PRVA FAZA NA POLA PUTA
Krajem ove godine trebali bi se privest kraju radovi prve faze obnove Opatičke kuće u gomiličkom Kaštilcu, a već slijedeće godine planirani su radovi na obnovi tamošnje kule.

Radovi ove faze Opatičke kuće, koja je u vlasništvu Grada Kaštela, sufinancirani su od strane Ministarstva kulture, a ukupno iznose oko milijun kuna.

- U ovoj fazi najviše se vremena utrošilo na stavljanje zatega kako bi se učvrstila cijela konstrukcija Opatičke kuće, koja je izgrađena na morskoj hridi pa je došlo do djelomičnog potonuća temelja i denivelacije. Osim toga odrađeni su radovi na unutrašnjem dijelu krovišta i izrađeni su prozorski lukovi, započinjemo s radovima na vanjskom dijelu krovišta, kao i međukatnim konstrukcijama. Svi radovi izvode se pod nadzorom Konzervatorskog odjela - kazala nam je pročelnica za društvene djelatnosti, Sandra Zokić.

Pročelnica Zokić izrazila je nadu kako će Gradsko vijeće pri usvajanju proračuna za slijedeću godinu, usvojiti i prijedlog planiranih sredstava za obnovu kule u Kaštilcu.

- Osim Opatičke kuće Grad je vlasnik i tamošnje kule, mosta i jedne manje kuće. Kula je u lošem stanju i njena obnova je nužna, za što bi trebalo oko 400 tisuća kuna. Kulu treba obnoviti kako zbog sigurnosti građana tako i zbog njenog izgleda, jer Kaštilac se nalazi na svim razglednicama, to je najreprezentativniji dio Kaštela i spomenik nulte kategorije – naglasila je Zokić, koja je navela da u Kaštilcu postoji još 16 privatnih objekata od kojih je dio naseljen te je zahvaljujući obiteljima koje su se brinule o održavanju Kaštilca spriječeno njegovo potpuno propadanje.

Nakon završetka ove faze obnove trebala bi također uslijediti druga faza radova, za što je potrebno osigurati još dodatnih 700 tisuća kuna.
Nadležni se nadaju da će se i u drugu fazu obnove uključiti država i institucije te kako će se Opatičkoj kuću vratiti sjaj iz 16. stoljeća, kada je izgrađena.

Što će se jedan dan nalaziti u Opatičkoj kući ili kuli, nadležni još nisu definirali, no jedno od rješenja je komercijalizacija istih, kako bi se postiglo samoodržavanje objekata i njihova zaštita.


KOMENTARI:

Stari Komentari (8)

 • (Gost_8701)

  nadam se i bilo bi lipo...ili je samo predizborna kampanja? nadam se da nije...a šta ćemo s kanalizacijom koja izlazi u more kraj ulaza u kulu???

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9221)

  Kaštilac je nelegalni objekt, srušit sve!!!

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6104)

  blizu je legalna marina pa bolje ne rusit nelegalni kastilac

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7242)

  A ja san mislija da napokon ide obnova rive u Novome.Ima 20 godin u Novi i Štafilic se nije ulozilo 500 kuna od strane grada i drzave

  oko 2 godina prije
 • 5623 (Gost_2099)

  Između legalne? marine i nelegalnog? kaštilca na samoj plaži teku legalni? ili nelegarni? građevinski radovi!! Znali neko nešto o tome baš me zanima,jer nema nikakve tabele ka na kaštilcu?

  oko 2 godina prije
 • (Gost_4163)

  Bice kopaju rupe za stabla na kampu

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6104)

  zato je stala tabela na marini kad se gradilo i more nasipavalo

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1228)

  isti.. sveti stefan..;)

  oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara