Donosimo najdetaljniju vremensku prognozu za novogodišnju noć i prve dane 2016. godine. Razdoblje stabilnog i izrazito toplog vremena bliži se kraju.

Na samom smo kraju prosinca koji će, posve je izvjesno, ostati upamćen kao mjesec u kojem je zima gotovo u potpunosti izostala. Preko našeg područja nije prošla niti jedna ciklona, niti jedan frontalni sustav, a rezultat svega je da će na brojnim meteorološkim postajama u Dalmaciji ovo biti prvi prosinac u povijesti meteoroloških mjerenja da nije zabilježena bilo kakva oborina; bilo kiša, bilo snijeg. Čak su i oblaci bili relativno rijetka pojava. Da se nalazimo u hladnijem dijelu godine povremeno su nas tek podsjećali magla i niski oblačni sloj i jutarnji minusi u zaobalju.

Anticiklona s iznimno toplim zrakom još će dva dana djelovati na vrijeme, a onda će se sinoptička situacija nad našim dijelom Europe početi mijenjati. Prvo će nam s istoka Europe doći značajno hladniji zrak od postojećeg. To znači da će uslijediti pad temperature kojega će najviše osjetiti planine i unutrašnjost zemlje, no radit će se o suhom zahlađenju. Već krajem tjedna mogla bi nam stići prva ciklona nakon više od mjesec dana i donijeti prve oborine, većinom kišu.

Ponedjeljak će biti stabilan. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana bit će umjereno do znatno oblačno ili uz maglu, južnije od Primoštena pretežno sunčano, iako mjestimice uz jutarnju maglu. Puhat će slab do umjeren sjeverozapadnjak koji će ponegdje na moru Dalmacije navečer biti pojačan. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -4 do 3°C, uz obalu i na otocima od 3 do 12°C. Najviše dnevne temperature na sjevernom Jadranu i sjevernoj Dalmaciji od 4 do 12°C, drugdje od 12 do 17°C.

Utorak će biti pretežno sunčan, još su samo ujutro ponegdje mogući magla i niski oblaci, ali će danju biti znatno sunčanije nego prethodnih dana. Ujutro će puhati umjeren sjeverozapadnjak, na moru ponegdje i pojačan. Bura će već ujutro zapuhati podno Velebita, navečer će se proširiti na cijelu obalu i bit će većinom umjerena do pojačana, podno Velebita će imati olujne udare preko 100 km/h. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -4 do 3°C, uz obalu i na otocima od 3 do 12°C. Najviše dnevne temperature većinom od 11 do 17°C.

Pretežno vedro bit će u srijedu. Puhat će umjerena do jaka bura, ponegdje s olujnim udarima, a podno Velebita mogući su i orkanski udari. Minimalne jutarnje temperature zbog bure u mnogim predjelima u porastu i bit će od 1 do 5°C u zaobalju, od 5 do 11°C uz obalu i na otocima. Najviše dnevne temperature posvuda u padu i bit će od 6 ponegdje u zaobalju do 14°C na vanjskim otocima Dalmacije.

U četvrtak, na Staru godinu, nastavlja se stabilno vrijeme. Prevladavat će vedro, a navečer će se na sjevernom Jadranu naoblačiti sa zapada. Bura će biti slabija u odnosu na srijedu, pa će u većini predjela biti umjerena, još samo podno Velebita jaka. Hladnije! Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -5 do 0°C, uz obalu i na otocima od 0 do 8°C. Najviše dnevne temperature od 3°C ponegdje u zaobalju od 10°C na vanjskim otocima Dalmacije.

NOVOGODIŠNJA NOĆ bit će stabilna, bez oborina. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana bit će promjenjivo oblačno, južnije od Splita pretežno vedro. U većini predjela puhat će umjerena bura, podno Velebita jaka. Bit će hladno s temperaturama u zaobalju od -6 do -1°C, uz obalu i na otocima od 0 do 7°C.

Petak, prvi dan 2016. godine, bit će djelomično sunčan s promjenjivom naoblakom. Posvuda suho, a samo je na otvorenom moru moguća pokoja kišna kap. Ujutro će puhati slaba do umjerena bura, postupno će okretati na slab do umjeren levant u drugom dijelu dana. Bit će hladno. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -7 do -2°C, uz obalu i na otocima od -1 do 6°C. Najviše dnevne temperature od 2°C ponegdje u zaobalju od 9°C na vanjskim otocima Dalmacije.

Subota će početi djelomično sunčano, ali će prema kraju dana biti sve više oblaka. Osobito je na sjevernom Jadranu navečer moguća kiša, iznad 500 metara nadmorske visine i snijeg. Puhat će slabo do umjereno jugo i levant, navečer na otvorenom Dalmacije moguće jako jugo. Jutarnje temperature bez veće promjene u odnosu na petak ili tek malo više. Najviše dnevne temperature od 3°C ponegdje u zaobalju od 12°C na vanjskim otocima Dalmacije.

U nedjelju će prevladavati oblačno. Povremeno će padati kiša koja će najobilnija biti na sjevernom Jadranu. Tamo će mjestimice u 24 sata pasti i preko 50 litara oborine. U Dalmaciji će najmanje oborina biti na jugu. Puhat će umjereno do jako jugo, prema otvorenom ponegdje i olujno. Navečer na sjevernom Jadranu umjerena bura. Od jutra će biti toplije, najviše dnevne temperature većinom od 4 ponegdje u zaobalju do 14°C na vanjskim otocima Dalmacije.

Izvor: Dalmacijanews.hr


KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara