PRVA NOĆ MLADOG MASLINOVOG ULJA U KAŠTELIMA
Najbolje mlado maslinovo ulje, na po prvi put organiziranoj „Noći mladog maslinovog ulja – Kaštela 2015“, dobiveno je iz maslinika Jakše Sokola u sućuračkom Dragočevu i na Gajinama, a uz rame s njim su i ulja iz Labinskih draga Mladena Krnića te Anđelka Kuzmanića iz omiške Lokve Rogoznice.

Organizatori ove manifestacije, koja se održala u Kaštel Sućurcu bili su udruga maslinara „Mastrinka“ iz Kaštela te Institut za jadranske kulture iz Splita.

- Odlučili smo se na organizaciju ove manifestacije jer su se ugasile slične manifestacije koje su se održavale u Trogiru i Klisu, a sve u cilju održavanja tradicije maslinarstva. Glavni cilj bio nam je druženje i susret maslinara, jer maslinari su primarni, a ulje je nus proizvod, neke godine bolje, neke lošije – riječi su Gorana Pavlova, predsjednika Mastrinke.

Organizatori su zaprimili 31 uzorak maslinovog ulja iz Kaštela, Trogira, Žrnovnice, Omiša, Brača i nekih drugih mjesta u okružju, te su nakon kemijske i senzorske analize, utvrdili da 21 uzorak odgovara ekstra djevičanskom maslinovom ulju, njih pet je djevičansko maslinovo ulje, dok je pet uzoraka u kategoriji nejestivih ulja.

- Pozitivno i ugodno smo bili iznenađeni rezultatima. Ovu godinu, nakon prošle katastrofalne godine, možemo ocijeniti kao odličnu.  Ljudi su sve poduzeli da dobiju visoko kvalitetna ulja, što se, vidim, prati i cijenom. Ulja su nešto skuplja i manje su u prodaji jer maslinari ih nastoje sačuvati u slučaju da slijedeće godine ponovo bude problema – kazala je Mirella Žanetić iz Instituta za jadranske kulture, koja je naglasila kako Institut već duži niz godina prati stanje u kvaliteti ulja na području županije te ovu sezonu u proizvodnji ulja, u odnosu na prethodne, mogu ocijeniti kao iznimnu.

Među 21 uzorkom koji ima kvalitetu ekstra djevičanskog maslinovog ulja, ipak su ocjenjivači izdvojili tri najbolja ulja, i to ulja Jakše Sokola, Anđelka Kuzmanića i Mladena Krnića.

- Uzorak sam poslao na analizu više iz znatiželje, tek da provjerim kakve je kvalitete ulje i nisam se nadao da će baš ono biti najbolje. Zbog obaveza masline sam ove godine brao nešto ranije, u kašetama su stale tek dan-dva i već do kraja listopada imao sam ulje. Ništa posebno nisam radio, već sve kako je propisano – kazao je Sokol.

Omišanin Anđelko Kuzmanić maslinarstvom se bavi iz hobija, a ulje uglavnom koristi njegova obitelj, prijatelji, berači. Kako je kazao, ovo natjecanje u Kaštelima samo mu je potvrdilo da je njegovo ulje visoke kvalitete jer je nedavno, na natjecanju maslinara u Vodicama osvojio visoko četvrto mjesto.

Zanimljivo je bilo čuti ove večeri da je proizvođač jednog od najboljih maslinovih ulja, Mladen Krnić, na analizu poslao dva uzorka, od kojih je drugi uzorak bio među najlošijima.

Krnić, čiji se maslinici nalaze na granici Prgometa i Kaštela, kazao je kako je dao uzorkovati ulja od dvije talijanske sorte,  s kojima se isto postupalo, no jedna je bila nešto manje, a druga, nešto više zrela, te kako će dobro analizirati dobivene rezultate, što će mu pomoći u proizvodnji ulja u slijedećim godinama.

Poslušajte izjave sudionika...

Foto: Ante Majić


KOMENTARI:

Stari Komentari (17)

 • (Gost_2166)

  Alo,ekipa ocete li sad po......t i
  Kastelanske maslinare ka i vinare.......

  oko 2 godina prije
 • (Gost_3610)

  Moje je najbolje.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9233)

  Bravo za Jakšu!Možemo li znati čija su ulja nejestiva?Također nas zanima šta Mili radi ovde?

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8182)

  Bravo Jakša, najbolji sii svaka čast, samo naprijed! Iskrene čestitke od ekipe iz donji Kaštili!!!!!!:D

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2243)

  U našega sokola najboje uje!!!

  Neka!!!

  A zašto?

  Agronomi oli ti ga po naški - Stručnjaci za biljke su iznili teoriju da biljka najbolji plod daje ako joj pričaš, ča joj više pričaš to je plod bolji.

  E pa sad smo neotice razotkrili da naš jakša političke govore vježba u maslinan a bogu fala nisu baš kratki...

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2166)

  Odgovara: # 382448

  Bravo 2243 ,nisi tija ma nisi ni falija,ala si nas nasmija

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2243)

  :D:D:D

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8137)

  Ovi Sokol kaže,da je on uje već učinija prije Svih Svetih.I to uje su proglasili najbojin.Ajte lipo svi skupa lovit rake govnjare.Ove godine,kad trišnje budu još zelene,vi ih uberite i prodajite na banku i tvrdite da su bolje od onih zrilih.Jo luđaci

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8137)

  Ovi pet ka nejestivih uja su sigurno od zrilih maslin koje su još držane u moru(prirodni konzervans) i rađene na sprtve na stari način.To uje njima ka nevaja,a meni je najboje i sve prodan bez problema,a neka pametnjakovići beru zelene masline i mire kolike sukiseline,i onda to uje proglase najbojin.

  oko 2 godina prije
 • za 8137 (Gost_4195)

  da mi je znat koja si ti tapina

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2149)

  Ma škužajte, di Van da prostite dojdu ote Gajine, oli do tamo ne dospiju famozni dioksini i drugi ini ini...... koje izventajete kad van pašu.......e

  oko 2 godina prije
 • (Gost_4156)

  Sta ima Udovcic sa uljen. Zna se koji posal on ima i neka se toga vata

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8823)

  A di je Cemexovo ulje? Izvan konkurencije ili ...?

  oko 2 godina prije
 • gost12345 (Gost_8175)

  Njihova ulja su djevičanska a moje se jedanput "u"opalilo.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_146)

  Po slikan mi se ćini da je ovo ka sjednica UN-a ..i to opet tradicionalna, a dok je radija jugovinil i svakodnevno ispušta klor ni jedna maslina u kaštilin nije davala ploda.Tradicija od cili cca dvadesetak godin.
  Ma puno lipo ma je lipo, i pametno neka se zna da i u Kaštila jema uja.
  Ma neka ionako se nima o ćemu pametnijen govorit.

  oko 2 godina prije
 • gost2190 (Gost_2257)

  i ja jeman maslinik u gajinama i reću-čestitan jakša.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7210)

  jo jubomore i zlobe pojedini mozguni, da van je plaketa, pa makar četvto misto.
  uje radite od kupljenic, a vino od makedonskog zifandellla. sve su van ruke trudbeničke. živili Sokoli:p

  oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara