NIZ NOVIH PROPISA
S početkom godine na snagu je stupio niz potpuno novih ili izmjene nekih zakona, pa su tako s početkom 2016. na snagu stupile neke odredbe izmjena Zakona o porezu na dohodak ili Zakona o gradnji, kao i potpuno novi zakoni o računovodstvu, o osiguranju, o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji ...

S početkom godine na snagu je stupila i Vladina Uredba o minimalnoj plaći, prema kojoj minimalna bruto plaća u 2016. iznosi 3.120 kuna, što je za gotovo tri posto više nego u prošloj godini. Tim se povećanjem povećava i udio minimalne plaće u prosječnoj bruto plaći isplaćenoj u pravnim osobama od siječnja do rujna prošle godine, na 38,8 posto. 

Na snagu s početkom 2016. stupile su i neke odredbe izmjena Zakona o porezu na dohodak. Te su izmjene donesene u studenom 2014. godine i većina odredbi stupila je na snagu početkom 2015. godine, ali neke, kao što je primjerice, oporezivanje kapitalne dobiti stupile su na snagu s 1. siječnja 2016. 
Tako će građani koji primjerice početkom ove godine kupe neke dionice pa ih tijekom godine prodaju i na tome zarade, do kraja siječnja 2017. morati platiti porez na kapitalnu dobit po stopi od 12 posto, plus prirez. 
 Zakon definira da će se oporezovati realizirani kapitalni dobici ostvareni stjecanjem i otuđenjem financijskih instrumenata i strukturiranih proizvoda stečenih od 1. siječnja 2016. i otuđenih unutar tri godine. To znači da građani porez neće platiti ako dionice koje kupe drže najmanje tri godine ili ako su ih kupili do kraja prošle ili prijašnjih godina.

Posebni postupak utvrđivanja godišnjeg poreza

Temeljem izmjena Zakona o porezu na dohodak, od ove se godine počinje primjenjivati i posebni postupak utvrđivanja godišnjeg poreza, a očekuje se da to većini građana, poreznih obveznika olakša obvezu podnošenja godišnje prijave.
Do sada su građani, koji su računali na povrat preplaćenog poreza, do kraja veljače morali Poreznoj upravi predati ili poslati godišnju prijavu poreza na dohodak za prethodnu godinu, no od sada će za većinu njih to raditi Porezna uprava. 

Riječ je ponajprije o građanima koji primaju dohodak od nesamostalnog rada, dok obveza da i dalje sami podnose godišnju prijavu poreza na dohodak ostaje za osobe koje ostvaruju dohodak od samostalne djelatnosti, kao što su obrtnici, slobodna zanimanja i ostali kojima se dohodak utvrđuje temeljen poslovnih knjiga. Godišnju će prijavu morati podnijeti i obveznici za koje Porezna uprava ne raspolaže podacima o ostvarenom dohotku. Posebni se postupak neće se primijeniti niti u slučaju kada porezni obveznik nema obvezu podnošenja godišnje porezne prijave, a prema obračunu godišnjeg poreza proizlazi razlika za uplatu. 

Za većinu "običnih građana", pak, Porezna će uprava utvrditi godišnji dohodak i razliku za uplatu ili povrat i o tome će im dostaviti privremeno porezno rješenje najkasnije do 30. lipnja  tekuće za prethodnu godinu.
Ako građanin utvrdi da podaci nisu točni ili nisu potpuni, moći će u roku mjesec dana, najkasnije do 31. srpnja, podnijeti prigovor, a o njemu će odlučivati prvostupanjsko porezno tijelo rješenjem u roku od 30 dana od dana primljenog prigovora. 
 Ako, pak, građanin ne podnese prigovor, tada je obvezan razliku poreza utvrđenog privremenim poreznim rješenjem platiti najkasnije do 31. srpnja.

Zakon o računovodstvu definira i mikro poduzetnike

S početkom 2016. na snagu je stupio i novi Zakon o računovodstvu, iako će neke njegove važne odredbe, kao što su novi kontni plan i licenciranje računovođa stupiti na snagu s odgodom od godinu odnosno dvije godine. 
Novina je zakonskih odredbi i definiranje mikro poduzetnika. Zakon, naime, razvrstava poduzetnike na temelju iznosa ukupne aktive, prihoda i prosječnog broja radnika te propisuje da su mikro poduzetnici oni koji ne prelaze granične pokazatelje u dva od tri propisana uvjeta - ukupna aktiva do 2,6 milijuna kuna, prihod do 5,2 milijuna kuna i prosječno do 10 radnika tijekom poslovne godine.

I za male i srednje poduzetnike vrijedi da ne prelaze dva od tri uvjeta, mali - ukupna aktiva do 30 milijuna kuna, prihod do 60 milijuna kuna, prosječan broj radnika 50, a srednji - ukupna aktiva do 150 milijuna kuna, prihod do 300 milijuna kuna i prosječno 250 radnika. 
Oni koji prelaze najmanje dva od tri uvjeta propisana za srednje poduzetnike spadaju u velike poduzetnike. 
Novi zakon o računovodstvu uz ostalo definira knjigovodstvene isprave i poslovne knjige te njihov sastavljanje i čuvanje, propisuje godišnje financijske izvještaje i njihovu reviziju, kao i jedinstveni okvirni kontni plan.

S početkom 2016. godine na snagu stupaju i izmjene Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, novi Zakon o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji, kao i novi Zakon o osiguranju, a počinje primjena i odredbi Zakona o gradnji koji se odnose na obvezu pribavljanja energetskog certifikata u dijelu koji se odnosi na iznajmljivanje, davanje u zakup ili leasing zgrade ili njezinog posebnog dijela, dakle i za stanove i apartmane. 

Odredba o obvezi pribavljanja energetskog certifikata odnosi i na turističku djelatnost pa su vlasnici apartmana dužni od 1. siječnja 2016. prije iznajmljivanja pribaviti energetski certifikat, ako se radi o zgradi koja se iznajmljuje i ima ukupnu korisnu površinu veću od 50 četvornih metara te ako se radi o posebnom dijelu zgrade koji se iznajmljuje, apartmanu i koji se nalazi u zgradi koja ima ukupnu korisnu površinu veću od 50 četvornih metara. Odredba o certificiranju obuhvaća i sve stanove odnosno apartmane koji su u stalnom najmu. 
Zakonom su propisane i kazne za prekršitelje i one se kreću od 5000 do 30.000 kuna. 


KOMENTARI:

Stari Komentari (14)

 • (Gost_4541)

  Recite mi molim vas, iman stambene površine 55 m2, šupu koju iznajmljujem i za to plačan porez, staru konobu, štalu,dvor kojim kročim:D. Ako netko čita ovaj portal iz Porezne ili ko se razumi, sve mi govori da ću morati radi te šupe sve energetski certificirati. to je ravno ludilu ,ka i cila država. šupa ima 25 m2. i sad ja moran certificirat sve , asve će imat razred G. o europo ko je glasa za te.:(:(:(

  oko 2 godina prije
 • (Gost_139)

  ajde molin te nemoj plakat pa moraju i oni ča radu certifikate živit ,,,

  oko 2 godina prije
 • (Gost_4541)

  i certifikator ti plača porez, a za ovo pitanje ne zna ni moj certifikator, jer po njemu šupa je iznajmljena prije, pa ne treba, a ove šupe šta se iznajmljuju iza 1.01.2016,ne trebaju dok ne završi period iznajmljivanja, odnosno ne kidne ovi šta je iznajmija šupu pa ja drugome iznajmin ka saloon :p. certifikat san napravila za kuću koja je u najmu, ali je usput i prodajem. Capito. Inače najvažnije od svega je šta me moj certifikator uputija na straniceMINISTARSTVA GRADITELJSTVA na pitanje 48 di je otprilike odgovor na moje cviljenje.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_139)

  a ti već imaš certifikatora? pa ča nas onda mudlaš :D

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6198)

  Stanovi i kuće za stanovanje se ne smiju stavljati u promet bez certifikata. Neka netko objasni je li stavljanje u promet oglas u Njuškalu objekta koji nema certifikat kažnjivo.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_4541)

  bolje platit njuškalo nego dat agenciji. više love san dala njušk...nego šta me kosta certifikator ( ovo mi zvuči ka indikator). rečenu kuču san certifikatoru platila za njegov učinak 1000 kn, anjuškalu pačaš malo , moran provjerit koliko je sada, a agencija je stavila na mul . udaljenost od mora je dotična agencija procijenila 70 m, a na slici samo šta nije u moru. na moj cvilež su rekli da nemaju ekskluzivu..... radi njih san i ispljunila pare. a sad traže i za šupu šta san iznajmila.ne apartman.:(

  oko 2 godina prije
 • yu (Gost_1169)

  Lupeži nesriče i neradnici

  oko 2 godina prije
 • g (Gost_6197)

  Provjerena agencija ti provjerava papire provjerava banke i garantira uknjižbu .Može se dogodit da kupiš tuđe ili pod o vrhom .Pametnome dosta. Pozdrav.

  oko 2 godina prije
 • inTeresantnO (Gost_2224)

  neka bude sve prema novčanim prihodima svakog kućanstva na koje se odnose važeći ("euro") propisi

  oko 2 godina prije
 • (Gost_4156)

  A sta nova vlada ne ukine neke od ovih zakoa, pa bili su protiv.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8413)

  Zadnje pitanje objašnjava da od 45 komunisti kontinuirano vladaju, i da "nove vlade" nema, niti je je dosad bilo.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7203)

  :D

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2230)

  Is

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2150)

  namet i porez na namet, ...

  oće li se dušebrižnici usudit uticat na načelnike,podnačelnike,zamjenike pomoćnikovih pomoćnika načelnika,da uz ove LED lampe na šetnicama krenu hrabro u postavljanje energetskih i termo panela na zgradama škola,vrtića,policije,vatrogasaca i ambulanti,općine pa da bar rasvjeta u tim objektima (čitaj u prolazima i hodnicima) bude solarna.da se još malo rastereti proračun, a da koja banica ostane za nešto drugo. ili je ovo pak iluzorno očekivat da Končar ili neka druga domaća tvrtka dobije ovaj posal.

  oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara