ZVIZDAN I NOA OŽIVJELI STARO KINO
Nekada su u Kaštelima postojala četiri kina u kojima su generacije Kaštelana imali priliku odgledati velike i male filmske hitove. No, kina su svoja vrata zatvorila prije više od četvrt stoljeća, a hoće li kino projekcije ponovo zaživjeti u Kaštelima ovisit će o zainteresiranosti publike, koja je ove subote u nekadašnjem kinu u Kaštel Lukšiću, imala priliku odgledati projekciju filma „Zvizdan“ te animiranog filma „Ups! Noa je otišao“.

Projekcije ova dva filma dio su projekta „Kino Mediteran“, koji provodi Festival mediteranskog filma Split, na čelu s direktorom Alenom Munitićem, u više od 20 gradova i mjesta na otocima i priobalju gdje su zadnje kino projekcije održane krajem 80-tih i počtkom 90-ih godina prošlog stoljeća.

U Kaštelima se ovaj projekt provodi u suradnji s Kaštelanskim kazalištem, koji su se pobrinuli da sala nekadašnjeg kina, a današnjeg Pastoralnog centra, bude spremna za nekoliko stotina gledatelja koji su pohodili obje predstave.

Već u poslijepodnevnim satima kino je napunilo 150 djece koji su od organizatora na poklon dobili nezaobilazne kokice. Nakon što su odgledali sinkronizirani animirani film „Ups! Noa je otišao“ priču o Noinoj arci i simpatičnim životinjama, djeca su bila uglavnom zadovoljna.

- Malo mi je slika bila čudna, nekako drugačija, nije kao na televiziji, malo su me gnjavili oni što su se stalno muvali uokolo, ali meni je isto bilo super sjediti u kinu koje mi je odmah kraj kuće, gledati film s najboljim prijateljicama i jesti kokice – dala nam je svoju kritiku 8 - godišnja Daniela.

Nakon najmlađe publike, u večernjim satima u kino su pristigli i oni nešto stariji, kako bi odgledali projekciju nagrađivanog filma Dalibora Matanića „Zvizdan“.

Kritike i nakon ove projekcije bile su odlične, a zamjerke su se tek mogle čuti za neke tehničke pojedinosti, koje bi se u budućnosti trebale otkloniti.

- Lijepo je ponovo sjesti u tzv. obično kino, prisjetiti se kako smo provodili večeri nekada prije i u dobrom društvu uživati u filmu. Međutim, ovdje je potrebno puno posla da bi se kinu vratio onaj nekadašnji sjaj, prvenstveno mislim na interijer, udobnije sjedalice i cijelu onu kino atmosferu – kazao je Mijo Jadrić, naglasivši da nakon zatvaranja lukšićkog kina nikada u međuvremenu nije bio niti u jednom drugom kinu.

Za sve gledatelje „Zvizdana“ organizatori su ove večeri pripremili aperitiv dobrodošlice, a poneki od njih, poput onih mlađih, dobili su i kokice. Nakon projekcije, upriličeno je i opušteno druženje uz glazbu akustičnog dua "The moment" koji čine Marija Jurić i Mario Čuljak.

Kako su organizatori najavili, filmske projekcije u Kaštelima će se održavati jednom mjesečno, a kako projekt bude rastao, te u skladu sa zahtjevima publike, projekcije će se i intenzivirati.

Foto: Ante Majić

 

 


KOMENTARI:

Stari Komentari (13)

 • (Gost_4232)

  Kaštilima triba jedna uredna kino sala, a za Pastoralnim centrom nima nikakve potribe, mista je u Crkvi dovoljno.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1117)

  Nevjerovatno! jedva cekam opet !

  oko 2 godina prije
 • bravo (Gost_5899)

  svaka čast svim organizatorima , sve pohvale, nadam se da ce ovako ostat u lukšicu, i mislim da ne bi trebalo pretjerivati s projekcijama, vec nekoliko projekcija mjesečno ! ako ikvakve koristi imaju organizatori i publika od toga

  oko 2 godina prije
 • Školjkica (Gost_8111)

  Odlično!!!Svaka pohvala organizatorima!!!!Djeca su se zabavila,a i mi odrasli smo guštali.Lipo je osjetit šušur u našem malom mistu.A gostu 4232 poručujem:pomalo,korak po korak!!!!

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2239)

  gost 4232 je partizan.
  Živio njegov drug Tito i Bog mu da pokoj...

  oko 2 godina prije
 • (Gost_4238)

  nekad kad nije bilo svitla kad je u kaštelima bija mrkli mrak, kaštela su imala kino u sučurcu,u gomilici, u lukšiću, u novome. u novome je bilo i litnje kino , isprid škole i u štradi ispod škole. bija san dite .to je bilo prije 1960-e godine.sičan se filma "djevojka i hrast" i grof montekristo" u litnjem kinu. u pravu su oni koji su kina zatvorili jer su krivo odgajali dicu i ljude.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_3125)

  kino u sućurcu stoji prazno možda bi tamo bilo bolje a i ima sve potrebne projektore za reprodukciju.:D:D:D:D

  oko 2 godina prije
 • (Gost_4238)

  a šta bi ti tija .kafići i kladionice da budu prazne jer svit gre u kino.nemože.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8615)

  Kino u Sućurcu nije opcija. Lukšić je sredina i dostupan je većem broju ljudi.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_4238)

  a zašto nije opcija. ako se ide na dernek sa pečenin srdelama u sučurac može se i u kino. danas se voze aute, motori ,voze busevi redovitije nego prije 50 god. i lakše je doć do sučurca.forsiraju se kaštela kao grad ,a osim viturija za posebne potrebe , poljopr. škole i gimnazije šta kaštela imaju da bi bila grad.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8615)

  Sućurac je daleko od donjih seli, a iz Kambelovca i Gomilice možeš jedino cestom. Do Luksica svi, osim Sucurana, možemo prošetati uz more. :)

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8615)

  Može onaj gori bit partizan, ali ima pravo!!!
  Trend rušenja tvornica i svega ostalog, a gradnje samo crkvi, vodi u srednji vjek!!
  A ako to dodje ložit će opet lomače, i gorit će oni koji negdi ili nekog, krivo pogledaju, i u kojima inkvizitor bude vidija djavla!

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2976)

  I u Sucurcu je bilo litnje kino.to je bija poseban dozivljaj.Zasto ne bi bile projekcije i u Luksicu i u Sucurcu,pa valjda nas ima dovoljno za dva kina a pogotovo dice.

  oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara