KRUNICA I ZORNICE
U župi Uznesenja Blažene djevice Marije u Kaštel Lukšiću započela je adventska priprava za Božić, a povodom priprave u župnoj crkvi svakodnevno će se moliti krunica i održavati mise Zornice.

Krunica će se moliti svakog dana, osim nedjeljom, s početkom u 5.30 sati, a u to vrijeme i svi koji to žele imaju priliku za svetu ispovijed.

Isto tako, osim nedjeljom, svakodnevno će se u 6 sati održavati misa Zornica.

„Da vam srca ne otvrdnu u porocima“

- Pijanici teturaju i padaju iako su pili kako bi se osjećali lakšima. Neki ljudi kad se osjete nesretnima, tužnima, nezadovoljnima, nesposobnima ili beskorisnima, zaustave se u ugostiteljskim radnjama i piju kako bi sve to zaboravili. Izgleda na prvi mah da to funkcionira, ali za koliko vremena? Pijanac se time ne opterećuje jer jadnik već više nije u stanju da bude bez pića. Na koncu konca svi mi na neki način možemo upasti u takvo ponašanje. Naime, ako nas uhvati strah od smrti vrlo je vjerojatno da ćemo se i mi zaustaviti u gostionicama ovoga svijeta i piti sve ono što nam se nudi kako bi zaboravili na vlastitu slabost i prolaznost.

Prvi znak pijanstva kod čovjeka jest nestabilnost na nogama. Nešto sličnoga se događa i sa trijeznim čovjekom kad često prelazi s jedne stvari na drugu, s jednog posla na drugi, iz jednog razmišljanja na drugo bez ikakve stabilnosti i cilja. Zanima ga samo ono što je zabavno i koristi svaku prigodu kako bi se samo veselio i bio radostan.

Na taj način postaje žalostan život onoga tko zaboravi da je puno važnije ono što nas očekuje nakon ovog života. Zato evo prigode gdje nas Gospodin poziva da se probudimo iz naših ovisnosti i pripravimo naše srce za radost Božanskog života koji nema zalaza.


KOMENTARI:

Stari Komentari (6)

 • (Gost_1421)

  a ovisnici o novcu.gadno je i to pianstvo

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1399)

  mislim da ovaj članak puno toga govori o nama

  Hrvate je netko definitivno nečim opio i uspavao tuđim snom. U tom snu Hrvati su se odrekli ne samo svog Boga, svog Božića, nego i sve one tradicije koju je on nosio sa sobom

  Božićni popusti, božićne akcije, božićni pokloni, djed Božićnjak, bijeli Božić, snijeg, praporci, sobovi, jelke, zvončići, sve su ovo ključne riječi koje se danas vežu uz Božić i koje stvaraju sliku našeg Božića u Hrvatskoj, ili našeg Božića u Dalmaciji.

  Gdje je Bog u Božiću? Gdje su Hrvatska i Dalmacija u našem današnjem Božiću?

  U svojoj kultnoj ''oporuci'' pokojni barba Ljubo Stipišić Delmata poručio nam je da se ''probudimo iz tuđeg sna i vratimo sebi dok još imamo kome“. Nitko nije bolje definirao naš problem od njega; Živimo tuđe snove!

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1399)

  Hrvate je netko definitivno nečim opio i uspavao tuđim snom. U tom snu Hrvati su se odrekli ne samo svog Boga, svog Božića, nego i sve one tradicije koju je on nosio sa sobom. Nekadašnji njegovi sibmoli: Sveta obitelj, mali Isus, Božićne kolende i drugi, potpuno su iščezli s naše dalekovidnice i ne vide se više ni iz daleka. Čak se i Njegovo ime izostavlja u čestitanju i ne spominje, već se kaže ''Sretni blagdani''

  Zanimljiv smo mi narod. Vrlo zanimljiv. Odbaciti svoje tako lako i prihvatiti tuđe još lakše. Odbaciti svoju baštinu, svoju stvarnost, a prihvatiti tuđe bajke, tuđe snove.

  Kada jednom zaboravimo na svoje običaje, kada nestane mirisa djetinjstva i sjećanja starih, kad izgubimo vjeru u Boga i osjećaj za baštinu, a potrošimo bajke i probudimo se iz tuđih snova, tko ćemo biti? Kome ćemo se vratiti?

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1223)

  "Nekadašnji njegovi sibmoli: Sveta obitelj, mali Isus, Božićne kolende i drugi, potpuno su iščezli s naše dalekovidnice i ne vide se više ni iz daleka. "

  Koja šteta. Neprocjenjiva...

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6112)

  Djed Božičnjak postoji samo u svjetskoj velesili Hrvatskoj. Zaista čudno da od tako velikog svijeta samo u ovoj velesili postoji taj izmišljeni djed.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_4734)

  Nema niko u Hrvata muda nazvat Santa Clausa pravim imenom, utiravanje u guyicu: Dida Mraz ili Božićnjak, svejedno.

  oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara