NA SNAZI OD 15. STUDENOG- KAZNE 700 KN
Pod zimskom opremom za vozila najveće dopuštene mase do 3,5 tone podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lanci za snijeg (pripravni za postavljanje na pogonske kotače).

U prosincu 2013. godine Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture donijelo Odluku o obveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj (NN 145/2013.), u kojoj se navodi da je zimska oprema obvezna na pojedinim dionicama od 15. studenog tekuće godine do 15. travnja iduće godine, u ovom slučaju od 15. studenog 2015. godine do 15. travnja 2016. godine. 

Prema Odluci, obvezna uporaba zimske opreme, odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika.

Također, cestarske službe, ovisno o vremenskim uvjetima mogu uvesti zimske uvjete prije ili/i nakon tog razdoblja u slučaju snijega ili poledice. Tada je obvezna zimska oprema sukladno spomenutoj Odluci. 

Pod zimskom opremom za vozila najveće dopuštene mase do 3,5 tone podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lanci za snijeg (pripravni za postavljanje na pogonske kotače).

Zimska oprema autobusa i teretnih vozila su ili zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima ili lanci za snijeg postavljeni na pogonske kotače, a ako zbog tehničkih razloga lanci ne mogu na pogonske kotače, moraju imati zimske gume (M+S).

Zabrana prometa na određenoj dionici, nastupa proglašenjem zimskih uvjeta (sukladno članku 193. Zakona o sigurnosti prometa na cestama - NN 87/08). Ako prometna policija zatekne vozilo bez zimske opreme na cesti u vrijeme kada je zimska oprema obvezna, naredit će vozaču da odmah zaustavi vozilo ili da nastavi voziti cestom na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno ili da upotrijebi zimsku opremu. U suprotnom, vozaču prijeti novčana kazna od 700 kuna.


KOMENTARI:

Stari Komentari (4)

 • (Gost_4156)

  Kako prolazit na tehnickome sa ovako izlizanim guman, a ima puno aut kojima bi tribalo momentalno skinit tablice i radi gum i radi bremse i radi tehnickome neispravni aut. Kako neki pustaju na tehnickome. Mislidu da cinidu usluge a onda obratno.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6204)

  goste 4156 ne budi škrt,stavi sto kuna u prometnu i puštat ce i tebe!! gunđalo staro

  oko 2 godina prije
 • 6204 (Gost_4156)

  To smo mi, Gundalo si ti i svi ca mislidu ka i ti. Da imas dicu mislija bi drukcije. Triba diko procitat knjigu, a ne siidit po kaficima. Ucini cako pametnu za ovo Ludo drustvo pocmi ga licit jer u protivnom kad ostaris bit ce ti kasno. Ti uvali sto kuna pa se pitaj u kome svitu ti zives.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5177)

  Procvitali limuni naranče jorgovani nešpule...u ciloj državi ni blizu nule ..i obavezno zimske gume....šta je naj važnije KAZNA 700.Kn. da ti slućajno auto nebi sklizlo...ma vodi se raćuna o svemu....?????

  oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara