PRAVI BAKALAR NAZIVA SE GADUS MORHUA
Obilježje Božića u Dalmaciji je nesumnjivo bakalar. Priprema se na različite načine, od mjesta do mjesta, na bijelo, na crveno, više ili manje začinjen, pasiran ili u komadima. U novije doba pod pritiscima makrobiotičke kuhinje bakalar se uspješno spaja sa grahoricama poput slanutka, što je novost u pripremi ove blagdanske delicije bez koje se ne može ni zamisliti Badnji dan.

Za dobro jelo od bakalara osnova je dobar sušeni bakalar uz naravno domaći luk i maslinovo ulje, koji daju poseban šug i slast.  Važno je nabaviti dobar bakalar, a norveški je ipak najbolji i možete ga nabaviti ga u većini dobro opskrbljenih dućana.

Što se duže stoji u vodi bakalar je ukusniji i bolje se kuha. Pravom bakalaru koža se na trbuhu žuti a i kože je hrapava i osuta nježnim šarama, tamnim pjegama i mrljicama. Također pravi sušeni bakalari na naše tržište dolaze sa obaveznim suhim žigom i sa istaknutim njegovim latinskim nazivom "Gadus morrhua", ako nema ovoga znaka znači da se ne radi o bakalaru već nekim njegovim srodnicima, koji sa nešto nižom cijenom preplavljuju hrvatsko tržište.


Na bilo

Bakalar je nekad bio sirotinjska hrana, u Dalmaciju su ga donijeli mletački trgovci u srednjem vijeku da bi danas postao delicija dostupna isključivo onima dubljega džepa. Ipak, njegova priprema je tako jednostavna da bi ga svaka iole vješta kuharica mogla spraviti.

Na bilo

Nakon što smo skuhali i očistili bakalar od kostiju, ogulimo krumpire i izrežemo ih na kolutove i to je zajednički dio za sve načine kuhanja. Zatim se krumpiri kuhaju u vodi u kojoj smo prethodno skuhali bakalar. Dodajemo češnjak, maslinovo ulje, peršin, papar i sol te sve skupa pasiramo u pire i dobijemo bakalar na bijelo. Naravno, može se ostaviti i nepasirano u komadima, a sve prema želji.


Na crveno

Na crveno

Drugi način pripreme, koji je možda rašireniji u narodu je bakalar na crveno ili brujet. Sve je isto kao kod bakalara na bijelo samo što se u ovom slučaju očišćeni bakalar dinsta na maslinovom ulju, dodaje se konšerva i ljuta paprika te se sve spoji i kuha oko sat vremena. Na kraju se dodaje dva do četiri decilitra bijelog vina i jelo se može posluživati. U novije doba u bakalar na crveno se dodaje slanutak, što je svojevrsni hit u makrobiotičkoj prehrani.

Mala kulinarska tajna je da se bakalar kod naknadnog posluživanja nikada ne zagrijeva na štednjaku već u pećnici.
Uz vonj bakalara spravljena na crveno ili bijelo najbolje se slaže domaće crno vino.


KOMENTARI:

Stari Komentari (24)

 • gost1234 (Gost_8108)

  Prije bi cijelo mjesto " smrdilo" na bakalar.Danas nema ni mirisa ni gusta od bakalara.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_3866)

  prije je bakalar bija spiza dostupna svakome ,a sad je delicija po domjencima i pučkim feštama ddi se triba gurat za pijatić bakalara

  oko 2 godina prije
 • (Gost_4950)

  Upitala sam svoju baku Anicu kako su se u njezino vrijeme pripremali za Božić, što su radili na Badnjak i kako su slavili Božić. Imala sam mnoštvo pitanja zato što me jako zanimalo kakve su sve razlike između današnjeg i nekadašnjeg slavljenja Božića. Baka mi je objasnila da se danas Božić većinom svodi na materijalne vrijednosti, a u njezino vrijeme nije bilo tako.
  U vrijeme došašća svako jutro išlo se u župnu crkvu na mise zornice, gdje se molilo i pjevalo. Ljudi bi svakodnevno pomagali jedni drugima, na Svetu Luciju bi sijali pšenicu, a za Svetog Nikolu nije se ništa darivalo, to je bio blagdan kao i svaki.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_4950)

  Na Badnjak se u kući cijeli dan molilo i pjevalo. Otac bi ušao u kuću, donio nekoliko cjepanica i pozdravio: „Hvaljen Isus i Marija, dobra vam došla Badnja večer!“ Nije bilo okićenih borova, nego se u kuću unijela slama, a djeca bi se igrala po njoj. Svi bi zajedno čekali ponoć te pošli na polnoćku. Na Božić se ne bi darivali kao mi danas, nego bi jedni drugima poklanjali jabuke, naranče, smokve, orahe... Kad se na Božić odlazilo u goste, pozdravljalo se sa: „Dobro vam došao Božić i porođenje Kristovo !“ „ I s tobom, Bog dao, zajedno.“ Za Božić bi svi radili s dobrom voljom i veseljem, posjećivali jedni druge i družili se.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_4950)

  Danas su Badnjak i Božić, use,nase,podase, nažderi se i obloči, cili ovi misec se ždere (po miseca bakalar) i alkoholizira, sramota.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_4175)

  Uzeja san onoga u foliji u Kunzuma po 220 kuna kil. 530 grami ima. Mislin ga kuvat 24.oga ujutro ...

  Kad ga moran potopit?

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7102)

  ja ću jist teleće šnicele na badnji dan

  oko 2 godina prije
 • (Gost_3866)

  (Gost_7102)
  ja ću jist teleće šnicele na badnji dan


  koga briga šta češ ti jist

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1213)

  zato se u dana.. bozica..uskrsa..i jos..nekih..ali samo u tih nekoliko..zazelim mraka..bice..smeta mi svitlo..;)

  oko 2 godina prije
 • deBoto (Gost_1021)

  :):D:o goste 7102 meni se čini da je Van draži bakalar na crveno :p :( ;)

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7183)

  (Gost_1213) i meni smeta jako svitlo u dane božića i uskrsa.

  oko 2 godina prije
 • Ruza crvena (Gost_6832)

  Goste, bakalar se ne treba uopce potopit nego ga prokuvati u slanoj vodi oko 20 min do po ure , tad ga onda ocistiti, vodu u koju se kuva, nemoj proliti svu. Nju ces doliti ako ti kumpiri popiju drugu vodu u koju ocisceni bakalar kuvas. Ovo vridi za bakalar na bilo olitiga na bjanko. Nikad ga ne kuvan na crveno.Nije mi taj po gustu, jer di san ga jila pari mi ka gulas :) Najvise sam ga na bjanko kuvala od bota 6 komada , kada sam ga spremila kolegama u drugoj firmi di nas je bilo malo, Ala koji gusti toliko komada cistiti :) . Bakalar neki prije tocanja tuku macolon, totalno nepotribno. Znaci, umisto tocanja, skuvat ga....mirise cila kuca :) uslast ! E, da, veliku tecu za njega i sarme i brujet dobila sam na lutriji jedno lito :)

  oko 2 godina prije
 • Ruza crvena (Gost_6832)

  P.s. bakalar kad se kupuje mora bit totalno tvrd, nimalo savitljiv, oko droba bilo-zut, a usi prema gori, ne uz njega, a to odakle je.....nismo dica.....stave neki lazne naljepnice da je iz Norveske. Ta crvena paprika mi nikako ne ide u bakalar....to mi je ka na slavonski nacin :) isto ga slasno pojiden, ali prednost dajem na bjanko, jer nista umjetnoga ne stavljam u njega......domaci kumpir, petrusimul moj, luk domaci, ulje moje, a papar nedomaci :) nek stavi ko voli. Uglavnom, kuvan ka za lizat prste :) kao i sopranik, koliko se volim oko njega opustati cisteci ga , toliko i cinit soparnik, gusti su gusti, jer onda oboje sladje pojiden :)

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7183)

  bakalar san pomočija jutros.držin ga u lođi, ne minjan vodu. na badnji dan ga izvdin, ostružen ražentan i stavin kuvat . kuva se 10 min. posolin i ištekan da se oladi. onda ga otribin , vodu di je kuvan iskoristin za nadolivat bakalar i napravit malo juve sa rižiman. bakalar kuvan najčešče na brudet i digod bjanko. za razliku od gornje ricete ne stavljan crvenu ljutu papriku, a ni puno konšerve.ni vino mi ne paše pri kraju,osin za popit.

  oko 2 godina prije
 • deBoto (Gost_1021)

  :) :D :o ja tuntek misliden da se najlipji bakalar spravja u antoninoj kovačiji :p :( ;)

  oko 2 godina prije
 • deBoto (Gost_1021) (Gost_7183)

  ja tuntek misliden

  ti si pravi pravcati kaštelani, šta bi se reklo fetivi po govoru.

  oko 2 godina prije
 • deBoto (Gost_1021)

  :) :D :o partija je, partija je veliki bard (bakalar), put naši seli :p :( ;)

  oko 2 godina prije
 • (Gost_3107)

  Nije važno šta će ko jist,bakalar ili teleće šnicele,neka jide ko šta oće.Bitno je ono šta izlazi iz usta,a ne ono šta ulazi u usta i kakav si čovik.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7100)

  eeee riži na juvi o bakalara .... :D :D :D

  izu se nako teple (vruće) pri samoga bakalara, a ono ča ostane mekne u frižider. onda se idući dan opet ji ta juva i riži bez da se grije, onako ladno ...

  i čovik nezna ča je lipje - ladno oli vruće ...

  oko 2 godina prije
 • vost123456 (Gost_8108)

  Ja ga kupin u bunara3 porcije i bude super.Počasti n se jednom u godini.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7100)

  je, u bunara je lip bakalar pa ga ja tamo vazmen više puti ka ga se zaželin.

  a koji si ti škrtac - da se počasti botu na godinu :D

  oko 2 godina prije
 • gost 2144 (Gost_5577)

  bez bakalara il sa bakalaron svima van zelin sretan i blagoslovljen bozić.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7183)

  uz gušt bakalara obavezno ide i vonj kad se kuva.

  oko 2 godina prije
 • gost 2144 (Gost_5577) (Gost_6145)

  i tebi nek je sritan

  oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara