POVRATAK U PROŠLOST
Tekst o postavljanju kamena u ulicu Dr. Josipa Omašića u Kaštel Lukšiću, Portal je objavio 1. travnja 2010. godine. Iako tekst nije bio prvotravanjska šala, izgled tog kamena, pet godina kasnije, naprosto izgleda baš kao loš vic.

O lomljenu kamena, stvaranju rupa i uopće nekvalitetnoj izvedbi radova na popločavanju ove ulice, pisali smo i prije nekoliko mjeseci, no nitko nije ništa poduzeo te je stanje te ulice još lošije nego prije. Na nekoliko mjesta stvorene su veće rupe, kamena nema, pa je upadanje nogu u iste, s popratnim psovkama, tamošnja svakodnevica.

- Netko će ovdje slomiti nogu pa će bit većih problema. Da i nema ovih rupa ova ulica nije za prolazak pješaka, posebno dama koje hodaju u nešto višim potpeticama. Naprosto je napravljena kao da još uvijek svi hodamo u težačkim cipelama. No zato, iako je i na početku dijela ulice gdje je postavljen kamen, te na kraju iste, stavljen znak zabrane prometovanja, ovo je jedna od naprometnijih ulica u centru mjesta - potužili su nam se stanari.

Da podsjetimo, stanovnici te ulice, kao i dio ostalih Lukšićana, u vrijeme kada se kamen postavljao, izrazio je svoje nezadovoljstvo vrstom kamena te načinom postavljanja. I dok su građani protestirali, struka, posebno Konzervatorski odjel u Trogiru, na čelu s tadašnjim prvim čovjekom Radoslavom Bužančićem tvrdio je kako je to idealno rješenje, kako u funkcionalnom, tako i u estetskom smislu. Tadašnji gradonačelnik Josip Berket tada je prihvatio mišljenje stručnih ljudi i dao zeleno svjetlo nastavku radova.

Već nakon kratkog vremena, pokazali su se nedostaci takvog rješenja, a sa svakom godinom bilo je gore. I umjesto da ta ulica zasja u punom sjaju nakon nekoliko godina, kao što je struka najavljivala, ona je postala ruglo centra Lukšića.
Naravno, tome nisu doprinijeli samo nekvalitetno izvedeni radovi, već i nepoštivanje prometnih propisa sa većom količinom vozila koja tuda prolaze.

Imaju li radovi neku vremensku garanciju, hoće li se stanje u toj ulici popraviti i što će poduzeti nadležni u Gradu Kaštela, pitali smo pročelnicu Mariju Pelivan, koja je odmah poslala upite na adrese onih koji su taj projekt, težak oko pola milijuna kuna, realizirali.

- Radove je u toj ulici izvodila Eko agencija i nakon dobivanja pravomoćne uporabne dozvole Agencija je predala objekt Vodovodu i kanalizaciji na upravljanje. Izvođač radova tvrdi da su radovi izvedeni prema ugovoru. Uputili smo dopis Vodovodu i kanalizaciji na očitovanje te ćemo po primitku njihovog odgovora razmotriti načini sanacije postojećih oštećenja.
Činjenica je da se radi o pješačkoj, a ne o prometnoj zoni i svaki dodatni prolazak automobila izaziva daljnja oštećenja – kazala nam je pročelnica Pelivan.

Na kraju još jednom donosimo dijelove izjave Radoslava Bužančića i šefa gradilišta Marka Milakovića pri postavljanju kamena i svakako ih vrijedi još jednom pročitati:

- Preporuku nisam dao iz nekog hira već pokušavam riješiti popločavanje na način sličan kako se to radilo u vremenu kada je sve ovo nastajalo. Uzor mi je jedan sačuvani pločnik u Trogiru koji bi bio odlično rješenje upravo za ovo mjesto. Kamen na koji smo se odlučili  sličan je kamenu kojim su se stanovnici služili u davnim vremenima pa bi s njim postigli i primjeren estetski izgled i funkcionalnost – kazao je tada Bužančić.

- Ujedno ćemo nakon postavljanja kamen mehanički brusiti kako bi anulirali vrhove i ostale neravnine te kako bi postigli izgled i funkcionalnost koju bi prirodnim putem dobio tek za nekoliko godina.– Milakovićeve su riječi prije pet i pol godina.


KOMENTARI:

Stari Komentari (19)

 • ala mentor (Gost_7233)

  :p"struka", na mjestu voljno :p

  oko 2 godina prije
 • fetivi (Gost_8635)

  ajde bogati ka prvo kojoj budali je palo na pamet stavljat ovi kamen uopce, nisu to tribali ni radit ka ni zatvarat ulicu gori na vrhu sa onim stupićima,triba sve to stuć.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2239)

  Lipo je čuvat starinu, ma se meni čini da je puno objekata loše obnovljeno, vlaži i nije dobilo dozvole zbog stava "kako se to radilo u vremenu kada je sve ovo nastajalo".
  Danas je ipak mislim drugo vrime, drugi materijali, druge potrebe

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1931)

  Je biće se kamen poća trvit zato jer su po njemu hodale "dame" u štiklama a ne zato jer su se u pješačkoj ulici miljardu puti vozili i okričali pritovareni kombiji!!!

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7735)

  valjlo bi to da se ulica cisti i pere ,ali cisti i pere samo bura uz to auta prolaze ,a oni sto su projektirali znaju da se ulice i neciste i ne peru prema tome to nije ni smjelo bit tu.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2185)

  S oštećenjima djeluje još starije i autentičnije!
  Šta se bunite?

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2185)

  Fali da okolni stanari izvrću vrčine po ulici,
  malo postavit konjske i kravlje balege da zamaskiramo rupe.
  Pripametni konzervatori prezadovoljni,
  duh starog vremena zagarantiran.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6131)

  očito je kamen neprimjeren i nekvalitetan za ovu svrhu, jer kamen istog izgleda (ali ne i kvalitete) nalazi se na ulicama u centru Pariza i Rima sa mnogo, mnogo većim prometom- istina, lijepo izgleda, ali je i otporan. Ovaj očito ne. Trebali bi izvođači istoga zamijeniti novim, kvalitetnijim uz odštetu stanarima zbog duplog ometanja pri izvođenju radova.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6131) (Gost_9001)

  kad su splitsku rivu onako uredili onda mogu i kaštelanske štrade.čija je ideja ovakav kamen, ko je proda i po koliko

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9178)

  Lušičani i Sučurani prošetajte rivon priko Donji Seli.Neče van past na pamet tuzit se......pazite da ne slomite noge

  oko 2 godina prije
 • (Gost_4149)

  Gospodo ovaj kamen po kvaliteti i svojim karakteristikama spada u tzv fasadno kamenje a ne u grupu za popločavanje i al. To se uči na prvoj godini faksa- kakvoće

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1394)

  Zakon 10% x vise puta
  10 % od dva posla je vise nego 10% od jednog posla!

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1107)

  Dobro da nisu stavili knauf

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7222)

  Ko s nama upravlja i od naših pinez žive, još nan je i dobro.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5274)

  Omaska u Omasicevoj.
  Nista, lako je to popraviti asfaltom. A tako ce i bit. Usput mozete asfaltirati i park Vituri, i onako je propao. Tako cete bar imati parking da se lakse dodje do kafica.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7168)

  Po starom poplocenju su vozili karovi s zeljeznim kolima, sad po novom ostecenja rade auti s gumama?
  Bit ce prije poplocenje onda trajalo 3 dana?

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9221)

  Račune na sunce ekrana!

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2189)

  Vrime je da Kaštela dobiju konzervatora ili da koriste usluge konzervatora bez putra na glavi, iz nekog drugog grada.
  Ovaj se "pokaza" u više navrata!!!
  Njemu i firmi koja je radove izvodila, popola, triba ispostavit račun za sanaciju ulice, a sanaciju dat najskupljoj firmi i postavit onix umisto ove sasušene gline...

  Mi ono živimo u slavoniji pa "običnog" kamena nema...;)

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7222)

  Di su pare!?

  oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara