nasu.... prijatelja, poznanika....imate spomenik na Malackoj i vi ovako.


  jesmo,izgubili smo, a spomenici su završili kako?

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6131)

  spomenici služe uhljebima i ratnim profiterima za fotografiranje , samo je jedan spomenik bio dovoljan za sve poginule u domovinskom ratu, jedan ali vrijedan gdje bi se svaki građanin hrvatske poklonio

  oko 2 godina prije
 • (Gost_193)

  Ovo je jedini rat u povijesti ratovanja bez heroja (junaka). Zašto? Da bi lovorike pobrali političari i ostali uguzi.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1230)

  ovo je jedini rat di su se zatvarale uši i oči na kriminal pojedinih branitelja i vrlih generala

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6131)

  Meni se čini da je veliki broj generala i branitelja prebogat, nekako smatram, kao da su mislili samo na svoju lisnicu rekao bi pokojni Šime Đodan. Možda se varam pa im od siromaštva vidim bogatstvo (profiterstvo). Možda sam lud i glup.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1118)

  ne bojte se..bit ce jos ratova i junaka..oni nisu nikad nedostajali..na balkanu..;)

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2608)

  Pitam samo ove kojima je zg=bg zašto im je onda Zagreb toliko omražen u odnosu na Beograd,a Tito miliji od Tuđmana.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2608) (Gost_1230)

  pitan ja tebe jesi li pod terapijon

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6)

  nikada nismo imali drzavu jer smo oduvik bili kmetovi,divljaci iz šume i barbari NEMAMO je ni dan danas,sve ostalo su price za malu djecu!

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5534)

  Ovo je jedini rat u kojem se radništvo otpuštalo, umisto da uz malu cijenu rada rade za ratnu mašineriju. Zaključak izvedite sami.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5242)

  , za koga je ratova zrinski, koga je branija od turaka, za koga je ratova ban jelačić kojega slavimo i pisme mu pivamo. za koga su ustaše ginile u rusiji sa njemačkim vojnicima. sve mi to slavimo kao naše bitke, sve je to junaštvo hrvata.

  oko 2 godina prije
 • dalma (Gost_8213)

  Zg=Bg.Fali prava regionalna stranka Dalmatinska

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5242)

  bila je dalmatinska akcija pa ste je fadno ispljucali i pozdravili šuška i tuđmana kad su je zatrli

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5242)

  lapsus nije "fadno" več gadno

  oko 2 godina prije
 • Za Dalmu (Gost_7215)

  Ti bi sve potpisa samo da je ikako moguće poništit ovu činjenicu Hrvatska država.Znam osobno neke koji su i kao nacionalnost u u posljednjim popisima navodili ;Dalmatinac.
  A da osnujete jednu stranku koja bi se zvala "Kaštelanska"

  oko 2 godina prije
 • (Gost_135)

  Dalma,čemz sram,čemu strah izađite javno i osnujte "Orjunašku stranku".Uostalom oduvijek vam je Otadžbina bila bliža srcu od Domovine.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_135)Za Dalmu (Gost_7215) (Gost_5242)

  vi se bojite sami sebe, jer da nije tako nebi vas smetala dalmatinska stranka kao šta postoji istarska.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5534)

  Ako ćemo pravo, šta zajedničkoga imaju Slavonac, Ličanin i Dalmatinac? Dobro, to nije razlog za rušit državu i usitnjavat i ovu sitnež, ali mentalitetno i kultorološki te tri regije su vrlo, vrlo različite.

  oko 2 godina prije
 • Zg (Gost_4169)

  Za g 5534 tisi pravi seseljovac

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7215)

  Goste 5534 po toj tvojoj teoriji šta onda zajedničkog imaju npr. Kaštela i Sinj,oba dva grada pripadaju istoj regiji Dalmaciji.
  Po meni puno različiti a opet slični.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5534)

  Pa to i govorin: fetivi i zaobaljani se nisu uopće odgajali u istome miljeu. Mentalitetom su vrlo različiti, kao i recimo uplivom turskih gena.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5534)

  Evo i friškog primjera iz novina: Pero Francuz je 1964. donija na Hvar gomilu ploča i tehnike i otvorija prvi disko u Bivšoj državi, a naš domaći svit je gleda put zapada. A pogledajte "razvoj" turbo folk scene u RH od uspostavljenja nezavisnosti pa ćete vidit odakle su uvoznici te kulture i u kojem smjeru ta ekipa gleda: ne put zapada, nego na balkanski istok.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5242)

  (Gost_5534)
  Ako ćemo pravo, šta zajedničkoga imaju Slavonac, Ličanin i Dalmatinac[quote][/quote
  imaju puno toga. nesposobne vlasti od 90.e, političare lopove i kriminalce i jednak dug po glavi stanovnika

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5534)

  "imaju puno toga. nesposobne vlasti od 90.e, političare lopove i kriminalce i jednak dug po glavi stanovnika"

  To imaju zajedničko i sa puuuuno širin spektron.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5213)

  Komu je dobro komu loše , tako je bilo iza prošlog rata.A ima i ona ::: Rat je kome rat a kome brat. Spasija je rat mnoge ljude a i uništija mnoge.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5534)

  Ne izjednačavajte žrtvu i agresora. Ako je vlastiti narod žrtva nakon oslobodilačkog rata, treba se zapitat ko je agresor(i)?

  oko 2 godina prije
 • (Gost_152)

  https://www.youtube.com/watch?v=m_kIuurjyBU

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6073)

  ...

  oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara