MLADI SLUŠALI O EKOLOŠKOM UZGOJU MASLINA I DEGUSTIRALI ULJE
U organizaciji udruge Trokut mladih Kaštela ovoga vikenda održana je peta iz ciklusa od šest  radionica projekta „Stari uče mlade“ na temu maslinarstva, a s naglaskom na ekološkom uzgoju maslina.

Voditelj, a ujedno i domaćin, ovoga puta  bio je Bogdan Pensa, koji je mladima govorio o  prednostima ekološkog ili organskog uzgoja, kao što  su očuvanje plodnosti tla, kvalitete vode, smanjenje nitrata u tlu i tome slično.

Također, kako su polaznici mogli čuti i naučiti od Pense, koji u svom obiteljskom masliniku u Kaštel Lukšiću i prakticira eko način uzgoja maslina, on čuva biološku i genetsku raznovrsnost i proizvodi kvalitetne i zdrave kulture bez ostataka rezidua pesticida i štetnih tvari, a  svi koji su se odazvali ovoj radionici imali su priliku, osim o samom uzgoju, doznati više i o preradi i čuvanju ulja, ali i degustirati ga.

 

-Mi sve počnemo s nekom euforijom  i stvorimo famu oko toga, a ekološki  uzgoj je u današnje vrijeme, pored svih nametnika koji su već navikli i na kemijska sredstva za zaštitu jednostavno rizik , kao i odricanje od bilo kakve upotrebe tih sredstava i NPK gnjojiva, posebice dušičnih, koji po najnovijem saznanjima utječu i na zagađenje podzemnih vodotokova i svega, kazao je Pensa, naglašavajući kako je  je nadzor u državi zaista kvalitetno uspostavljen, čak je  i rigorozan, ali da i treba tako biti.

Kako se moglo čuti,  i sam je u prijelaznim razdoblju i ove godine neće dobiti markicu bio ulja, ali je zato uzorkovanjem  ploda sa svakog stabla i provjere na 450 reagensa,  utvrđeno  da nema traga sredstvima za zaštitu bilja.  Samo ulje iz takvog uzgoja,  na tržištu je dosta skuplje,  a i potražnja raste napomenuo je Pensa, dodajući kako  lani zato nisu ubrali ni litru ulja, jer nisu tretirali stabla u ovom masliniku, koji može dati između 15 i 20  tona ploda u prosječnoj godini.

Mladi su tako imali priliku  čuti i kako su masline bile jedan sporedni proizvod, posađene po rubovima parcela i vinograda, bez obzira gdje su oni bili, s tim da je postojala granica na Kozjaku iznad koje se masline nisu sadile, u visini protupožarnog puta, a u Donjim Kaštelima i malo niže . Razlog tome su bile oscilirajuće zime, pa je zapamćena  1956. godina, kada su oko  Sv. Josipa veliki led i snijeg koji su došli, uzrokovali smrzavanje soka, koji je već bio prokolao maslinama, pa su sve  jednostvno nestale jer se odvojila kora maslina.

- Rijetki su ovakvi mladi ljudi koji barem pokušavaju nešto pozitivno organizirati i zato sam se rado odazvao pozivu - kazao nam je Pensa, zadovoljan odazivom  mladih jer su, kako je rekao, svakodnevno bombardirani lažima sa svih strana.  

-Čas se od slanine umire jer izaziva rak, sutra  neki drugi kažu drugo, a ja kažem jedno, mladi ne trebaju raditi u masliniku, ne trebaju se baviti maslinama, ali barem da znaju šta im lažu a šta ne -  zaključio je voditelj  ove radionice, napominjući kako se njegova obitelj uvijek  bavila  poljoprivredom i zato ga izuzetno ljuti, i osjeća se loše kada netko u Kaštelma spominje prodaju zemljišta, jer je najmučnija stvar kada se odričite dijela djedovine.

Podsjetimo, glavni cilj ovoga projekta kojeg provodi udruga Trokut mladih Kaštela, pod pokroviteljstvom Grada Kaštela,  upravo  je približiti mladima određene tradicionalne vještine kao što su povrtlarstvo, spravljanje autohtonih kaštelanskih jela, šivanje,  ljekovito bilje,  maslinarstvo te vinogradarstvo i vinarstvo, pa su i voditelji radionica umirovljenici koji su voljni  svoja znanja i vještine prenijeti mladima.


KOMENTARI:

Stari Komentari (12)

 • (Gost_5161)

  jeli..ovaj sa stapom..u ruci..trazi vodu..ili govori..kako ce tu..proci..voda i kanalizacija..;)

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2064)

  da je predavanje o tome kako dobit u kladionici bilo bi mladih ka na stadionu

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6102)

  Sve pohvale za barba Bogdana , steta sta nema vise volje i zelje u nasih mladih

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1157)

  Uhljebi moraju oprat lovu pa organizuju radionice-MOST će vas sve ukinuti,pa vi tematizirajte o svom trošku.......

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2162)

  Niko ovde pere novce, sta nr valja kad mladi cine nesto za svoju sredinu. Trebali bi se kao svi kroz politiku provlacit kao cila kadtel

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2162)

  Ovi iz trokuta vrijedea svake kune. Stalno nesto rade i organiziraju a nemaju podrsku nikoga vec sve sami. Svaka cast svima i mladom voditelju projekta stari uce mlade.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1744)

  Tili smo doc sad nan je za. Brali smo masline.:(

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5190)

  Trokut je ovdje jedina institucija koja brine o mladima. Zivili vi nama jos dugo godina.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2239)

  Ja jedva čekam da Most devalvira kunu. Bit će jeftini stanova i parcela od ovi šta su digli kredite.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1187)

  i kad počne otvarat tvornice i da tvornice radnicima eto blagostanja

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7136)

  bio ulje ?

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7200)

  Bio je ulje, sada više nije.

  oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara