KOD SVOG LIJEČNIKA ILI NA HIGIJENSKOM
Prvog radnog dana u studenom, diljem Hrvatske započelo je cijepljenje protiv gripe, pa tako i na području Splitsko-dalmatinske županije i dijelu ordinacija na području grada Kaštela.

Cijepljenje se provodi trovalentnim cjepivom Influvac, a prema procjenama iz prošle godine, za ovu godinu Hrvatski zavod za javno zdravstvo osigurao je 260 tisuća doza ovog cjepivo, od čega je u Splitsko-dalmatinsku županiju stiglo nešto manje od 17 tisuća doza.

Kao i u godinama do sada cijepiti se mogu svi zainteresirani građani, a cijepljenje je besplatno za osobe s kroničnim bolestima srca, pluća, bubrega, teškim neurološkim bolestima,  one kojima je izvršena transplatacija, dijabetičarima, osobe s patološkom pretilošću i slično. Isto tako cijepljenje je besplatno za osobe kod kojih je povećana mogućnost komplikacija uslijed gripe poput trudnica te za osobe starije od 65 godina. Zaposleni u zdravstvu, zbog smanjenja rizika prenošenja virusa gripe na bolesnike, također imaju pravo na besplatno cjepivo.

U objavljenim uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a vezano uz cijepljenje protiv gripe, navedeni su razlozi za cijepljenje kao i kontraindikacije.

"Trajne kontraindikacije za cijepljenje su teška alergija na bjelančevine jaja i pileće bjelančevine, alergija ne neki sastojak cjepiva i teška nuspojava nakon ranije primjene cjepiva protiv gripe. Privremena kontraindikacija za cijepljenje je akutna febrilna bolest.
Djelotvornost cjepiva protiv gripe je različita od sezone do sezone, a ovisi između ostaloga o tome u kojoj mjeri se cirkulirajući sojevi virusa preklapaju s cijepnim sojevima, o dobi i zdravstvenom stanju cijepljene osobe i o tome je li osoba cijepljena prethodnih godina. U sezonama kada se sojevi dobro preklapaju, djelotvornost  cjepiva se kod zdravih odraslih kreće u prosjeku oko 70%, a kod starijih osoba i osoba s kroničnim bolestima djelotvornost je u pravilu niža - u nekim sezonama može biti vrlo niska poput 20%-30%. Međutim, kod osoba kojima je gripa ozbiljna prijetnja zdravlju, čak i smanjenje rizika od gripe cijepljenjem za 20% je bolje nego ostaviti te osobe nezaštićene.
Najčešće nuspojave cijepljenja su blage i spontano prolaze u roku od dan-dva, a manifestira se kao oteklina i crvenilo na mjestu primjene, povišena tjelesna temperatura, bolovi u mišićima, glavobolja" – stoji u uputama.

Gdje se cijepiti

Kako nam je kazala dr. Diana Nonković, voditeljica Službe za zaraznu epidemiologiju u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo SD županije, na području Splita i okolnih gradova i mjesta, cijepljenje je također započelo u ponedjeljak i u ovom prvom radnom tjednu, epidemiolozi u Nastavnom zavodu u Splitu cijepili  su oko 600 osoba.

Cijena cjepiva za sve one koji nisu u kategoriji korisnika besplatnog cjepiva, ove godine, kazali su nam u Nastavnom zavodu, iznosi 20 kuna.
Cijepljenje se provodi u Službi za epidemiologiju zaraznih bolesti, Vukovarska 46 u Splitu (prizemlje stare Zdravstvene škole) svakog radnog dana od 14 do 19 sati.

Cijepljenja se također  provode i u ordinacijama liječnika obiteljske medicine, no na području Kaštela još sve ambulante nisu dobile cjepiva, jer kako je kazala dr, Nonković, dolazi do povremenih problema u tehničkoj dostavi ordinacijama na samom terenu, iako se Nastavni zavod trudi svima dostaviti naručene količine.
Ovih dana očekuje se da sve ordinacije budu opskrbljenje traženim količinama cjepiva, pa se savjetuje građanima da za točne informacije i dogovore kontaktiraju svoje liječnike obiteljske medicine.


KOMENTARI:

Stari Komentari (1)

  • (Gost_2353)

    odakle je cjepivo

    oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara