ZA SUDIONIKE IZ LOKALNIH UPRAVA, PREDSTAVNIKE INSTITUCIJA I USTANOVA
U dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću, u utorak, 8. prosinca, s početkom u 10 sati, održava se seminar pod nazivom „Interreg programi i prekogranična suradnja, koji zajedno organiziraju Herritage Go Pro i Grad Kaštela.

Seminar je besplatan, a organizatori očekuju da se seminaru odazovu sudionici iz raznovrsnih područja struke, interesa i organizacijskog karaktera, poput predstavnika  lokalne i regionalne samouprave, predstavnika obrazovnih i znanstvenih ustanova, muzeja, razvojnih agencija, turističkih zajednica i sličnoh institucija.

- S uključivanjem Hrvatske u sastav Europske Unije u zemlje podložne Europskom fondu za regionalni razvoj (tzv. ERDF-u)  je proširena mogućnost sudjelovanja u četiri programa transnacionalne suradnje (Mediteran, Dunav, Adrion i Središnja Europa), a tematski prostor će biti čitav teritorij Republike Hrvatske, a područja koje će obuhvaćati ti programi će u teritorijalnom smislu uključivati cijelu Hrvatsku s punim kapacitetima primjene programa na područjima skrbi pojedinog projekta. S obzirom na niz recentno zaključenih projekata navedenog tipa kao i zbog nadolazećih programa transnacionalne i međuregionalne suradnje unutar europskog ekonomskog područja sve se više aktualizira i postaje integralnim dijelom traženja podrške za ostvarivanje izvjesnog regionalnog razvoja.

Razlozi za iniciranje navedenih programa je zapravo dio realiziranja plana Europske komisije za provedbu procesa stvaranja i unaprjeđenja veza, kao  i razvijanja višeg stupnja kohezije unutar čitave europske zajednice tijekom razdoblja između 2014. i 2020. godine. Zadaće i ciljevi programa su posebno usmjereni na redukciju postojeće nejednakosti regija Europske unije, razvijanje zabačenih i nedostatno razvijenih regija po pitanju ekonomskog i društvenog stupnja, kao i održivosti okoliša, s posebnom brigom za specifičnosti i mogućnosti samih regija. Programima međugranične i transnacionalne kooperacije doprinosi se općem unaprjeđenju međusobnih odnosa i smanjivanju gospodarskih razlika među regijama ujednačenijom politikom razvoja koja će sveukupno povećati konkurentnost na razini Hrvatske, kao i izvan.

Razmjenom informacija i iskustava tijekom programa seminara ponuditi će se mogućnost stjecanja saznanja o metodama sudjelovanja na navedenim programima. Pokušati će se odgovoriti na sva pitanja vezana uz navedene programe što se tiče pristupanja programu i njegovim pravilima, pronalasku partnera, procesu apliciranja, kao i održavanja projekta jednom kada su sredstva omogućena te njihovom rukovanju pri ostvarivanju kapitalizacije istog, što će biti  prezentirano kroz predavanja pojedinaca koje su se ranije susretali s navedenim programima kao i kroz neformalnu panel raspravu sudionika – stoji u informaciji o seminaru.


KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara