KAMENA LJEPOTICA
Prije više od sto godina služila je kao ostava za alat i mjesto gdje bi se težaci nakon rada u vinogradu stali okrijepiti i odmoriti. Danas je nakadašnja dalmatinska kamena kućica, naslijeđe kaštelanske obitelji Antić, pretvorena u prostranu kuću za odmor, a fascinantni pogled iz njezina dvora, ali i unutrašnjosti kuće, puca na cijeli Kaštelanski zaljev, Split, Čiovo... Raj na zemlji.

Obiteljska kuća preuređena u dalmatinskom stilu gdje prevladava kamen, površine je oko 160 metara četvornih. Na dvije etaže smještene su po dvije spavaće sobe s kupaonicama, a jedan dio ove kaštelanske ljepotice namijenjen je za dnevni boravak, prostranu blagavaonicu, kuhinju i teretanu.

Kuća je smještena pri samom vrhu kaštelanskog brda Trećanica, a krasi je okućnica na gotovo 28 tisuća metara četvornih, gdje se nekada nalazio vinograd Antićevih.

Krčenje terena

- Ideja da na svojoj djedovini izgradimo obiteljsku kuću za odmor kod nas se rodila još prije deset godina. Cijeli prostor bio je jako zapušten, trebalo je prokrčiti cijeli teren, bagerima urediti pristupni put da bi se do kuće zapravo moglo doći.

U te poslove uloženo je truda i truda, kao i u samu obnovu stare dotrajale poljske kuće koja je našem pradjedu Vicku, pučkom pivaču i težaku, služila uz vinograd koji se tu nalazio. Najveći trud u sve radove uložio je naš otac Ivan, a evo, kao što vidite, kuća je od ove godine uređena i osposobljena za boravak, odmor i uživanje.

Zapravo najveća vrijednost ove kuće je prekrasan pogled jer nema toga što se iz nje ne vidi. Cijela Kaštela su nam doslovno na dlanu, vidi se cijeli zaljev, cijeli Split, Marjan i Čiovo. A da ne spominjemo kakav je pogled po noći kada sa svih strana bliješte svjetla. Sjedeći u blagavaonici ili ispred kuće imate osjećaj kao da ste u Las Vegasu. Nešto neopisivo - prepričavaju nam braća Antići: Tomislav, Mario i Ante.

Živi zid dva metra širok

Unutrašnjost kuće obiluje starinama. U pojedinim zidovima ostavljen je živi kamen i do dva metra širok. I sobe su uređena spajanjem tradicionalnog i modernog. Uz blagavaonicu je smješten i unutarnji kamin u blizini kojega se nalaze dva starinska pisaća stola, a zidove krase starinske slike i mnoštvo geografskih karata.

Okućnica je jednako tako uređena u dalmatinskom stilu. Na njoj prevladava kamen, a s južne strane kuće smješten je i bazen površine 37 kvadrata, okružen ležaljkama i visokim stolovima za osvježenje i uživanje u hrani i piću. Poviše bazena posađene su i palme, starinska maslina te sadnice mirte i lavande.

- Kad ovdje dođete, proživljavate pravi mir. Kao što vidite, nigdje u blizini nema drugih kuća. Čujete cvrkute ptica, a kada sjednete i okrenete se prema zaljevu - odmarate cijelo tijelo. Ovo je nešto prekrasno... - ne skrivaju svoje zadovoljstvo Antići, koji u planu imaju i izgradnju parka za igranje djece te teniskog terena.

Inače, u predvorju obiteljske kuće Antića, poznatih kaštelanskih ugostitelja, jedna od najpoznatijih hrvatskih klapa HRM-Sv. Juraj snimila je i spot za pjesmu "Zemljo moja".

Baš poput Antića, i brojne druge kaštelanske obitelji u posljednje vrijeme na padinama Kozjaka grade kuće za odmor. U posljednjih nekoliko godina izgađeno ih je na desetke, sve su s bazenima, a prekrasna priroda, još ljepši pogled i svakako tišina i mir razlozi su zbog kojih se Kaštelani privremeno sele u brdo.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari (59)

Učitaj prethodne komentare
 • ik (Gost_173)

  Bravo momci puno srece samo naprjed

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7670)

  Dobra ideja, al previše kiča umisto da su se držali mediteranskog stila.Puno lipših primjera ima u Istri,a i u našoj okolici.

  oko 2 godina prije
 • da da (Gost_1133)

  Kad je Beki bio gradonacelnik onda se govorilo da ce se moci graditi poljske kucice maksimalne povrsine 8 m2 i da ce grad davat besplatni projekt.Navodno tribalo je zastititi pluca Kastili. Jeli to znaci da se GUP prominija? I ja bi nesto slicno ucinija.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5066)

  Kozjak ?? Ovo nije ni vidilo Kozjaka. Ovo je brdo iznad Trećanice. "Planina Kozjak se proteže od Kliškog lanca na istoku, što Kozjak dijeli od Mosora, i dalje u zapadnom smjeru oko sve do prijevoja Malačke".

  Ali sve u svemu kuća je vrh i ideja je vrh ;)

  oko 2 godina prije
 • (Gost_4145)

  (Gost_7670)

  Dobra ideja, al previše kiča umisto da su se držali mediteranskog stila.Puno lipših primjera ima u Istri,a i u našoj okolici.

  reklo bi se" ko ima masla i muda maže"

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1159)

  zavist i zloba, izite se od muke maloumnici i ološ, svaka im čast i svaka pohvala. sposobni su

  oko 2 godina prije
 • Sd (Gost_6153)

  Za svaku pohvalu, napokon se po necem dobrom spominju kaštila, svaka cast!!

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7638)

  svaka cast

  oko 2 godina prije
 • (Gost_3091)

  očeš reč da mi koji nismo naslijedili kulašku didovinu i očevinu da smo manje vridni. možda smo vridniji od kulaka koji su imali sluge " junake"iz zagore za pijat ritke pure dnevno, a koji su nočivali ispod lože na novskom brcu.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1233)

  Zna li itko od 4.5 milijuna hrvata kako danas legalno napraviti vikendicu (izvan naselja).

  oko 2 godina prije
 • gost123 (Gost_7242)

  Bravo .Treba više ovakvih kuća u našoj zajednici.Samo naprijed.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6470)

  jesu li i oni hadezeovci?

  oko 2 godina prije
 • (Gost_3209)

  su svi ozenjeni?????

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2976)

  Lipa i opsirna reklama.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8157)

  Glavno je da nije bosanski stil!Od njega mi se bljuva!Puna su ga Kaštela a to ne bi legalizirana za nikakve novce.a pogotovo one iznad magistrale spodobe od kuća na sve strane nadogradene!Ruglo.jad i cemer!

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7670)

  Ilegalni kič, umjesto jednostavnog mediteranskog stila

  oko 2 godina prije
 • (Gost_241)

  Lipo,svaka čast.Kuća je super,bitno da nima bosanski krov,ka šta ih ima po gomilice,kambelovca i resnika....još jednom,bravooooo Šimunerčevi

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7223)

  Svaka cast obitelji Antic. Pokazali su kakk se slama isprede u zlato . Gledam i divim se. Svala cast.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_3119)

  Sviđa mi se kuća :)

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1421)

  dajte ne pretjerujte. kuća je lipa i skupa i svaka čast da su je uredili,ali nisu oni bili gola kost pa da sada nama neko kazuje kako se slama pretvara u zlato.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_216)

  a šta bi pisali da su ukrali nekome????
  Sama zloba i zavist !
  Kuća je eksta ! Oni su od nečega napravili nešto, a šta ste vi učinili od svojih 10 prsitju???
  Ja prva nisan ništa ali sigurno mi Antići nisu krivi!!!!
  Svaka čast
  lp

  oko 2 godina prije
 • (Gost_216) (Gost_1421)

  puno više. doć iz zagore u ratu sa troje sitne dice , bez muža ,vuć se po tuđin torovima i, služit u drugoga, školovat dicu i ostarit u svojo kući koju je sagradila s dicom.

  oko 2 godina prije
 • grof Đirlić (Gost_6363)

  Imam čast šta znan obitelj osobno i mogu reć svaka čast jer su ljudi i radnici u svakom obliku.U kaštelima uspit s restoranom i poslovima je ravno čudu...

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8187)

  Svaka cast

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7110)

  Bravo, ne obazirite se...

  oko 2 godina prije
 • grof Đirlić (Gost_6363) (Gost_1421)

  a sa se sičan staroga šimunerca i ondašnje pisme vratija se šime

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9215)

  U prvoj polovici 20. stoljeća njihov pradjed Visko Cvitić ovu kuću kao i okolnu okućnicu također je lijepo uredio za ladanje. Mnogi stari Novljani su pričali i spominjali se te kuće i njenog okoliša, a mnogi su je i posjetili, otišli bi kod šjor Viska na razgovor u vrijeme odmora od poljodjelskoga rada u okolnom polju. Danas njegovi praunuci su nastavili tu lijepu obiteljsku tradiciju uređenja ladanjskoga objekta, a ujedno sačuvali tu staru kaštelansku tradiciju kojom su nekadašnja Kaštela obilovala (u neposrednoj blizini se nalazi i ladanjska građevina obitelji Šantić). Sve pohvale i čestitke momcima na očuvanju i zaštiti staroga kaštelanskoga identiteta! Momci samo naprijed Vi ste budućnost i perspektiva (tradicijska, baštinska, ekonomska...) naših Kaštela!

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1399)

  ma baš, tradicija je imat bazen na trečanici

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9221)

  Ladanjska građevina cijenjeni goste 1399, što je bila tradicija starih Kaštelana!
  Ista je imala čatrnju za vodu i veliku kamenicu u kojoj su se mogli i kupati!
  Bazen nije novotarija današnjice!

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1399)

  tradicija je čatrnja i velika kamenica, bazeni su moderni po izgledu i veličini

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9215)

  Ladanjske građevine su tradicija, a čatrnja i kamenica su nužni popratni sadržaji tih istih građevina, koji se zbog napretka tehnologije izrade i upotrebe raznovrsnih novih materijala drugačije oblikuju. Što je to pojam moderno po Vama cijenjeni goste 1399, a vezano za bazen?

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1399)

  a šta je po vama pojam tradicija tavelice oko bazena, palma i baluni na rasvjeti.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9216)

  Tradicija je ladanjsko graditeljstvo u Kaštelima, koje su stari kaštelani nadasve njegovali u kulturi svoga svakodnevnog življenja!
  Ponovno Vas pitam da mi pojasnite: Što je to po Vama moderno u izgledu i veličini bazena?

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1399)

  a šta je vama tradicija

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1399)

  (Gost_9216)

  Tradicija je ladanjsko graditeljstvo u Kaštelima

  koje su to ladanjske kuće u kaštelima.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7028)

  Koje budale komentiraju,kakvi je to bosanski KIC?volija bi da mi objasne...

  oko 2 godina prije
 • gost23 (Gost_3141)

  A gdje je tu raj. Maldivi .Sešejli .Mauricijus.Karibi itd...

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9215)

  Gostu_1399
  Kaštela su puna ladanjskih građevina od postanka Kaštela pa do danas, malo bolje promatrajte građevine oko sebe pa će te iste uočiti.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7162)

  jesu i šimunerčevima iza 45-e partizani oteli imovinu

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9215) (Gost_7162)

  ja nisan fetivi kaštelanin od stoljeća 7-og pa samo u svom selu reci koje su ladanjske kuće.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5227)

  A ona jadna bolesna žena u čemu živi?????Pa kako ih nije sram ovo prikazivati!!!Sigurno radom to stekli nisu?Nisam zavidan boze sacuvaj,all ovo je stvarno za izrigat!Sta si veći kriminalac i lopov to si ovde cijenjen i u crkvi i bilo di!Koji paralelni svjetovi!Gadljivo!

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6112)

  Vila je izvorno bila rimska ladanjska kuća sagrađena za više slojeve društva. Postojala su dva tipa vila: vila urbana, koja je bila provincijska rezidencija udaljena od grada samo dan-dva, te vila rustica, poljoprivredno gospodarstvo na kojem su trajno živjele sluge koje su općenito ondje zarađivali. Ona je bila usredotočena na samu vilu, vjerojatno samo sezonski nastanjena.

  oko 2 godina prije
 • gost12 (Gost_2164)

  Bože sačuvaj .Ja živim u paklu.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6238)

  svaka kuća u mediteranskom stilu je lijepa pa i ona stogodišnja netaknuta osim onih na tri četiri kata sa kosim snježnim krovovima i drvenim ogradama sa borom ispri kuce......

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6238)

  I narančastom ,sivom,fasadom!Sa raslinjem koje vodilo nije Dalmaciju!Tj više je betona nego raslinja!

  oko 2 godina prije
 • mate (Gost_1193)

  Bravo Antići, svaka čast, za ovu pohvalu oću punjeni ramstek sa gljivama i kumpirima!
  Mate

  oko 2 godina prije
 • mate (Gost_1193) (Gost_3150)

  kaštelanska tradicijsaka spiza

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6168)

  Najlišpi in je kauč i tabure!

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8482)

  Ljudi, nemojte bit zlocesti u komentarima. Nije da svako ko je nesto stekao mora bit lopov, bez obzira na danasnje statistike. Pustite ljude da zive i rade, to je obiteljski posao u kojem svi sudjeluju i uspjesni su u tome. Mala crtica o necem pozitivnom u Kastelima, a o ukusima se od antike ne raspravlja. E da je toga vise!
  Trebalo bi nam bit drago zbog tudeg uspjeha...
  Svaka cast Šimunovi i samo tako nastavite! Bravo!

  oko 2 godina prije
 • (Gost_186)

  bija san dite iz osnovne škole, kad nas je anita koja je išla snan u razred vodila kod sebe doma da vidimo bor i jaslice. to je bija najlipši bor i najlipše jaslice u selu. po sobe su zauzele. eto sad san ostarija ali se toga sičan. sičan se kad su brali kukuruz , zvali bi nas dicu da dođemo na rivu ispod kuće in krunit kukuruz i da donesemo pijat i žlicu jer će aniti mater skuvat puru za sve nas "radnike". i mi bi došli i bilo nan je lipo i veselo.nije se gledalo koje bodulsko dite ,a ko vlaško. bilo nas je sa porta, sa brca i iz štrada.tako je to bilo do 1962 do srednje škole.

  oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara