SPLIT SE POVEZUJE S OKOLICOM
Nakon višegodišnjeg čekanja pregovori oko integriranog gradsko-prigradskog prijevoza konačno su završeni, a Ugovor o uvođenju zajedničke mjesečne prijevozne karte HŽPP-a i Prometa u utorak ujutro u splitskoj Banovini pod budnim okom gradonačelnika Ive Baldasara potpisali su Dražen Ratković, predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza i Željko Krnić, direktor Prometa.

Zajednička mjesečna karta u prodaji će biti od prvoga dana nove 2016. godine, a prijevoz će biti uveden na području Splitsko-dalmatinske županije, odnosno povezivat će Split sa Solinom, Kaštel Sućurcem, Gomilicom, Kambelovcem, Kaštel Starim, Sadinama, Labinom Dalmatinskim, Prgometom, Preslom, Bakovićima i 41 kilometrom udaljenim Primorskim Dolcem.

- Ovo je samo u prvi u nizu naših planova koje namjeravamo realizirati kroz iduće tri godine. Trudili smo se maksimalno prilagoditi korisnicima, ali i uvjetima i cijenama za koje smatram da su uistinu prihvatljive. Ako se pokaže da nema dovoljno interesa, onda ćemo o cijenama porazgovarati i s predstavnicima Županije, ne bismo li pronašli još neki način za subvencioniranje budući da se za sada financiraju isključivo đaci i studenti i to preko Ministarstva znanosti - kazao je Ratković.U planu im je, tvrdi, na isti način povezati i strateške turističke destinacije, ali i u skoroj budućnosti uvesti nove vlakove.

- Kroz dvije godine zaista planiramo uvesti nova, modernija vozila budući da su nam ovi koje trenutno koristimo u prosjeku stari 35 godina. Plan je zajedničkim kartama povezati i zračnu luku Resnik, odnosno Trogir i sva Kaštela sa Splitom kako bi se rasteretio cestovni promet, ali i unaprijedila turistička ponuda. Odnosno, tijekom ljetne sezone putnicima bismo tako omogućili što kvalitetniji prijevoz autobusom i vlakom - kazao je predsjednik uprave HŽ-a.

Svjestan je kaže i pritužbi putnika na česta kašnjenja.
- Radimo što više i bolje možemo, no to nije problem koji možemo brzo riješiti. Ne krojimo prometnu politiku, samo smo dio cijele priče i potrebne su nam nove investicije - zaključio je.

Zadovoljstvo postignutim dogovorom iskazao je i direktor Prometa.
- Ovo je dobra stvar za putnike, pogotovo za stanovnike Zagore! Zajedničke mjesečne prijevozne karte prodavat će se na blagajni splitskog kolodvora, ali i svim Prometovim prodajnim mjestima - uputio nas je Krnić ne želeći odgovoriti na pitanje u kojem omjeru će dvije tvrtke dijeliti profit.

Što se željezničkih postaja tiče u Splitu će još uvijek funkcionirati samo dvije postojeće, ona na Kopilici i kolodvoru.
- Naravno tu je još nekoliko podzemnih postaja, poput one na općini ili na Dračevcu, no tuneli su u lošem stanju, potrebno je uložiti u ventilacijski sustav. S vremenom se nadamo da ćemo i za to biti spremni - zaključio je Ratković.

Cijene s PDV-om

Kaštel Sućurac (10km od Splita) - za radnike 380, a za studente i učenike 190 kuna
Kaštel Gomilica (12 km od Splita) i Kaštel Kambelovac (15 km) - za radnike 460, a studente i đake 230 kuna
Kaštel Stari (18 km od Splita) i Sadine (22 km od Splita) - za radnike 460, a za studente i đake 250 kuna
Labin Dalmatinski (29 km od Splita) i Prgomet (34 km od Splita) - za radnike 650, a studente i đake 500 kuna
Preslo (35 km od Splita), Bakovići (38 km od Splita), Primorski Dolac (41 km od Splita) - za radnike 800, za đake i studente 550 kuna

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari (9)

 • (Gost_9222)

  Dobra ideja. Nadam se dobroj i kvalitetnoj usluzi.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2726)

  Pohvalno!
  Kad će se uvest dnevna ili tjedna karta?

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5182)

  Briga me, to je i onako za crne graditelje koji ne plaćaju komunalije, nego in mi pošteni financiramo i vlak.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1144)

  hebote..u 21 stoljecu..ovaj jedan od tri kralja..o povezivanju splita sa okolicom ..napredak..nema sta..;)

  oko 2 godina prije
 • Ivica (Gost_5816)

  Nadajtese nećete to vidit dok god komunise imate na vlasti SDP

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7894)

  Zato je adeza u Kaštilima upalila svitlost i njime obasjala svekoliku divljač, osobito onu po gaju i brdu koja je njezina najvjernija, time i najgluplja izborna baza. Zato su in u zadnji 25 godin izgradili velegrad: od Rudin priko Raduna do Kave sa svim sadržajima, pa i podzemnom i nadzemnom željeznicom. I šta će Kaštelima Split, sitite se Andromaka i ekipe s osnivanja općine: "Imat ćemo svoje bolnice, škole i fakultete,...". Ej selo veselo...

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7161)

  A za penzionere, koja je cijena? Biće da je mukte.

  oko 2 godina prije
 • gost111 (Gost_6166)

  Bit če vješt kada se spojeTrogir Kaštela.Solin .Split Omiš sa tramvajem na struju.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_4156)

  Udovcicu prosetaj do zeljeznicke stanice u Sucurcu pa pogledaj prazni peron koji je bija predvidjen za invalide. Mozes pustit ovce neka tamo pasu.a nemate novaca. Prosetaj malo, znan da od toga nemas nikakve koristi, ali prosetal.

  oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara