BIONIČKI VINOGRADAR
Kada vam struka da nagradu “Uzorni vinogradar”, onda itekako znate kako vam se rad na zemlji – isplatio! Upravo taj laskavi epitet zaslužio je Ivica Milan na posljednjoj 25. Sabatini, međunarodnom susretu vinara i vinogradara.

Ovaj Kaštelanin, koji ima vinograde u Kaštel Novom, prvi je na tom području donio sadnice i uspješno uzgojio vinograde pošipa. Autohtonu vinovu lozu s otoka Korčule, upravo je Milan uspio udomaćiti na padinama Kozjaka.
– Pošip vam je kralj bijelih vina Dalmacije! Bogovska je to sorta, koju sam s ljubavlju, ali i s puno truda, ukorijenio u svojim Kaštelima – započeo je ovaj brodograditelj po struci o svojoj vinogradarsko-vinarskoj priči koja je počela prije dvadeset i tri godine.

Škveranin iz ‘Radeža’

Ivica je poslom bio vezan uz brodogradilište “Radež” na Korčuli, gdje je radilo i dosta mještana Čare i Smokvice, iz kotlina u srcu otoka koje su bogomdane za pošip.

– No moja Kaštela su još povoljnija za vinograde pošipa. Na Korčuli su vinogradi u kotlinama, u polju, a kod nas su tereni terasasto posloženi, cijelo vrijeme izloženi suncu, na bogatoj zemlji, dubokom tlu koje pogoduje trsovima loze – brzo nas je u zemljišne položaje uvukao Ivica Milan.

– Tako sam vam je danima slušao korčulanske priče o pošipu, te 1993. godine sudjelovao u berbi toga bijelog grožđa, i u glavi mi se odmah rodila ideja kako ću na zemlji svojih predaka, u Kaštelima, zasaditi upravo tu sortu.
Zamišljeno i učinjeno!

Zasadio je Milan prvi pošip u Kaštelima, 610 trsova ove bogovske sorte položeno je u zemlju u veljači 1994. godine, na području Budožić i Sitnik.

– Prvu berbu smo imali 1995. godine, prvi urod nas je sve ugodno iznenadio. Negdje oko tisuću litara vina smo knjižili, što je za jednu obitelj bilo puno, a za izlazak na tržište malo. I eto vam moje nove muke – kako sada napredovati? Srećom, stariji sin Matej, sada 31-godišnjak, zarazio se tom mojoj ljubavlju prema vinogradima i vinarstvu, pa zajedno sa mnom radi na OPG-u Milan Ivica. Mlađi, 30-godišnji Marin, naslijedio je drugi dio moje ljubavi vezan uz brodove. On vam je pomorac, nautičar – s ponosom nam govori najstariji Milan.

– Sada imam 2708 trsova, a, mogu slobodno reći, i vrhunsko vino kontroliranog podrijetla, s mnogo nagrada. Dobro je sve, borimo se na tržištu, radim na zemlji, unaprjeđujemo ponudu na OPG-u, i puno toga je još u planu...

Marketing i proboj

A taj plan se odnosi na marketing i daljnji proboj na tržištu, jer zaludu vam dobar vinograd i dobro vino kada nema prepoznatljivosti na tržištu i dobre prezentacije samog proizvoda.

Taj dio posla itekako odradi sin Matej, koji s ocem provodi i mnoge dane u vinogradu. I ore, freza zemlju, reže lozu, od napasnika štiti trsove, brine se o grožđu, stvara ukusnu kapljicu koja, eto, godinama dobiva za svoju kvalitetu i povelje, priznanja, medalje.

– A što ću tek napraviti sada na zemlji kada sam jedini i bionički vinogradar? – nasmijao se Ivica Milan jer mu se upravo bližila kraju i terapija u makarskoj “Biokovci”, nakon operacije oba kuka, koje je zamijenio umjetnima.

Rekli bismo, teško je u utrci s Ivicom Milanom biti prvi.
Prvi je on vinogradar koji je donio korčulanski pošip u Kaštela, a vjerojatno je prvi koji će s oba umjetna kuka opet na rad u vinograd, među trsove.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari (32)

 • (Gost_9129)

  Velike i iskrene čestitke od isto vinogradara i vinara iz Kaštela. Malo nas je al imamo vrhunska vina. Neka pati koga smeta, jer sada će se javljati oni o malim količinama i arhivskom vinu.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_5155)

  Svaka cast i samo naprid! Da se bar vise vina pravi u Kastelima

  oko 3 godina prije
 • (Gost_5161)

  a sta reci..nego..svaka cast..na zdravoj obitelji i lozi..;)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6686)

  Bravo Milane...

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2154)

  Svaka cast! Ovo je primjer u kojem bi se Kastela tribala razvijat.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1505)

  kaštelani se bave vinogradarstvon otkad je kaštela a danas je vjest vina imaju i kaštela .

  oko 3 godina prije
 • (Gost_3199)

  Svaka cast Ivici i cestitke na svemu.
  Iako, nije prvi koji je donio posip u kastila, bilo ga je i prije toga.On je prvi koji je napravio veliki nasad iskljucivo sa tom sortom.Samo malo ispravke radi.
  Jos jednom, cestitke Ivici na svemu.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2064)

  (Gost_2154)
  Svaka cast! Ovo je primjer u kojem bi se Kastela tribala razvijat.


  di če se kaštela razvijat sad kad se plodna zemlja prodala i na crno izgradila

  oko 3 godina prije
 • (Gost_7099)

  Baš mi je drago. To je vijest. I zato sada pola stanovništva Kaštela živi od loze.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_7099) (Gost_2064)

  pola stanovništva Kaštela živi od loze.

  kojih pola.o čemu vi govorite. recite koliko vinogradara ima u 7 kaštela i koliko vina svi skupa proizvedu

  oko 3 godina prije
 • (Gost_9156)

  Svaka čast. Hrabar čovik. Operira oba kuka. a mene hvata panika zbog jednoga.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2154)

  Odgovara: # 380101

  Istina, ali triba gledat naprid i razvijat zadrugarstvo. Ako ovi malobrojni bi pesimisticno gledali onda bi sve zaraslo u korov. Danas jedini model sto se moze ucinit je slicno sto ova ekipa na Solti radi tj. Okrupnjuju zemljista i pikusavaju bit ekonomski ucinkovitiji. Znam nije lako ali nevidim neku alternativu za sacuvak Kastelansko poje.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_120)

  jeb... vas kari i loza jugovinil je budućnost.

  oko 3 godina prije
 • Vrtli (Gost_7188)

  sad zapivaj
  sladoled, sladoled
  slađi neko med
  Bravo Žmak, Bravo Sonja i naravno sinovi Matej i Marin

  oko 3 godina prije
 • (Gost_7099)

  "Danas jedini model sto se moze ucinit je slicno sto ova ekipa na Solti radi tj. Okrupnjuju zemljista i pikusavaju bit ekonomski ucinkovitiji."

  Je, ali smo sve pikove i zadruge satrali ranih 90-ih ka bastione nepotrebnih "kolhozističkih" ideja. Došlo iz guzice u glavu, a? E bar zato konzistentno glasamo od 90-te: za one koji su poljoprivredu (i svu ostalu privredu) uništili. Da nije za plakat, umra bi o smija.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_7099) (Gost_2064)

  nemoj te ih podsječat na to vrime.oni bi se danas zakleli da nisu ništa zatrli ka šta i nisu ,oni su samo digli ruke da se to čin prije satare i nestane.primitivci kakve je sam bog stvorija podržavali su one koji su došli ka mesije da in otvore oči u kakvon su mraku živili i kako nisu u boga virovali i kako su in komunjare sve upropastili.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6139)

  Odgovara: # 380117

  Goste 120 znaš li ti šta su kari i loza ?

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6385)

  Čestitka čoviku, ali cijelo kaštelansko vinogradarstvo je amatersko. Sitno, premalo loza i vina. Kaštela čak nemaju ni veliki podrum kakav primjerice imaju Istrani i Đakovo. Žao mi je, ali ovo što ovaj čovjek radi je čisto sitno osobno uživanje (dokolica).

  oko 3 godina prije
 • gost (Gost_8450)

  gostu 6385a šta ti radiš u dokolici biče igraš balote i pametuješ

  oko 3 godina prije
 • (Gost_8302)

  Nikad se neće stići Istra i Đakovo!

  oko 3 godina prije
 • Oni sa lumbrelinin i familija. (Gost_3214)

  Znan dobro Žmaka i pratin to reklo bi se od samog poćetka.
  Malo sn dava na to ;ali se muka vavik na kraju isplati, i ne prođe uzaludna.
  Da Bože dogodine bar duplo.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_4771)

  Odgovara: # 380123

  "Je, ali smo sve pikove i zadruge satrali ranih 90-ih ka bastione nepotrebnih "kolhozističkih" ideja. Došlo iz guzice u glavu, a? E bar zato konzistentno glasamo od 90-te: za one koji su poljoprivredu (i svu ostalu privredu) uništili. Da nije za plakat, umra bi o smija."

  Ni meni nije jasno tko glasa za istu ekipu svih ovih godina ali ako si takvi pesimista i nista ti nije po volji pa ajde u svit i nadi svoje misto pod suncem.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_198)

  bravo zmak

  oko 3 godina prije
 • 2305 (Gost_7204)

  Odgovara: # 380117

  Baš i nije tako!Ako se ima voje i zemje samo naprid u sadnju pošipa i crjenka !Svaka ćast karin ali i Jugovinil je prošlost.Znam dobro Žmaka,ako se sami ne snađete, uvijek postoji alternativa u prodaji-otkupu grožđa.Jesmo li spremni zasukati rukave?Ja jesam!!!

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6119)

  "Ni meni nije jasno tko glasa za istu ekipu svih ovih godina ali ako si takvi pesimista i nista ti nije po volji pa ajde u svit i nadi svoje misto pod suncem."

  Je li ti bi mene potira? A ja neman ka neki rezervnu domovinu, nego svoju jedinu želin vidit ugodnu za život dice svoje i tvoje, a ne ovakvu nakaradnu i nefunkcionalnu po svim pitanjima: od suda i policije, do školstva i biznisa. A to se ne rješava glorifikacijom hobista i malomišćanskih kvazi-"projekata". A čoviku na trudu svaka čast: on je svojim zadovoljstvom već nagrađen.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2256)

  na cijoj zemlji je vinograd

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1187)

  na tvojon

  oko 3 godina prije
 • (Gost_9215)

  Čestitam Ivici Milanu na ovom uspjehu!

  oko 3 godina prije
 • gost (Gost_97)

  Svaka čast . gosp .Milanu trud es uvijek isplati. Samo naprijed. .Domaći tj. Starosjedioci. prodali su kuče u centru mjesta. strancima a oni su otišli pod Kozjak na poljoprivrednu zemlju i tamo napravili kuče.U kojoj se to zemlji kvalitetno zemljište upropasti sa betonom.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2256)

  gostu 1187 bravo 5

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6114)

  Di bi moga kupit 50 litar ovega vina?

  oko 3 godina prije
 • (Gost_4583)

  u ribole

  oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara