KAZNE OD 10 DO 50 TISUĆA KUNA
Od Nove godine, nova pravila za iznajmljivače stanova i apartmana. Svi koji žele legalno iznajmljivati stanove, kuće ili poslovne prostore morat će imati energetski certifikat.

Certifikat može izraditi samo ovlaštena osoba. Na razini Hrvatske ima ih oko 1500. Procedura je jednostavna. Po izlasku na teren, certifikator prikuplja sve bitne podatke.

Interes iznajmljivača za izradu certifikata je velik, a iako su već godinu dana upoznati s odredbom, mnogi od njih čekaju zadnji čas. Certifikat vrijedi 10 godina, a cijena ovisi o kvadraturi stana. Cijene za neke pojedinačne apartmane i prostore se kreću oko tisuću kuna, dok kod većih kuća cijene idu do oko 2, 3 tisuće kuna i više.

Izdavanje certifikata mnogima je dodatan trošak, pa je sigurno kako će i dalje biti onih koji će nastaviti poslovati kao i do sada, bez certifikata. Kazne za takve kreću se od 10 do 50 tisuća kuna. Provjeravat će ih inspektori Ministarstva gospodarstva, koji s kontrolama kreću već za nekoliko dana.


KOMENTARI:

Stari Komentari (26)

 • (Gost_7146)

  Ma zamislite države. Svi problemi sadržani su u jednoj rečenici iz teksta " Svi koji žele legalno iznajmljivati stanove...". Oni koji ne žele legalno, ne trebaju niti certifikat niti plaćati porez. Toga ima samo u nas.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_3754)

  Jel ovo plaćeni članak od nekog energetskog certifikatora?
  Još je puno stvari nedefinirano, nemojte se zalećat plaćat certifikat.
  Evo par linkova:
  http://www.narodni-list.hr/posts/60195001
  http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/301195/Default.aspx
  ima do sezone koliko oćeš, do sezone se 5 puta promine zakon

  oko 2 godina prije
 • (Gost_4156)

  A sta to znaci drugih ricima? Sta je to?

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5097)

  U Engleskoj kad nisu znali kako će ubrati što veći porez onda su izmislili porez na koliko kuća ima prozora ili porez na na svaki matun koji je ugrađen u kuću. Tako i kod nas izmišljaju glupe namete samo da ovaj opljačkani i osiromašeni narod (tzv.stoka sitnog zuba) nebi malo bolje živjela. To je dozvoljeno samo političarima i muljatorima koje svaki dan otkrivamo a nikako da odgovaraju za zlodjela.

  oko 2 godina prije
 • g (Gost_4100)

  Plaćaju i muče.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_206)

  2,3 tisuće nije puno, puno više je 2,3 hiljade

  oko 2 godina prije
 • paprčnjaka=0* (Gost_3281)

  :):D:o kolomasti, kolomasti svima na rep koji su jamili ,a nisu zaslužili :p:(;)

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1173)

  "ima do sezone koliko oćeš, do sezone se 5 puta promine zakon"

  Misliš? Da se ne bi zayeba. Pa mi smo poznati da sve radimo u zadnji čas, čak i kad je mukte.

  oko 2 godina prije
 • Nasljednica (Gost_2132)

  Ovo nema veze s vezom ! Hocemo naprid,vracaju nas nazad. Ne bavim se turizmom, ali ne mogu biti ravnodusna na ovo zbog onih koji od turizma zive. I ......sta onda.... Guten tag , habezi aje cimer fur draj personen ? Ja, ja..... aber ih habe niht eine certifikat ! Gost rece..... jasta bona, jarane, neces me prijavit, bona, kazi im da smo raja sa studija u Sarajevu , spusti cijenu, dobro meni, jasta bona, dobro tebi :) Tako su izmislili SLIVNI NAMET , POLA KUCA PLIVA OD SLIVNIH VODA, a racuni redovno stizu ! Cesto me sram moje diplome , medjutim, za mnoge stvari diploma nije ni bitna! Zna se !

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1173)

  "Ne bavim se turizmom, ali ne mogu biti ravnodusna na ovo zbog onih koji od turizma zive."

  Je li? Amo po redu:

  Koliko nas radi i plaća doprinose i poreze u budžet u odnosu na one koji to ne rade (bilo da su nezaposleni ili "nezaposleni")?
  Jesmo li spremni na pad standarda i nakon otpuštanja balasta u upravi i samoupravi koje je najavljeno umjesto duženja po svitu?
  Oćemo li devalvirat kunu i pristat više radit za isto imat, uz smanjenje nezaposlenosti, ali i bremena duga potomcima?

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7467)

  Ma zamisli poslovni prostori koji su u centru mista moraju plačat SPOMENIČKU RENTU Neka mi ko objasni zašto*?

  oko 2 godina prije
 • Nasljednica (Gost_1108)

  Goste 1173, kakva to veze ima s mojim komentarom ! A s certifikatom ! Sve si tako ljut izokrenio ! Ja bih na puno toga tribala biti ljuca, jer ja zbog lopova u pretvorbi ne radim godinama, a zbog toga sto nisam u nekoj stranci, nemam sanse dobiti posal godinama ! Tukci side na mom mistu ! Evo i ovi koji donose, zna se, koje zakone pa izmjene i dopune zakona pa ooet zakone o izmjenama i dopunama zakona o izmjenama i dopunama pa....prefisceni tekst. Vidi Zakon o javnoj nabavi !

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6179)

  ja ga napravija i mirno spavan a vi pametni kalkulirajte

  oko 2 godina prije
 • g (Gost_4100)

  Kako možeš mirno spavati kad ti je država uzela 1000kuna. za neki papir koji nikom ne treba. Kada ti gost traži klima uređaj ti mu daj energije. certifikat.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_108)

  da su kaštela ostala sela onda bi imala i seoski cetifikat, šta oče reč na selu nema klime nego promaje, nema bazena nego lokve, u sobama pod škripi ,a do kuće makadam. nema inox suđa,ima komin, ima obične škorcane teče . neplača se puno, malo manje nego sada šta triba platit.

  oko 2 godina prije
 • o zakonu (Gost_1171)

  Samo malo objašnjenje. Ovim se pogoduje privatnicima, koji rade cerifikate, a ne državi. I nije točno da ga morate imati, tj. nije stiglo objašnjenje Ministarstva turizma da ga svi moraju imati-možda će biti obavezni samo onim iznajmljivačima koji će se tek sada početi baviti iznajmljivanjem, a tko se već bavi sa tim, neće morati. Kad dobijem objašnjenje javim vam. Srdačan pozdrav.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1207)

  sad če HDZ i MOST to rješit

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8138)

  pa kaštela su skup sela jeli to laž ,di vi vidite grad samo kad nešto plaćamo.naćin po ćemu se netko odnosno nešto mjeri zove se civilizacija.a to mi nemamo još na našu žalost .

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9126)

  ka da puno plaćaju iznajmljivači, uglavnom rade na crno. a ko će ih uvatit, ka brzi su za vatanje lovci na poreze

  oko 2 godina prije
 • (Gost_4145)

  mam pitanje za one koji daju zvjezdice (i ove bi tribalo ukinut i stavit križiće), kako 3 zvjezdice ili više mogu dobiti oni koji nemaju parking,pogled , balkon ili taracu, a isto toliko zvjezdica dobiju oni koji sve to imaju,

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8126)

  ma koje zvizdice? jeste vi komunjare staljinisti? triba sve ukinit. nebi tribali pivat ni onu staru " zdravo zvijezdo mora"

  oko 2 godina prije
 • (Gost_125)

  Odgovara: # 383482

  A kome privatnici plaćaju porez?

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9126)

  nikome ne plaćaju. idu u djepice tajfuna

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6198)

  "Kako možeš mirno spavati kad ti je država uzela 1000kuna. za neki papir koji nikom ne treba. Kada ti gost traži klima uređaj ti mu daj energije. certifikat."

  Našemu čoviku ne triba ni diploma, pa kad zatriba onda gre u Mostar ili prepišije tuđe. Ne triba mu ni građevinska dozvola, pa kad dođe na red rušenje, onda je zainteresiran. Ko smo mi da uopće prosuđujemo šta triba i ne triba? Iskopirajmo zakone iz zdravih ekonomija normalnih, mislećih naroda.

  oko 2 godina prije
 • Nasljednica (Gost_8647)

  Najprije, neka vam je sretna Nova, a Gostu s komentarom ispred mene javljam da smo po uzoru tih pametnih prepisali Zakon o pretvorbi i ptivatizaciji , a pogotovo Zakon o trgovackim drustvima , kojj su bili temelj Pljacke stoljeca. Znam , bila sam na seminarima . Nije ovo zbog kontrestavanja nego neki od primjera. Svako dobro zelim svima !

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6198)

  "javljam da smo po uzoru tih pametnih prepisali Zakon o pretvorbi i ptivatizaciji "

  Ma nemoj! A od kojega to pametnoga naroda? To je "specijalitet" Rvata, a ne pametnoga naroda.

  oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara