ODRŽANO PUTOPISNO PREDAVANJE „NOVI ZELAND – ŽIVOT NA JUGU“
U organizaciji Gradske knjižnice Kaštela u petak je u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću pred brojnom, pretežno mlađom publikom, održano putopisno predavanje Tomislava Perka „Novi Zeland – Život na Jugu“.

Nakon pet godina putovanja svijetom i stopiranja po Iraku, meditiranja u budističkom samostanu na Tajlandu, plovidbe preko Indijskog oceana u 13-metarskoj jedrilici, života s Maasai ratnicima u Keniji, Tomislav Perko se odlučio skrasiti - na Novom Zelandu. Cilj mu je bio započeti novu priču, pronaći posao i vidjeti kako izgleda život u jednoj od najsređenijih zemalja na svijetu. Sedam mjeseci poslije, Tomislav se vratio u Hrvatsku po kojoj trenutno putuje i održava predavanje “Novi Zeland - Život na Jugu”.

Svoju novozelandsku priču Tomislav Perko protkao je brojnim informacijama o toj dalekoj zemlji, pa su tako nazočni slušatelji mogli saznati kako tamošnji stanovnici uživaju hodati bosi, kako uopće ne znaju tko im vodi državu i kako ih politika uopće ne zanima, kako se tamo uopće ne razgovara o politici, političkim strankama i religiji, kako pojam “kašnjenje ili neisplaćivanje plaće” tamo uopće ne postoji, kako je Novi Zeland zemlja u kojoj nezaposlenost gotovo i ne postoji, kako su ljudi pristupačni, dobrodušni, pristojni i rijetko krše pravila, kako je zemlja vjetrovita i prelijepa, kako Maori Hrvate zovu “Tarara” itd.


Tomislav Perko

Nazočni su od Tomislava Perka saznali i kako dobiti vizu za Novi Zeland, kako tamo pronaći dobro plaćen posao, te kako jeftino putovati i kako jeftino preživjeti u brojnim zemljama koje je posjetio. Uz brojne anegdote koje su on i djevojka doživjeli živeći sedam mjeseci na Novom Zelandu, Tomislav Perko je ispričao i kako je to ipak zemlja koja je od Hrvatske udaljena 12 vremenskih zona, a što i jest bio jedan od razloga njihovog povratka u Hrvatsku i “smirivanja u zagrebačkom domu”, gdje trenutno živi.

Na samom kraju jednosatnog predavanja Tomislav je najsretnijoj posjetiteljici poklonio svoju knjigu “1000 dana proljeća”, u kojoj je pisao o petogodišnjem putovanju po svim kontinentima.

Inače, svi oni koji te večeri nisu uspjeli kupiti knjigu “1000 dana proljeća”, istu mogu posuditi u svih šest odjela Gradske knjižnice Kaštela.

Foto: Ante Majić


KOMENTARI:

Stari Komentari (9)

 • (Gost_330)

  Ovo je kopirani model vlade,posalji mlade vani radit i smanjena nezaposlenost,tako i kod nas u kastelima,idite mladi vani i uspjesno rjesena nezaposlenost u kastelima....super ideja

  oko 3 godina prije
 • (Gost_330) (Gost_4117)

  jeli perko reka ko je financira putovanje ,di i kako se zaposlit da bi moga živit i putovat

  oko 3 godina prije
 • (Gost_330)

  Super se gradski oci dosjetili kako rjesit nezaposlenost mladih u kastelima(evo vam novi zeland i ajte ca)a ni gradski oci uspjesno radimo i rjesavano zaposlenost...bravo ..super ..pohvalno..

  oko 3 godina prije
 • (Gost_3105)

  Najprije procitaj pa kudi...ovo nisu organizirali gradski oci nego neko drugi....

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1170)

  Gradski oci,preko gradske knjiznice...

  oko 3 godina prije
 • (Gost_3105)

  Laz!

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1170)

  Sto istina boli....

  oko 3 godina prije
 • (Gost_5108)

  Prestanite kudit.Napokon jedan openminded događaj u našem gradu.Mišak, Perko i publika raznolika i željna razmjene mišljenja i iskustava drugih ljudi.Neka bude što više ovakvih susret u našem Gradu.Tomo je super čovik, jednostavan i drag.i upravo mu je poruka s koliko malo novca se može živjeti bez velikih prohtjeva.Kako mi je i napisa...Samo jedno-živi život!

  oko 3 godina prije
 • (Gost_134)

  Ovo je politika ove vlade,reklamiraj druge zemlje,neka mladi šta prije odu,doslovno ih izguraj ima ko će doć na njiovo misto:(

  oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara