ŠKOLA BIJAĆI U PROJEKTU ACES
Učenici i djelatnici škole Bijaći iz Kaštel Novog ovog su tjedna bili domaćini učenicima i nastavnicima osnovne škole Goce Delčev iz Mogila, makedonskog grada u blizini Bitole, a sve u sklopu projekta Academy of Central European Schools – ACES.

Cilj ACES-a je poticati učenike i nastavnike na suradnju i razmjenu znanja i iskustava, te inovativnih načina učenja važnih za proces europske integracije.
Škola Bijaći uključila se u ovaj projekt, odnosno njegov ciklus koji nosi naziv „Vrijedno našeg truda“ te je ugostila učenike škole iz Mogila u pratnji nekolicine nastavnika i ravnateljice Liljane Kostovske.

Zajedno sa svojim gostima učenici i djelatnici škole Bijaći  svoje djelovanje ovog tjedna u ovom projektu, usmjerili su na međugeneracijsku solidarnost i interkulturalnu suradnju.

- Upravo iz tog razloga organizirali smo radionice, pa su tako starijim osobama učenici pokazali nove komunikacijske tehnologije, a starije osobe učenicima dio tradicijske kulture.
U pratnji domaćina nastavnici i učenici iz Makedonije  posjetili su  znamenitosti Trogira, Solina i Splita, gdje su se susreli i s predsjednikom kulturnog društva „Makedonija“ Angelom Mitrevskim.
No najviše vremena proveli su u Kaštelima, pa su tako posjetili dvorac Vitturi i Muzej grada Kaštela, gdje im  je viši muzejski pedagog Mario Klaić govorio o kaštelanskoj povijesti. Posjetili su i postav župne riznice u Kaštel Štafiliću, gdje ih je ugostio župnik  don Damir Bistrić , razgledali su Botanički vrt škole Ostrog, dok su Biblijski vrt, zbog nemogućnosti cestovne komunikacije, upoznali preko brošura, knjiga i fotografija, koje im je ustupila Ivna Bućan. Vrijeme nas je omelo i u posjetu lokalitetu Bijaći, no kroz razgovor smo ih upoznali i s značajem tog lokaliteta.

U srednjoj školi Braća Radić gosti su, zahvaljujući ravnateljici Mariji Kezele i profesorici Anđelki Prlić,  imali priliku sudjelovati u radionici Zdrava mediteranska prehrana, a osim kako se priprema mediteranski ručak naučili su i kako se spremaju domaće fritule.
Članovi ribičkog društva Nebojsija pokazali su gostima tajne udičarenja i sportskog ribolova, a uz priredbu dobrodošlice u našoj školi, učitelj Mario Radunić organizirao je za učenike i niz zanimljivih događanja – kazala je ravnateljica škole Bijaći Jadranka Šošić o programu kroz koji su gosti prošli tijekom četiri dana i tom priikom zahvalila se učenicima i njihovim roditeljima, djelatnicima škole, dječjem vrtiću Kaštela i ravnateljici Ivanki Vučici, kaštelanskim ugostiteljima i turističkim djelatnicima, članovima Nebojsije, Muzeju grada Kaštela, školi Ostrog i ravnateljici Nevenki Maras, Gradu Kaštela, turističkim zajednicama Kaštela i Solina, Ivni Bučan i svima ostalima, koji su na različite načine pomogli da se gosti u Kaštelima osjećaju što ugodnije.

Goste iz Makedonije primio je i gradonačelnik Grada Kaštela Ivan Udovičić sa suradnicima, uputivši im riječi dobrodošlice i zahvale za suradnju, a gradonačelniku, kao i svojim domaćinima zahvalila je ravnateljica škole Goce Delčev, Liljana Kostovska, naglasivši da ovo nije njihov zadnji posjet ovom dijelu Hrvatske te pozvala svoje domaćine na uzvratni posjet Makedoniji.

Foto: OŠ Bijaći, Ante Majić


KOMENTARI:

Stari Komentari (15)

 • (Gost_228)

  Neka su dica došla. Lipo je to! A još je lipše sta sigurno ne znaju dobro hrvatski pa nisu imala prilike razmit nebuloze ravnateljice i gradskih glavešina.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6223)

  Škola je kao shopping centar, već okićen bor, a nije ni advent krenuo. :(

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8184)

  U Bijacima vec Bozic.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7179)

  Ima se, može se! Nije li dojam najbitniji?

  oko 2 godina prije
 • (Gost_4178)

  Jel im vječna ravnateljica za marendu spremila gravče na tavče ?

  oko 2 godina prije
 • (Gost_3206)

  možete je voliti oli ne voliti ali je najboja ,naprid tešije.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2106)

  Uvijek je bilo ljubomore. Žena lipo izgleda, vrijedna, pametna i uspješna.
  Bilo bi dobro da ima više ovakvih ravnatelja a ne onih koji jedva čekaju da prođe dan. Samo tako gospođo ravnateljice.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_4200)

  A pohvale lipom i sposobnom nasem gradonacelniku

  oko 2 godina prije
 • Bravo (Gost_2239)

  Sve pohvale dici, roditeljima koji su ugostili dicu, ravnateljici i svima ostalima. Ostavite pljuvaku u ustima, ostat će vam suvo grlo.
  Ovo su super pohvalni projekti. Neka se dica druže, neka putuju, neka vide svita. Sigurno će im ostat samo lipe uspomene.
  A vi šta se bojite svita brzo pod deku, ide baba rogaaaa.....

  oko 2 godina prije
 • (Gost_219)

  Vama je ljubomora ako se govori istina, što bi vi osim hvalili kada ste obični niskopozicionirani strijelci. Da, dobro je putovati, družiti se i viditi svita, no draže bi nam bilo da nam je škola spremnija za 21. stoljeće. Opremljenost kabineta, razina znanja, pristojno odijevanje i uljudnost nastavnika (čast izuzecima) te kud i kamo bolji projekti koji bi koristili i dici i našem razvoju. Ocjene znanja naših učenika iz srednjih škola sigurno bi bile bolje, no mi idemo unazad na žalost svih nas kao i cijeli grad s ovim vječnim vodstvom.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6208)

  LJubomora što se troše naši novci

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6222)

  Bravo! Neka dica putuju i upoznaju druge krajeve. To je uvik dobro. Jedan od najvaznijih vidova ucenja

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1865)

  Bitolaaaa
  Moj roden kraaaaaaj
  Jas te sakaaam
  Za tebe pejam...

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7155)

  Jovano ,Jovanke, Kraj Vardarot sedis mori, Belo platno belis, Belo platno belis duso, Sî na gore gledas.
  Jovano ,Jovanke, Jas tebe te cekam mori, Doma da mi dojdes, A ti ne doa|as duso, Srce moe Jovano.
  Jovano ,Jovanke, Tvojata majka mori, Tebe ne te pusta, Kaj mene da dojdes duso, Srce moe ,Jovano

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7788)

  Di si ane

  oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara