IZVRSNA MASLINARSKA GODINA REZULTIRALA I ODLIČNIM URODOM
U slučaju stare masline u Kaštel Štafiliću svakako ne vrijedi ona – maslina je neobrana, jer svake godine upravo njezina berba obilježi sezonu berbe ove uljarice u Kaštelima.Tako se i ovog subotnjeg jutra u raskošnoj krošnji ove starice i pod njom našla prava svita berača.

U tradicionalnu berbu, koju su organizirali  društvo za očuvanje kulturne baštine Kaštela "Bijaći" i udruga maslinara  "Mastrinka", uključili su se tako i predstavnici Instituta za jadranske kulture, Turističke zajednice Kaštela, kao i djelatnici Komunalnog pogona i  Grada Kaštela, na čelu sa zamjenikom gradonačelnika Zoranom Bonacinom, dakako uz nezaobilaznu pomoć kaštelanskih vatrogasaca.

A kaštelanska maslina, jedinstvena na Mediteranu, čija se starost procjenjuje na oko 1500 godina i ujedno je zaštićeni spomenik prirodne baštine, unatoč svojoj starosti  dala je izniman  urod.

-Ove godine, za razliku od prošle, kada je bilo dosta lošega i kvarnog ploda, očekujemo rekordnu berbu što se vidi po plodovima, i što je najvažnije, nemamo vidljivih uboda, pa prema tome, očekujemo da će ulje biti vrhunske kvalitete – kazao nam je dopredsjednik društva „Bijaći“  Mili Bratinčević, dodajući kako planiraju ubrati oko 150 do 200 kilograma ploda, a uz ovogodišnje radmane to bi trebalo značiti i do tridesetak litara ulja.

Masline će odmah nakon berbe biti prerađene u uljari Novak, a dobiveno ulje, kao i svake godine, biti će ponuđeno  kao suvenir upakirano u replike antičkih balzamarija.

Zadovoljstvo urodom nije krila ni dr.sc.Tatjana Klepo iz Instituta za jadranske kulture, ujedno tajnica udruge „Mastrinka“ i članica društva „Bijaći“, napominjući kako za razliku od prošlogodišnje katastrofalne godine, i ova maslina dokazuje da  je ova maslinarska godina izvrsna po kvaliteti i po količini, pa se tako očekuje kako će i ulje biti izvrsne kakvoće, jer obiluje polifenolima i ostalim spojevima koji karakteriziraju maslinovo ulje kao jedan visokovrijedan hranidbeni proizvod.

Članovi gruštva „Bijaći“, ovom su priliko od predstavnika  tvrtke „Sjeme“ na dar dobili i najnovije škare za rezidbu kako bi i ubuduće što bolje mogli brinuti o rezidbi stare masline, jednog od simbola Kaštela.


KOMENTARI:

Stari Komentari (14)

 • (Gost_9191)

  jeli ono naš zoran bere

  oko 2 godina prije
 • (Gost_4113)

  ajmo kumići

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5161)

  Tko ima prava na berbu i dobit.. samo drustvo bijaci ili svaki gradjanin ..jer znam jednoga anonimna maslinara..ili mozda nadnicara..koji maslinu..svako malo..okopava i zaliva..;)

  oko 2 godina prije
 • endem (Gost_4818)

  sve ono ča je zoran obra neka meni stuču oba glavu

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5161)

  endeme..a di si bijo..:D

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8119)

  Odgovara: # 380059

  Kaze se Zoki-kvačica :p

  oko 2 godina prije
 • (Gost_3036)

  A kako nije brao g.Jurica Škrapic.Direktor P.Z. vrsni agronom i ekonomista.Više je on obra maslin nego su drugi očiman vidili.Kvota 1.10

  oko 2 godina prije
 • GOST 8092 (Gost_9089)

  Ne znan,ali čini mi se da ove godine raka maslina ima u dostas kaštelanski,maslinika,i uvik napada na stabla talijanki.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6686)

  A nema udovicica & milja da beru,oni su svoje pobrali za cetiri godine;nagodinu ce opet brat,da se pripreme za naredne cetiri godine,vracanja kastela unazad...

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6686)

  Pa di im nesmeka,salju zokija

  oko 2 godina prije
 • (Gost_950)

  Bice Udovicic posla rafnika Caglja on je za radit sef komunalnog i to veliki covik za sva vrimen

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7166)

  i moji su obrali masline. podilili na 2 jednaka dila .jedne preradili u solinu, a druge u kaštela.šta mislite kolika je razlika u randmanu. nečete virovat jer oni ne kredu ali je u jednoj bija 10, a u drugoj 14.isti način prerade i sve pošteno. di su kontrole. slikaju se sa maslinarima, provaju ulja, slikaju se sa prerađivačima ali bi in šta bilo da provjere kako se prerada odvija.ljudi se žale da je i njima tako i još veča razlika a masline iste i po sorti i po zrilosti

  oko 2 godina prije
 • (Gost_3743)

  to se meni dogodilo pridlani.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5200)

  a kako se drugima pokazalo.;)

  oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara