SJEĆANJE NA VIŠE OD 500 POGINULIH I UBIJENIH
Datum, 27. listopada 1944. godine, zapisan je u povijesti Kaštela kao dan kada su jedinice 8. korpusa NOV-a, oslobodile ovaj grad od fašističke okupacije, a tog datuma danas se prisjećaju članovi Udruge antifašističkih boraca i antifašista Kaštela.

Tim povodom, u 9 sati, članovi udruge položit će cvijeće i upaliti svijeće pred spomenikom poginulim borcima NOB-a u Kaštel Sućurcu, a u 17 sati organiziraju druženje u svojim prostorijama u istom mjestu.

Kaštelanski mladići i djevojke u NOB su se organizirano uključili u kolovozu 1941. godine, formiranjem Prvog kaštelanskog partizanskog odreda.
Tijekom rata, od 6300 stanovnika Kaštela, njih 1800 uključilo se u neku od partizanskih jedinica.
Prema ratnim evidencijama tijekom 2. Svjetskog rata poginulo je oko 65 tisuća partizanskih boraca, od čega je polovina bila s područja Dalmacije. Od 1800 kaštelanskih partizanskih boraca njih 364 pali su tijekom ratnih borbi, a u Kaštelima je zabilježeno i oko 150 izvanratnih žrtava fašističkog terora, koji su živote izgubili na kućnom pragu samo zbog svoje želje za slobodom.

Kako je kazao jedan Kaštelanin, Kaštela su u povijesti više puta bila obranjena, a samo jednom oslobođena. Iako je oslobođenje Kaštela važan dan u kaštelanskoj povijesti, prisjećanjem na svoje pretke koji su dali život za slobodu, obilježavaju ga tek rijetki.


KOMENTARI:

Stari Komentari (61)

Učitaj prethodne komentare
 • (Gost_9191)

  Kako se ponasa HDZ ponovo ce bit 'budi se istok i zapad' da zaustavi lazove i lopove

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1262)

  Potrebno je uvijek odati počast i sjetiti se svake osobe kojoj je život prekinut zbog vjere u slobodu, samostalnost domovine, kao i bolji život onih koji ostaju. Bog dao spokoj svim generacijama kaštelanskih prekinutih mladosti zbog vjere u bolji i sretniji život.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1171)

  (Gost_1109)
  Život,mladost,ne žalimo mi....smrt fašizmu,sloboda narodu!!


  al fašiste protjerat smo se zakleli

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8209)

  Treba stvari gledat u kontekstu vremena. Nemojmo sve i stalno politizirat, rat je narodu uvijek tezak i ne ponovio se!
  Pokoj svim palim za domovinu!

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2160) (Gost_1171)

  ima popis na ploči koliko je stradalih

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2160) (Gost_1171)

  U anglo-američkom bombardiranju Kaštel Sućurca, 5. prosinca 1943., u 15.05 poslijepodne, poginulo je 97 mještana, od kojih njih 65 u crkvi za vrijeme misnoga slavlja, zajedno sa svećenikom don Antom Rubignonijem.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_4167 (Gost_1171)

  i to je posljedica fašizma

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9365)

  Sućurani su eto uzurpirali i povijesnu važnost obilježavanja NOB-a u Kaštelima, a nijedan od njih nije bio u Prvom kaštelanskom partizanskom odredu, formiranom pod Kozjakom između Kambelovca i Lukšića 1941. Doduše, ni taj odred nije zaslužan za konačno oslobođenje Kaštela od stranih okupatora, iako je dao jedinog Narodnog heroja Jugoslavije iz Kaštela Antu Savina Manistru iz Lukšića, nego su Kaštela oslobođena tek dolaskom s Visa 26. Prekomorske divizije, koja se za duže vrijeme stacionirala u Lukšiću u zgradi bivšeg turističkog "Pansiona dr. Šoulavy". Od te divizije je u Lukšiću formiran 8. Korpus NOVJ s kojim je rukovodio general Petar Drapšin. Kasnije je uslijedilo podizanje mizernih spomen-ploča i figurativnih uopćenosti poput konjanika i kamenog trsa vinove loze, a jedino su Sućurani izgradili Spomen-zgradu koja i danas nećemu služi i time polažu pravo da u Kaštelima budu "veči katolici od Pape", dok u Lukšiću nema ni "spomen-slovo" o 26. Prekomorskoj diviziji i 8. Korpusu NOVJ-a.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_4167)

  zašto su naši antifašisti lagali i napisali na ploći na kanpanelu da su to žrtve fašističkog terora, zašto lažu

  oko 2 godina prije
 • (Gost_4167)

  tako je, komunist ne mora automatski značit antifašist

  oko 2 godina prije
 • liBErTAs (Gost_7233)

  :) naprid i njiovi i naši,a sve na dobrobit svekolikog pučanstva :)

  oko 2 godina prije
 • liBErTAs (Gost_7233) (Gost_1171)

  jesi kuraba jesi berekin;););)

  oko 2 godina prije
 • (Gost_3178)

  fala im.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_4975)

  Prezimena poginulih na spomen ploči kod Ex. škole Bijaći sve govori,tamo nisu prezimena ni iz Bosne,ni iz Hercegovine,ni iz Šumadije,ni sa Kosova i to danas nekima smeta,tj puno mora bit da ih žulja.Tamo su (99%fetiva)prezimena donjokaštelanske mladeži koja je ostavila svoje kosti za slobodu i da se otarase gamadi(okupatora i domaćih izdajnika)i vječna im slava i hvala.Amen!!!!!

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9177)

  a di je ovdje gradonačelnik i dogradonačelnici na slikama ovi nisu njihovi zna se koji su njihovi

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7222)

  "(Gost_1109)
  Život,mladost,ne žalimo mi....smrt fašizmu,sloboda narodu!!


  al fašiste protjerat smo se zakleli"


  Nije nego:

  Život, mladost
  Žrtvujemo mi
  Al fašizam protjerat
  Smo se zakleli

  oko 2 godina prije
 • marin (Gost_480)

  Da nije bilo ovih poginulih danas bi pricali talijanski.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9001)

  marin (Gost_480)
  Da nije bilo ovih poginulih danas bi pricali talijanski.

  šta bi olakšalo kupovine po ponte rosu

  oko 2 godina prije
 • (Gost_108)

  Sigurno bi nam bilo bolje danas da smo kojom srićon pričali i njemački i da nam je Merkelica gazda,nego onih nesritnih i žalosnih 50 godina U Srboslaviji.Danas bi nam standard bija puno bolji.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9001)

  neznan di si ti živija, ja nisan živija u srboslaviji već u hrvatskoj u jugoslaviji ka šta i sad živin u hrvatskoj u evropskoj uniji. 50 god. nisu bile nesritne , živilo se i radilo, uvečer mirno leglo jer se znalo da nečeš dobit otkaz i da će plaća stić svaki misec. samo linčine nisu bile zadovoljne, pa danas lažu da je bija teror.kako su priživili od pustog terora.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8161)

  A zna li ko za ovo? 27. listopada 1941. Brajići (Srbija) – sastanak i sporazum Josipa Broza Tita i Draže Mihajlovića

  Na današnji dan, 27. listopada 1941., na inicijativu Josipa Broza Tita održan je sastanak četnika i partizana na najvišem nivou. Na tom sastanku četnici i partizani sklopili su sporazum o zajedničkoj borbi. Partizansku delegaciju zastupali su Josip Broz Tito, Mitar Bakić i Sreten Žujović, a četničku Draža Mihajlović, Dragiša Vasić, četnički potpukovnik Dragoslav Pavlović i kapetan Milorad Mitić.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9001)

  i šta ako zna.u bosni je bilo puno sporazuma između NOP-a i četnika,a šta i kako se poštivalo i kako se rat odvija znadu oni koji su živili na tin prostorima.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8161)

  Goste_9001 ne zna se. Nas su u školi učili da su partizani i četnici bili neprijatelji. Doduše ovo objašnjava činjenicu zaštu su poslije ratna svi četnici dobili partizanske mirovine.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9001)

  nije baš sve tako. meni je normalno da kad je prijetnja vanjskog neprijatelja ,a nacisti i fašisti su bili gadni ,da se vojske pokušaju dogovorit i borit zajedno kontra vanjskog neprijatelja. neznam dali su i ustaše sklapale kakav sporazum sa partizanima. znam da su sa četnicima i d asu snjima zajedno ratovali kontra partizana. rat je vrag a i ljudi u njemu

  oko 2 godina prije
 • gostu 8161 (Gost_9095)

  a znaš li ti ovo ili ti je povijest postala jača tek nakon škole? Ovo je bilo 1944. nakon oslobođenja Splita, i šire, a to smo učili iz povijesti u Jugoslaviji kao i ono tvoje šta si napisa.
  "U Splitu je u 26. i 20. diviziju stupilo dragovoljno oko 700 domobrana, oružnika i mornara NDH. (Računa se da je oko 3000 vojnika vojske NDH u Dalmaciji tijekom ofenzive za oslobođenje Dalmacije prešlo jedinicama 8. korpusa.) Oni su s ostalim borcima pokazali veliku hrabrost, mnogi su odlikovani ratnim ordenjem, a neki su postali časnici i dočasnici Titove armije i išli s dalmatinskim divizijama do Istre, Trsta i Soče."

  oko 2 godina prije
 • (Gost_4039)

  A ja samo znam da smo kojon srićon nakon 2.sv. rata bili pod njemačkon kapon da bi danas puno boje źivili i da bi bilo rada i reda i ne bi razmišljali o partizanima i ustašama nego di ćemo odit na litovane i skijanje.Ovako još żivimo u 1945.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_134)

  Goste 9001 ,Hrvatska je do 1990 postojala samo na papiru a nikako u normalnom životu za vrime Srboslavije.A šta se tiče nekakvog života u toj nesritnoj državi može se reć da je nekakav bolji život bija jedino između 70‘ i
  80‘ godine.Nemoj mi reć da je od 45 do
  1970 bija period koji bi se moga nazvat ‘bezbrižan ‘ život.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9095)

  je, zato nam je sad bezbrižan za poludit

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8161)

  Goste_9095 pametno su napravili što su to uradili jer su tako ostali živi. A da nisu vjerojatno bi im se dogodilo isto kao i Vojku Krstuloviću Švori (Ratna kronika Splita 22.lipnja 1944.) kojeg je iz zasjede ubio Tito Kirigin (poslijeratni predsjednik Hajduka, ispalio mu je tri metka u glavu). Jedini mu je krimen bio što je radićevac.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9001)

  Gost_4039)
  A ja samo znam da smo kojon srićon nakon 2.sv. rata bili pod njemačkon kapon da bi danas puno boje źivili

  bravo. veliki si ti hrvat kad bi hrvatsku rađe vidija pod tuđon kapom samo da je tebi bolje življenje.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_134) (Gost_9001)

  ma di si ti živija? ja ondašnju hrvatsku imam i na dokumentima, postojala je i himna, a od 45 -70 radilo se i gradilo. da ništa imali smo svoje banke i hotele,a tvornice su ranile i gradile stanove i davale kredite. ti očeš pošto poto da smo bili jadni. nismo .od 90-e smo postali sirotinja i pored svojih truda

  oko 2 godina prije
 • gostu 8161 (Gost_9095)

  Mene samo brine tvoje selektivno pamćenje iz kojeg je očita tvoja namjera. Ja sam povijest učio na način da mi bude podsjetnik za danas, da znam prepoznati tko se iza čega krije i kakve su mu namjere. Na žalost, mnogi je kao i ti koriste samo kako bi ostvarili svoje ciljeve, a to je razumnom čovjeku plitko.
  Nabrajanje pojedinih slučajeva a ne gledajući ukupno stanje stvari te plasiranje samo dijela informacija, bez obzira na koga i što se to odnosilo, dovelo je do velikih podjela u našem društvu koje jedino nove generacije, koje će odrasti neopterećene poviješću, može izgraditi bolju Hrvatsku, a ti tome nikako ne doprinosiš pa ma što ti mislio o tome.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8161)

  Goste_9095 taj kako ti kažeš "pojedinačni slučaj" je organizirao ondašnji splitski okružni komitet KPH i bila je više nego jasna poruka građanima Splita i Dalmacije, a ta je "tko nije za nas taj je protiv nas". Prema tome te 1944. napustio nas je jedan izam, a nastupio je drugi (meni jednako mrska sva tri).

  oko 2 godina prije
 • Judine škude (Gost_2230)

  Goste za mene a isto tako i veliku većinu Hrvata život uSrboslaviji je bija život po tuđom kapom.Nismo se baš nauživali blagodati za razliku od manjine Hrvata koja je dobro naplatila služenje beogradskom režimu.U tome je razlika, i zato bi mi bilo draže pod Berlinom nego pod Beogradom jer bi bilo rada i reda,a i novaca.

  oko 2 godina prije
 • za 8161 (Gost_9095)

  Ti ili ništa ne razumiješ ili ne želiš ništa razumjeti. Pričam ti kako nabrajaš slučajeve samo s jedne strane, a ne s druge ili treće. Misliš da je samo to povijesno važno ili želiš plasirati takvu istinu. Vidiš, istina je negdje drugdje i ne možemo svi nasjesti na tvoje. Kad budeš spomenuo iti jedan zločin koji je napravila druga strana u sukobu, tek onda možeš dobiti moju pažnju i poštovanje, a ovako si samo jedan od plitkih. Jasno?

  oko 2 godina prije
 • Judine škude (Gost_2230) (Gost_9001)

  život pod berlinom? berlin je bija gubitnik, berlin se veže uz nacizam, stradanja miliona ljudi,a ti poželija bit pod berlinom. kad nešto želiš ne pozivaj se u ime drugih jer puno nas ima koji ne mislimo i ne želimo ka ti

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8161)

  Goste_9095 ja sam sretan da živim u Hrvatskoj ma kakva god da je. Ti pati za Jugoslavijom. Što se mene tiče ova rasprava je završena. Ajde Bog!:)

  oko 2 godina prije
 • za 8161 (Gost_9095)

  ja sam sretan što živim u Hrvatskoj za koju sam se i borio goste 8161. Nisam se borio za Hrvatsku lažljivaca i manipulatora već za Hrvatsku sretnih ljudi koji slobodno govore i argumentirano raspravljaju kako o prošlosti tako i o budućnosti. To što ti pišeš da ja patim za Jugoslavijom govori samo o tvojoj kvaliteti kao čovjeka koji priznaje samo sebe i svoje i ne da za pravo nikome tko želi živjeti drugačije i slobodno i bez politički opterećenog sebe, a sve za dobro budućih generacija. Želim ti mir i ljubav i svako dobro u životu!

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9001)

  Gost_8161)

  Goste_9095 ja sam sretan da živim u Hrvatskoj ma kakva god da je. Ti pati za Jugoslavijom. Što se mene tiče ova rasprava je završena. Ajde Bog!:)

  blago ti se.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9001)

  (Gost_8161)

  Goste_9095 pametno su napravili što su to uradili jer su tako ostali živi. A danisu vjerojatno bi im se dogodilo isto kao i Vojku Krstuloviću Švori (Ratna kronika Splita 22.lipnja 1944.) kojeg je iz zasjede ubio Tito Kirigin (poslijeratni predsjednik Hajduka, ispalio mu je tri metka u glavu). Jedini mu je krimen bio što je radićevac


  Poslije likvidacije Vojka Krstulovića uhapšeno je 25 omladinaca, od toga jedan partijac i tri skojevca. Saznajemo da su mačekovci odali još neke ljude, njih za sada neće hapsiti već će ih slijediti i u pravom momentu uhapsiti. Među ovima nalazi se sekretar Rajonskog komiteta. Mjere koje su mačekovci, ustaše i Nijemci poduzeli, najbolje govore da im je Vojko Krstulović mnogo značio, teži im je ovaj gubitak nego Koština smrt

  oko 2 godina prije
 • domaći1234 (Gost_7105)

  Ovo sve što se gore napisalo je odraz demokracije .Hvala bogu da je moja generacija doživjela Hrvatsku. Sada je samo trebamo izgrađivati svi skupa .Ostavimo se ratova i Krenimo dalje zajedno.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8832)

  lustracija svih zločinaca.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9001)

  (Gost_8832)

  lustracija svih zločinaca.

  i na svim stranama

  oko 2 godina prije
 • (Gost_3743)

  kad će opet bit oslobođenje kaštela

  oko 2 godina prije
 • (Gost_3743)

  Goste_9095 ja sam sretan da živim u Hrvatskoj ma kakva god da je. Ti pati za Jugoslavijom

  upropastili ste sve šta je valjalo u hrvatskoj i ti si sad sretan neka je takva kava je.očito nemaš dicu ,jer da je imaš onda bi se triba zamislit o njiovoj budučnosti u ovakvoj hrvatskoj

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7242)

  Branitelj san.Dragovoljac bez posla.I u Jugi san puuno bolje zivija.I cila Dalmacija

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7222)

  "Goste_9095 pametno su napravili što su to uradili jer su tako ostali živi. A da nisu vjerojatno bi im se dogodilo isto kao i Vojku Krstuloviću Švori (Ratna kronika Splita 22.lipnja 1944.) kojeg je iz zasjede ubio Tito Kirigin (poslijeratni predsjednik Hajduka, ispalio mu je tri metka u glavu). Jedini mu je krimen bio što je radićevac."

  Da, da. I takve partizanske gnjusne radnje su bile kap koja je prelila čašu i opravdano razljutila Pavelića koji odma nakon šta su ga osvajači vlastite zemlje postavili za izdajničkog vladara donosi rasne zakone, kolje djecu, siluje im majke, apčevima reže uši i genitalije ter njima kiti svijetlo oružje. Sad je konačno sve logično.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7222)

  "Sada je samo trebamo izgrađivati svi skupa ."

  Kalmeta? Nadan? Barba Luka? Ropuš? Ivo Sanader? Luka rajić? Kutle? Pravi zidari...

  oko 2 godina prije
 • (Gost_4117)

  "Sada je samo trebamo izgrađivati svi skupa ."

  polako, strpi se, nije priša. ima vrimena.nije posal zec pa će uteć.doće mlađi pa neka oni izgrađuju.vi ste udrili temelje to je najvažnije

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7192)

  danas na mrtvi dan - nek počivaju u miru božjem.
  njihova stradanja su pokrenila nešto dobro , napredak i sigurno življenje.

  oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara